6 på gata: Har studentene ved UiA forstått hva arbeidsgivere ser etter?

Vil jobbe i PST, med diplomati, og i en veldedig organisasjon – her er et knippe studenter (og arbeidsgivere) fra det glade Sørlandet.

Vi har fått tilsendt en aldri så liten statusrapport fra karrieredagene ved Universitetet i Agder, campus Kristiansand!

Det er Mads Hellenes, styreleder for linjeforeningen Politicus som står bak intervjuene og bildene, og på oppdrag fra oss forsøkte han å finne ut av hva et bittelite utvalg av universitetets studenter vil bli, og om de vet hva arbeidsgiver ser etter når de skal ansette dem en vakker dag.

Alle foto: Mads Hellenes

Mads spurte: hva vil du jobbe med og hva tror du en potensiell fremtidig arbeidsgiver ser etter når de skal ansette nyutdannede?


Statsvitenskap og politi

Carmen Gazo (20) studerer statsvitenskap og er andre året i bachelorløpet sitt.

– Det hadde vært gøy å kombinere statsvitenskap med en politiutdanning om mulig. Ellers er jeg ikke helt sikker, kanskje blitt en administrator i PST.

– Når jeg skal søke jobb… Ja, om det er med politiet eller med PST, så er det vel at jeg har ikke gjort noe kriminelt før. Ellers så tror jeg det er viktig at jeg kan vise til at jeg har tatt initiativ i studietiden ved å gjøre mer enn bare studier. Det tror jeg viser at de kan satse på meg.

SATSVITENSKAP: Carmen Gazo (20).

Tipper hun får jobb i det offentlige – men drømmer om noe annet

Karen Sofie Bakkalie (24) studerer også statsvitenskap, og er på sitt femte år i masterløpet.

– Jeg får nok mest sannsynlig en jobb som handler om endringsledelse og organisasjon, det kan fort skje at jeg blir offentlig ansatt. Men drømmejobben er å jobbe i en frivillig organisasjon i Latin-Amerika. Da kan jeg også snakke mye spansk, får ikke så mange muligheter til det hjemme i Norge.

– Det jeg tror er viktig for en arbeidsgiver når jeg skal søke jobb er at jeg kan vise til tidligere erfaringer, altså at jeg kan vise til mine ekstra engasjementer.

Jeg tror også det er viktig å vise at jeg vil være en lojal arbeidstaker slik at når de ansetter meg så slipper de å finne noen andre til å fylle den stillingen på noen år. Det siste jeg tror er viktig er at jeg vil passe godt inn i arbeidsmiljøet.

Drømmejobben er å jobbe i en frivillig organisasjon i Latin-Amerika.

STATSVITENSKAP: Karen Sofie Bakkalie, sisteåret på mastergraden.

Diplomati eller FN

Susann Wilson (21) er allerede på sitt tredje og siste år i utviklingsstudiene.

– Det jeg ønsker å jobbe med når jeg er ferdig er enten diplomati på en ambassade, eller med klima i FN.

– Jeg tror det må være at jeg er engasjert, kreativ og kan vise til frivillige verv.

UTVIKLINGSSTUDIER: Susann Wilson.

PwC – personlighet er viktig

Ermelinda Syla er regnskapskonsulent i PWC (PriceWaterhouseCoopers).

– Det viktigste vi ser etter i en nyutdannet person er en som er en god fit, altså at en har en personlighet som matcher vårt arbeidsmiljø.

PWC: Ermelinda Syla

Trainee Sør ser etter deg som er løsningsorientert

Criyonit Kayoka er selv trainee (praktikant) i Trainee Sør.

– De viktigste egenskapene en nyutdannet hos oss kan ha er at man tar initativ, er kreativ og løsningsorientert. Men det viktigste av alt er at man er tilpasningsdyktig og takler de utfordringene man får hos oss.

TRAINEE SØR: Criyonit Kayoka.

Agder Fylkeskommune: vær med på noe større

Knut Vinland er prosjektkoordinator i Agder Fylkeskommune.

– Det viktigste for oss når vi skal ansette noen, selv om de er nyutdannede eller ikke, er at de vil være med på noe større. De må ha trua og ønske å være en del av en større maskin for å endre samfunnet til det bedre.

Vi ser rett og slett etter noen som ønsker å utgjøre en forskjell og ta eierskap til samfunnsoppdraget.

AGDER FYLKESKOMMUNE: Knut Vinland.

Talent Media tok selv turen til BI i Oslo under sine karrieredager, som er ett av skolens største arrangement.

Les om deres antakelser her:

Dette tror BI-studentene er viktig når bedrifter skal ansette nyutdannede

Tips oss hvis du har forslag, spørsmål eller innspill.

Kjenner du noen som bør lese dette? Del gjerne! 👇