Å være innadvendt i et arbeidsliv for utadvendte

Hør 27. episode av podkasten Karriererådet.

Artikkelen ble først publisert 12. november 2019.


Du skal være fremoverlent! Sulten! Brenne for det! Sosial og energisk!

Hvorfor krever alle arbeidsgivere (i alle fall de som skriver annonsene) at alle skal være utadvendte? 

Det har ikke nødvendigvis noe å si for hvordan du gjør jobben, og i mange jobber er det en stor fordel å være innadvendt – hvis du skal være programmerer eller regnskapsfører, for eksempel.

OBS: Uttrykkene innadvendt/utadvendt og introvert/ekstrovert betyr forskjellige ting, og den ene definerer personlighetstrekk, og den andre personligehetstype i følge denne NRK-artikkelen.

Vi er ikke psykologer, og skal snakke om dette på generelt nivå – med fire utadvendte deltakere i studio! Eller er de egentlig det?

Hør episoden her eller på Spotify eller iTunes.

Med innadvendte mener vi i denne episoden de som oppleves som litt sjenerte og tilbaketrukne.

PS: Å være introvert/ekstrovert er ikke en diagnose, selv om uttrykket brukes i episoden.

Ifølge Norsk Psykologforening er utadvendt og ekstrovert det samme, på lik linje som introvert og innadvendt viser til det samme. Forskjellen er at utadvendt og introvert brukes i dagligspråket, mens introvert og ekstrovert er knyttet til en skala for måling av personlighetstrekk.

Selvfølgelig ikke svart-hvitt

Man er ikke enten innadvendt eller utadvendt, men det finnes en skala, og noen er mer i ytterkantene enn de fleste av oss: vi ligger i midten.

Mange er ikke sjenerte – de er bare ikke interesserte i å bli kjent med så mye folk eller være på store fester. Andre derimot, vil bli kjent med så mange som mulig og lider av FOMO (fear of missing out) hele tiden.

Psykologiske termer eller ikke: poenget med episoden er at du

  • bør være klar over din egen personlighetstype
  • vite dens styrker og svakheter
  • forstå hvilke egenskaper du bør jobbe med for at situasjoner i hverdagen skal bli mindre utfordrende, og for at du likevel kan være attraktiv i et arbeidsmarked hvor alle roper etter de utadvendte

Og husk: det å være innadvendt ikke er noe mindre attraktivt enn utadvendt, det handler om at de som skriver annonsene ikke alltid vet at de faktisk trenger en innadvendt person til jobben.

Det er én av de (minst) ti tingene Espen Sæle, Hans Petter Stub og de andre paneldeltakerne i Karriererådet skulle ønske de visste som 20-åringer på vei ut i arbeidslivet.


Karriererådet

  • En podkast for unge voksne om jobb og ambisjoner.
  • Hver episode varer i omtrent et kvarter.
  • Avsluttes med konkrete råd.
  • Produseres av Talent Media i samarbeid med Radio Metro.
  • Følg Talent Media på sosiale medier for oppdateringer om nye episoder og andre artikler om karriere for unge voksne.
KARRIERERÅDET: Fra venstre står førstekonsulent i Oslo Tingrett Inge Sveen (27), rådets ekspert Espen Sæle som er leder for kultur og utvikling i Atea, daglig leder for Stiftelsen Skapia og leder for alle frivillige i Oslo Maraton, Line Langaas (27), produktsjef i Telia, Christoffer Lindblom (29), journalist i Moss Avis, Caroline Bjurstrøm Knudsen (29), programleder Hans Petter Stub som er partner i rekrutteringsbyrået Whydentify, og utvikler i FINN, Hanna Holler Kamperud (28). Foto: Synnøve S. Fallmyr

Karriererådet er Talent Medias podkast for unge jobbsøkere og produseres i samarbeid med Radio Metro.

Bør flere få med seg dette? Del saken! 👇