7 spørsmål du bør stille på jobbintervjuet

To fluer i én smekk: du får uvurderlig informasjon og gir et godt inntrykk.

Det amerikanske nettstedet The Muse har publisert en liste med 51 (!) spørsmål du bør spørre på et jobbintervju.

Det er jo litt i heftigste laget, og dessuten tilpasset amerikanere. Vi har fornorsket dem, og spurt karriereveileder ved NTNU, Morten Carlson*, om hvilke spørsmål han mener du bør stille under intervjuet.

– Det er ikke slik at du  stille spørsmål på slutten for å gjøre et godt intervju. Det viktigste for søkerne er at de spør om det de faktisk lurer på, ikke fordi de har lest dem i en liste. 

Kvalitet foran kvantitet der, altså.

Men, vi ønsket oss konkrete tips, og her er Carlsons råd for hva du bør lure på (og dermed spørre om) under jobbintervjuet:


1. Hvordan er en typisk arbeidsdag hos dere?

– Dette er et spørsmål som ofte kan gi mer innblikk i arbeidet og jobbhverdagen. Arbeidsoppgavene som står i utlysningen kommer gjerne til kort her. Bare pass på at det ikke allerede er forklart tidligere i intervjuet, sier Carlson.

2. Har du eksempler på prosjekter jeg kan bli involvert i gjennom denne jobben?

Dette spørsmålet passer ikke for alle stillinger, men for en del. Det handler om å skaffe seg oversikt over hva du faktisk kan ende opp å jobbe med, og at din kompetanse klaffer med det som kreves i de ulike prosjektene.

3. Hvilken opplæring får jeg?

Vi tipper mange kan skrive under på at de har begynt i en ny jobb uten opplæring, eller i alle fall uten tilstrekkelig opplæring.

For at du skal gjøre jobben godt nok, noe som er i både din og arbeidsgivers interesse, er det lurt å forhøre seg om dette allerede på intervjuet.

– De fleste firmaer gir en eller annen form for opplæring av nytilsatte. Hvordan opplæringen utføres kan variere noe – kanskje er du så heldig å få en mentor. Det vil for mange være betryggende å høre at firmaet har en god plan for mottak og opplæring av nytilsatte. Det å sette seg inn i nye oppgaver på egenhånd kan være lærerikt på mange måter, men det kan også være frustrerende og skape usikkerhet om det blir veldig omfattende, sier Carlson.

KARRIEREVEILEDER: Morten Carlson ved NTNU. Foto: Privat

4. Kan dere fortelle litt om gruppa jeg skal jobbe i, dersom jeg får jobben?

– Andre spørsmål er «hvem vil min nærmeste kollega være?» Dette er gode spørsmål som vil gi deg mer informasjon om hvem du skal jobbe tett med, og hvilken bakgrunn de har, sier Carlson.

Hvis du ender opp med å gjøre jobben alene, bør du være klar over det før du takker ja.

5. Hva liker du best med å jobbe her?

Det er kanskje litt skummelt å spørre en potensiell sjef om dette, men det er et godt spørsmål, og viser at du er interessert i å vite mer om samholdet og arbeidsoppgaver. Dessuten er det ikke sikkert du trenger å stille det til sjefen:

– Ofte er det en ansattrepresentant eller noen fra fagmiljøet i intervjuet, og da kan du rette spørsmålet mot dem, sier Carlson.

Hvis du synes det blir for direkte, kan du forsøke å omformulere spørsmålet til en mildere versjon.

6. Hvordan er arbeidsmiljøet hos dere?

Du skal være på jobb store deler av ditt liv, så det er viktig at du trives. Uansett hvor spennende arbeidsoppgaver du har, hjelper det ikke hvis du ikke går overens med de du jobber med.

– Dette spørsmålet er en videreføring av spørsmålet over. Men dette er veldig viktig å vite noe om før du eventuelt takker ja til stillingen, sier han.

GODT ARBEIDSMILJØ: Er noe av det viktigste for å trives på jobb. Illustrasjonsfoto: Brooke Cagle/Unsplash

7. Hva er neste steg i prosessen?

– Dette blir nok mest sannsynlig sagt uten at du trenger å spørre om det, men vær sikker på at du vet det. Du kan spørre om «hvor mange har dere på intervju til denne stillingen?», «når får vi høre noe mer?», og «når forventer dere å være ferdige?», sier Carlson.

Ikke spør om lønn med mindre de spør

– Spørsmål om lønn er noe jeg ikke ville tatt opp som søker i første intervju. Det kan hende du som søker blir spurt om lønnsforventninger, og da er det greit å snakke om det. Lønn blir som regel et tema på en av de senere intervjurundene. Om du er organisert kan det være greit å sjekke med din fagforening hva normal avlønning med din utdannelse og denne type stilling er, avslutter karriereveilederen.


*Morten Carlson er utdannet ved NTNU med bachelorgrad med fordypning i psykologi og pedagogikk, og en mastergrad i rådgivning. Han har jobbet syv år innen HR (Human Resources – menneskelige ressurser), hvor en av hans hovedoppgaver var rekruttering. Nå veileder han studenter ved NTNU innen karrierespørsmål.

Hør podkasten vår Karriererådet: 20 spørsmål du kan få på jobbintervjuet

Podkast: Jasså, du trodde du var forberedt til jobbintervjuet?