10 råd til deg som ikke vet hva du skal bli

Du trenger ikke bli noe som helst.

Fra jeg var 20 til 28 (altså nå) stressa jeg voldsomt.

Jeg stressa med hva jeg skulle bli, hva min profesjonelle identitet skulle være og hva jeg skulle bruke utdanningen og ferdighetene mine til.

Problemet var at utdanningen min var bred og variert, interessene mine var (og er) mange, og jeg hadde anlegg for å bli brukbart god i ganske mye.

Dessuten har jeg en slags innebygd motstand for å bare gjøre én ting om gangen i frykt for å gå glipp av mye annet.

Siden jeg kommer fra Ørnes – ei lita bygd langs nordlandskysten, var tilbudene få for en ungdom som absolutt ikke ville drive med sport.

Jeg måtte finne ut av ting selv.


Så jeg studerte litt her og litt der, engasjerte meg i det ene og det andre, reiste hit og dit, bodde i øst og vest, utforsket verden og meg selv.

Tidlig i 2015 landa jeg i Oslo etter å ha bodd utenlands en periode. Med en bachelor i kommunikasjon i hånda og leilighet med samboer i hovedstaden hadde jeg ingenting å gå til. Jeg søkte jobber, men fikk ingenting fordi jeg hadde ikke nok relevant erfaring.

Jeg endte som servitør i en toårsperiode samtidig som jeg sjonglerte vikariater i lokalavisa og andre prosjekter.

Samtidig kvernet tankene:

Hva er jeg?

På samme måte som YouTuber Malin Nesvoll lå i fosterstilling og desperat forsøkte å finne ut hva hun skulle bli, satt jeg i soafen og fylte notatbøker med forslag til hva jeg kunne jobbe med, bli, satse på.

Til ingen nytte.

Jeg var helt lost.

Heldigvis hadde en venninne fått med seg at jeg søkte jobb – og heldigvis hadde hennes tidligere redaktør behov for noen i lokalavisa Oppegård asap.

Vikarjobben ble min, og engasjementet på én måned ble til ett år hvor jeg ble kastet ut i saker som å intervjue tidligere generalløytnant Robert Mood på tredemølle i fart, dekke 70-årsdagen til Kjell Magne Bondevik og rapportere fra en pressekonferanse med PST.

Men da vikariatet var over, var jeg tilbake på gamle trakter: desperat jobbsøker uten peiling på hva jeg skulle søke på.

Beleilig nok havna en stillingsannonse fra Talent Media inn i Facebook’en min.

And here we are – halvannet år senere med 400 artikler om jobbsøkertips, podkast-episoder, dybdeintervjuer og nyheter om arbeidslivet for unge voksne. 

Fra null til hundre.

Fra herregud jeg vet ikke hva jeg skal bli, jeg har kastet bort så mye tid på å være servitør og reise, alle andre rundt meg er proffe og jeg er ingenting, buhu, synd på meg (juni 2018)

til

Jeg trenger ikke bli én ting. Jeg vil heller bestemme meg for hva jeg ønsker å jobbe med en periode og hvilken bransje jeg vil være i nå. Å være servitør og reise jorda rundt er det smarteste jeg har gjort, for jeg ville aldri lært å kjenne andre mennesker og meg selv like godt ved å gå rett inn i en fast jobb etter studiene. Det er idiotisk å stresse med dette, bruk heller tiden på det du liker og bli god i det (desember 2019).

Så over til det som er nyttig for deg: her er et par tips i ei liste. Jeg elsker lister.

  1. Bli kjent med deg selv. For å bli det, må du utfordre deg selv. Dette er det klassiske gå-utenfor-komfortsonen-tipset, og det er på førsteplass av en grunn.
  2. Utvikle dine egenskaper. For å vite hva de er, må du kjenne deg selv. Når du vet hva du er god i og hva du synes er gøy/gir deg motivasjon og energi, gjør mer av det. Vær litt egoistisk. Verden trenger folk som er gode i det de gjør.
  3. Ikke stress med å få fast jobb med én gang. Ha gjerne flere prosjekter, utvikle deg selv i akkurat det du ønsker når du ønsker. Når du så har funnet din vei, vil det forhåpentligvis bli tydeligere hva du skal gjøre senere.
  4. Det er aldri for sent. Det vil si, det er for sent for meg å bli profesjonell ballettdanser. Men det er mye annet man kan gjøre som ikke er for sent. Her snakker jeg både om hobbyer og karriere – det skillet er ikke nødvendigvis så tydelig som man skulle tro.
  5. Snakk med folk. Hvis ingen vet at du søker jobb – hvordan skal de kunne hjelpe deg? Hvis du aldri spør, får du aldri svar. Be gjerne bekjente og venner om å fortelle deg hva de mener du er god i og kan bidra med.
  6. Ikke heng deg opp i titler. Mange jobber finnes ikke ennå. Det skjer raske endringer nå, og nye stillingstitler dukker opp hele tiden. Glem tittelen, finn heller riktig bransje.
  7. Stå i det. Noen ganger trenger man en god porsjon dritt for å vokse, som Samuel Massie sa. Han refererte nok til litt heftigere ting enn en kjip jobb, men det er fortsatt dritt med kjip jobb. Likevel må man noen ganger stå løpet ut og lære av det uten å gi opp.
  8. Ikke skyld på andre. Uansett hvor mye det frister og er sant i noen tilfeller – du kommer ingen vei med det. Ta ansvar for ditt eget liv og gjør det du vil gjøre. Ikke finn på unnskyldninger hele tiden, du ender kun med å bli ditt eget hinder.
  9. Vit dine rettigheter. Mange arbeidsgivere utnytter uerfarne unge voksne. Du kan fagorganisere deg eller pugge Arbeidsmiljøloven. Snakk med folk og bli kjent med hva du bør være oppmerksom på i din bransje.
  10. Les Talent Media og hør podkasten Karriererådet.

Jeg vet fortsatt ikke hva jeg skal «bli», og det gjør ingenting. Hele spørsmålet er idiotisk uansett. Jeg vet hva jeg er god i, jeg vet hva jeg liker, og jeg vet hva jeg vil bidra med. Det kan du også finne ut av.

God jul og lykke til!


Det er ikke første gang jeg har skrevet om dette. Les også:

«Hva skal du bli når du blir stor» er et elendig spørsmål

Tips oss hvis du har forslag, spørsmål eller innspill.

Kjenner du noen som bør lese dette? Del gjerne! 👇