5 ting som får deg til å virke umoden på jobb

Er du skyldig?

Kanskje du fortsatt er student med deltidsjobb, kanskje du har din første eller andre faste fulltidsjobb i ditt liv, eller kanskje du bare ikke har tenkt over det…

Men hvis du gjør noe av dette på jobb (og ellers i livet forøvrig), kan det fort være at dine kolleger ser på deg som umoden.

Dette kommer frem i listen publisert på karrieresiden careerbuilder.com.

I følge en undersøkelse nettstedet gjennomførte i 2015 i Chicago, har tre av fire ansatte sett en eller annen form for barnslig oppførsel blant kolleger på jobben: 

  • Syting (omtrent 55 % av de ansatte har sett andre kolleger gjøre dette)
  • Klage over noe som ikke gikk han eller hennes vei (46 %)
  • Sladrer om kolleger (44 %)
  • Lage grimaser bak noens rygg (35 %)

Syting er den vanligste umodne tingen å gjøre, men det er bare å slutte med én gang: alle har mye å gjøre, ingen har tid til overs, og alle har sine problemer. Du kommer ingen vei med å oppføre seg som om du er den eneste med utfordringer.

Selv om vi alle kan gjøre feil i ny og ned, er det enkelte ting du bør unngå å gjøre hvis du vil at dine kolleger skal ha respekt for deg.

1. Ikke respektere fellesarealet og kjøkkenet

Det er en grunn til at lappen «mora di jobber ikke her – rydd opp etter deg» ofte er å se på jobbkjøkkener. Det er ikke uvanlig at det er de samme folka som om igjen og om igjen må rydde opp etter resten på kjøkkenet.

Da går det ut over humør og ikke minst arbeidet som skal gjøres.

Dette gjelder alt fra å sette inn i, og ta ut av oppvaskmaskinen, sette på kaffe om morgenen, gå over kjøkkenbenken med kluten, og faktisk kaste den gamle maten du finner i kjøleskapet. Ikke sett den inn igjen – du vil ikke være den personen.

Så, med mindre det er gjort en avtale om hvem som skal rydde på kjøkkenet, eller hvis det inngår i noens arbeidsbeskrivelse, så bør alle, også du, ta ut av oppvaskmaskinen.

Lenge siden du har gjort det? Gjør det i dag.

2. Være ubehjelpelig

En av faktorene som bidrar til at du oppfattes som moden, er evnen til å se ting fra andres perspektiv.

Med mindre du er et enkeltpersonsforetak, jobber du mest sannsynlig med andre mennesker, og selv om det ikke er dine arbeidsoppgaver, er det din oppgave som medmenneske å hjelpe dem hvis dine kolleger trenger det.

Det kan være alt fra å løfte noe til å komme med råd og innspill i en oppgave.

«Alle, du også, bør ta ut av oppvaskmaskinen. Lenge siden du har gjort det? Gjør det i dag.»

3. Legge skylden på andre, sladre og snakke bak ryggen

Ja, du kommer til å gjøre feil. Noen ganger er det ikke en gang din skyld, men det gjør ikke saken bedre å legge skylden på andre ved å si det høyt. Du kommer definitivt ikke til å komme bedre ut av situasjonen. Da kan det være bedre å ta det direkte opp med vedkommende, ikke med alle andre.

Be the better person, lær av det, og hev deg over det. Si det heller til hunden din, samboeren, moren eller bestevennen din. Tenk over hvordan du kan unngå eller løse samme situasjon i fremtiden.

4. Komme uforberedt

Dette gjelder spesielt nye arbeidstakere, skal vi tro Scott Fish, grunnlegger av markedsføringsbyrået 32 Degrees Digital.

– De nye ansatte kommer gjerne til et møte med null intensjon om å gå derfra med noe fruktbart. Hvis du er den som arrangerer møtet, presiser at man bør komme forberedt med innspill til møtet, sier han.

5. Ikke si hei

Jobb er noe de fleste av oss går til hver eneste dag, og vi skal gjøre det (i større eller mindre grad) resten av livet. Da er det viktig å se hverandre, ta vare på hverandre, og ha respekt. En fin og veldig enkel måte å gjøre dette på, er å si hei.

Titt opp fra skjermen når en kollega kommer på jobb. Ok, kanskje det ikke er fra din avdeling eller ditt kontor, men si hei likevel.

Det bidrar til et  bedre miljø, og det merkes hvis du er den som aldri sier hei – spesielt hvis du ikke svarer skikkelig når noen andre sier hei til deg. 

Synes du flere bør lese dette? Del saken!

Denne artikkelen ble først publisert 17. september 2018.