5 ting du aldri bør snakke om i jobbsammenheng

Bransjefest, jobbintervju eller arbeidsdag: just don’t.

Artikkelen ble først publisert 26. september 2018.


Det er enkelte ting du ikke bør si på jobbintervjuer, på jobb, på jobbfest, på arrangementer med bransjen, med kolleger som ikke er på privaten med deg – og alle andre situasjoner hvor du vurderes som en kollega eller ansatt i stedet for venn.

Karriérenettstedet The Muse har listet opp fem ting du ikke bør si, og de er nyttige for oss alle:

1. Religion, politikk og etnisitet

…eller andre polariserende temaer. Et klassisk eksempel i Norge er ulv. Bare ikke begynn å snakk om den ulven!

I en nær vennegjeng kan du godt snakke om dette hvis dere er komfortable med det. Men ikke på jobb, møter, jobbfest eller andre situasjoner hvor målet er å ha en profesjonell, balansert og kontrollert stemning.

Det spørs naturligvis på hvor godt du kjenner de rundt deg, men hvis du ikke kjenner alle like godt, er det ikke verdt å ta sjansen.

Du tror kanskje alle rundt deg mener det samme som deg; at det er en selvfølge at alle bryr seg om miljøvern, eller synes Donald Trump er teit. Dette er ikke tilfelle.

Selv om gode politiske diskusjoner kan være interessante og fruktbare (og viktige i et samfunnsperspektiv), er det ikke derfor du er på dette arrangementet – eller hva det måtte være.

I verste fall risikerer du å finne ut at det er dine synspunkter som skiller seg ut, og da er det lett at du blir utstøtt fra arbeidsmiljøet.

2. Personlige problemer

…som er av betydning. Filleting som ødelagte sykkeldekk eller tidsklemme er noe mange kan kjenne seg igjen i, og kan faktisk være en god måte å starte en samtale på.

Men hvis du har større personlige problemer som gjør deg nedfor, bør du ikke dele dem her. For det første drar du ned deg selv, du drar ned stemningen rundt deg, og det kan være tøft for andre å høre det.

Det er heller ikke enkelt å vite hvordan man som tilhører skal forholde seg til det du sier, og du risikerer at alle blir ukomfortable og går i fra deg.

3. Vaner som kan bli et problem på jobb

Vi har alle våre vaner og uvaner. Det er ikke et problem å ha uvaner, men det kan bli et problem hvis disse påvirker arbeidshverdagen din negativt.

Har du for vane å komme for sent til fest, og overfører denne vanen til jobb? Eller kanskje du ikke klarer å jobbe en time uten røykepause, er avhengig av å sjekke Facebook, bare må gå på butikken og kjøpe noe?

Forfatter av The Muse-artikkelen, Jenny Foss, skriver at hun aldri glemmer en samtale hun overhørte på et jobbintervju:

«En jobbkandidat sa spøkefullt at hun liker å bli full med sine kunder på lunsjmøter.»

Ansiktsuttrykket til vedkommende på andre siden av bordet avslørte at dette ble nok siste samtalen mellom de to.

4. Lyve for å imponere

Ærlighet varer lengst, og det er en grunn til at det uttrykket finnes. Det som var en uskyldig liten løgn, kan vise seg å vokse, og slå tilbake hardere enn det noen gang var ment fra din side.

Foss kommer med et eksempel:

Sett at du er på en bransjefest med mye folk. Du har jobb, så du er ikke der for å finne ny arbeidsgiver – du er trygg. Du kommer i prat med en fyr som virkelig imponerer deg – du blir både misunnelig og føler deg liten.

For å veie opp legger du på litt ekstra; du sier du har erfaring med et komplisert program, selv om du egentlig bare såvidt har vært innom det.

Flere år senere er du på jobbintervju, for du gikk lei av den gamle jobben. Og der sitter han på andre siden av bordet – han du snakket med på festen, og som tror du kan dette programmet.

Du kommer til å bli avslørt, og du får mest sannsynlig ikke jobben. Ikke nødvendigvis fordi du ikke kunne disse tingene, men fordi du løy om det.

5. Sladre om folk i bransjen

…eller bransjen i seg selv. For å si det rett ut: hvorfor jobber du i bransjen eller med disse folkene hvis du misliker dem sånn? Er du misfornøyd, så gjør du enten det som trengs for å forbedre situasjonen, eller så innfinner du deg i tilstanden slik den er.

Kanskje du sitter på en saftig hemmelighet; du vet hvorfor hun fikk sparken, eller du har funnet et svakt punkt hos han i økonomiavdelingen du ikke liker.

Du kan sladre til venner, familie, samboer eller hunden din, men ikke til kolleger eller andre folk i bransjen.

Hvis du får et stempel om å være en «sladrer», er det lett at folk blir usikre på deg: kanskje du sladrer om dem også? Tilliten til deg svekkes. Hvis du har et problem med kolleger, bør du ta det opp med tillitsvalgt eller ledelsen.