Økonomisk ambisiøs? Dette er de 10 best betalte yrkene i Norge

I disse yrkene tjener man i snitt over en million i året. Men man kan gå på en smell om man bare er opptatt av lønn, advarer veileder.


Hva tjener mannen i gata? 

Svar: 47 290 kroner. I måneden altså. Om man tar alle heltidsansatte i landet og regner ut gjennomsnittet.

Det er nettopp det tallknuserne i SSB har gjort i sin årlige oppdatering av lønnsstatistikken. Men om du ikke er helt der oppe kan du ta det med ro. For det er et par rikinger i toppen som virkelig drar opp snittet.

Noen gode nyheter først: Du har mest sannsynlig gått opp i lønn. En gjennomsnittlig månedslønn har nemlig økt med 3,7% fra i fjor, som er den høyeste lønnsveksten på flere år. Det er betydelig vekst i de aller fleste bransjer, noe som skjer etter en lengre nedgangsperiode grunnet lave oljepriser.  

Blant yrker med høyest lønnsvekst finner man store yrkesgrupper som førskolelærere, sykepleiere og selgere. Administrerende direktører har svak lønnsvekst, men gjennomgående høyt lønnsnivå. 

Men hvem tjener egentlig mest? 

Best betalte yrker

På toppen av lønnslistene finner man typiske pengesterke yrker som toppledere, piloter og leger. Samtlige er blant de 10 yrkene med en gjennomsnittlig årslønn på over en million. I fjor lå skipsmegler på førsteplass, men har i år blitt forbipassert av oljeleder som landets best betalte yrke.

«Med et sterkt indre driv kan man oppnå god lønn innenfor nesten hvert eneste yrke.»

Trude Ekker, Karriereveileder

Kanskje en overraskelse for mange: Geologer, altså eksperter på stein og bergarter, har landets åttende høyeste årslønner. Det kan forklares med at mange geologer jobber i oljesektoren. 

Utenfor topp 10 finner man attraktive yrker som sivilingeniører, jurister, politikere og tannleger. Disse yrkene har en gjennomsnittlig årslønn på mellom 760 000 og 960 000 kroner. 

Topp 10 best betalte yrker (omregnet til årslønn):

1. Ledere av olje - og gassutvinning 1 345 440 kr
2. Handels - og skipsmeglere 1 334 280 kr
3. Finansmeglere 1 201 200 kr
4. Toppledere i offentlig administrasjon 1 184 760 kr
5. Ledere av forsikring og finansvirksomhet 1 143 480 kr
6. Flygere 1 065 480 kr
7. Finans - og økonomisjefer 1 062 840 kr
8. Geologer og geofysikere 1 051 920 kr
9. Flygeledere 1 042 320 kr
10. Legespesialister 1 017 000 kr

Andre attraktive yrker på topplisten: 

12. Sivilingeniører (geofag, petroleumsteknologi, metallurgi): 964 080 kr
28. Jurister og advokater 804 000 kr
34. Politikere 779 880 kr
37. Tannleger 759 880 kr

(Kilde: SSB)

Kan oppnå god lønn innenfor de fleste yrker

— God lønn er sjeldent god nok motivasjon i seg selv.

Det sier karriereveileder Trude Kvammen Ekker. 

Hun er tydelig på at god lønn er viktig for mange. Det kan være en god motivasjon når man skal velge karriere eller søke jobb, men hun anbefaler at man først kartlegger egne verdier og motivasjonsdrivere før man tar et valg.

Karriereveilder: Trude Ekker mener det er viktig å tenke på flere faktorer enn god lønn når man skal velge karriere. Foto: Smart Studie- og Karrierevalg.

— Jeg har opplevd at mange bommer der. At de går etter høy lønn i en karriere de ikke er motivert for. Da kommer verken lønna eller arbeidsgleden, advarer hun. 

Ekker forteller at god lønn henger sammen med at man gjør en god jobb, og at man gjør en god jobb når man er motivert til det. 

Hun legger vekt på to perspektiver: Man må finne ut hvordan arbeidsmarkedet ser ut, hvor det er stor etterspørsel og hvor er det trygge, langsiktige jobber. Lønn er en viktig del av dette perspektivet. 

Samtidig må man også se innover. Hva motiverer deg? Hvilke verdier er viktige for deg? Hva mestrer du og hva får du glede av? 

— Det er i dette skjæringspunktet man finner karrierer med høy sannsynlighet for å både trives og lykkes. Og med et sterkt indre driv kan man oppnå god lønn innenfor nesten hvert eneste yrke, avslutter hun. 

Gjennomsnittlige idrettsutøvere

For å avrunde med et par quizvennlige punkter fra statistikken:

  • Menn tjener fortsatt mer enn kvinner, men kvinner har en prosentvis høyere lønnsøkning. Dette gjelder i alle private og offentlige sektorer, bortsett fra i statlige yrker – hvor menn i tillegg til å tjene mer, også øker mer i lønn enn kvinner. 
  • Den best betalte aldersgruppen er, kanskje ikke så overraskende, menn fra 55-66 år (54 130 kr i mnd). Unge under 25 tjener i snitt 29 130 kroner, mens man i alderen 25-39 ligger på 41 890 kroner.
  • Idrettsutøvere (47 690 kr i mnd) og skogsteknikere (47 220 kr i mnd) er blant de to yrkesgruppene som ligger nærmest gjennomsnittsmånedslønnen. Det samme gjelder grafiske designere (47 160 kr i mnd). Noe å tenke på om du ønsker å være mest mulig alminnelig.
  • Nederst på lista finner man hjelpearbeidere i husdyrproduksjon med 26 290 kr i månedslønn.

 


Stressa før jobbintervjuet? Sjekk ut disse tipsene: 

4 teknikker for å slappe av under et jobbintervju


Bør flere få med seg dette? Del saken! 👇