Anders (27) sluttet i drømmejobben hos Microsoft

(IT): Anders fikk kode for Real Madrid og Formel 1 gjennom drømmejobben i Microsoft. Da var det ikke bare enkelt å slutte.


 

«Jeg vil bli leder i Microsoft.»

Anders Gill til Moss Avis, 3. Juni 2018. 

Kanskje litt cocky å komme ut i lokalavisen som den nye Bill Gates? Vel, Anders er en ambisiøs type.

23 år gammel sitter han, med en bachelorgrad i E-business i baklomma, på innbytterbenken på Santiago Bernabeu. Det koker på hjemmebanen til Real Madrid. Treneren Zidane gir håndsignaler til dommeren. 

Anders ser superstjernen Christiano Ronaldo bli byttet ut. Mannen som av mange regnes som tidenes beste fotballspiller er forbanna, og setter seg ved siden av IT-kometen fra Rygge.

Ronaldo vet ikke at det er Anders som har kodet han ut av kampen.

På bestilling fra Real Madrid utviklet han en maskinlæringsmodell som analyserte hvordan spillerne gjorde det på trening, for så å kunne spå utfallet av kampene. Ett av mange prestisjeprosjekter han var innom i begynnelsen av 20-årene. Modellen til Anders ga tydelig beskjed om at Ronaldo burde byttes ut.

— Zidane hørte på algoritmen min. Jeg så at Ronaldo ble rimelig forbanna, forteller Anders entusiastisk. 

 

2016: Zidane hørte på koden til Anders, og byttet ut Ronaldo. (Foto: Privat)

Skulle til USA

Som tidenes yngste ansatte i Microsoft har Data Scientist Anders Gill fått jobbe med omtrent hva han vil. 

Han spesialiserte seg tidlig innen Artificial Intelligence og maskinlæring, og ledet et internasjonalt IT-team verden rundt for å løse de største problemene for de største selskapene. På kundelisten sto Apple, Formel 1 og gigantiske fotballklubber. 

Milliontilbudene rant inn. Alle forventet at tech-talentet skulle vende nesen mot moderskipet til Microsoft i USA for å klatre i systemet. Det var også planen. Å følge i fotsporene til onkelen, som også jobbet i den amerikanske avdelingen til selskapet. Familieforbildet han sjeldent så, men kun chattet med på WhatsApp. 

Men, rett før karrieren i Microsoft tok av, sluttet Anders i drømmejobben for å starte i en bransje nesten ingen i IT-miljøet brydde seg om: digitalisering av skipsindustrien.

Hvorfor det? For å finne svaret på det må man spole litt tilbake.

Hacket skolesystemet

På videregående var Anders skolelei.

Han brukte helst tiden sin på å spille fotball, Counter Strike og å lage EDM. Da han var 13 år lærte han seg enkel programmering, og stadig mer tid gikk med på å forstå hvordan programvarer fungerte. På et tidspunkt hacket han skolesystemet, men presiserer at det ikke var så alvorlig som det høres ut som.

Anders forsto ikke hvorfor han måtte bruke så mye tid og krefter på teoretiske fag, og valgte emner som ga han generell studiekompetanse.

Etter at fotballkarrieren lå død, bestemte han seg for å satse på en karriere innen IT. Problemet var bare at de fleste utdanningene krevde spesiell studiekompetanse og svært høye karaktersnitt. Anders hadde ingen av delene. 

— Det hindra meg en del, og det sugde jo litt, sier han. 

Løsningen ble NITH (nå Høyskolen Kristiania). En privatskole som holdt til i etasjen over bussterminalen i Oslo. Valget falt til slutt på bachelorprogrammet E-business. Det var ikke en tradisjonell programmeringsutdanning, mer et slags bindeledd mellom forretningsverdenen og IT. Det passet Anders perfekt. Han var for utadvendt til å bare sitte bak skjermen. Han ville ut og snakke med folk. Han ville skape noe.  

En teknologisk evangelist 

Åpenbaringen kom på et event med Microsoft. Selskapet hadde tatt turen for å snakke om Windows Phone, et slags motsvar til Apples Iphone.

— Alle trodde det skulle bli kjempestort. Det ble det jo ikke, legger Anders til. 

Han fulgte ikke så mye med på hva de snakket om uansett. Det var den karismatiske mannen på scenen som fanget interessen hans – Microsoft sin teknologiske evangelist Arif Shafique. 

En teknologisk evangelist er en slags IT-guru som har i oppgave å forkynne en ny type teknologi til større menneskemengder. Kjente evangelister er Steve Jobs, Vint Cerf (internett) og Dan Martin (MasterCard). 

— Arif var så karismatisk og hadde virkelig peiling. Jeg er inder, så det å se en pakistaner som var så veletablert i bransjen… Det var øyeblikket jeg bestemte meg for at også jeg skulle jobbe i Microsoft, stråler han.

 

PÅ JOBB: Anders ble nødt til å utnytte kontaktnettet sitt når nye posisjoner i Raa Labs skulle fylles. (Foto: Sara Magnusson)

Høy på Red Bull

Eventet førte til et langt vennskap mellom Anders og Arif. Siste året på bacheloren kom muligheten. Arif hadde fikset Anders et intervju i Microsoft. Samtidig advarte han mot at manageren var ekstremt streng, og at Anders virkelig måtte steppe opp gamet: 

— Jeg gledet meg noe sjukt til det intervjuet, men det var klokka syv mandag morgen. Hvem har intervjuer klokka syv på en mandag? Jeg hadde ikke sovet noe hele helgen og var helt høy på Red Bull da jeg kom inn på det kontoret. 

Anders fikk utdelt en penn, og beskjed om å regne ut hvor mange som passerer Lysakerlokket hver dag – et av de mest trafikkerte områdene i hele Oslo. 

— Jeg begynte med en og en bil og summerte meg oppover. Til slutt kom jeg frem til 2 millioner, og det var jo helt feil. Svaret var 200 000. Så jeg bommet med et par nuller kan man si! 

Han forlot kontoret og satt seg i bilen med en følelse av å ha spolert sin livs sjanse. Noen dager senere kom allikevel telefonen med beskjeden om at Anders fikk jobben. Selv om han hadde bommet med 800 000 hadde han fortsatt tenkt riktig. 

Derfra gikk det slag i slag. Hackfester i Sør-Amerika den ene dagen, taktiske tips til Real Madrid den neste. Da han fikk muligheten til å ta en master ved siden av jobben, ble han kåret til studiets beste student, selv i en hundre prosent stilling ved siden av. 

Anders mener han verken har fått bruk for bachelor – eller mastergraden sin i arbeidslivet. 

— Det har vært kontakter hele veien. Ikke en eneste gang har noen noensinne sett på karakterkortet mitt. 

Mentor tok onkelrollen 

Gjennom hele karrieren ble vennskapet mellom Arif og Anders enda tettere, selv da Arif sluttet i Microsoft for å starte opp sit eget tech-selskap sammen med Wilhelmsengruppen. 

— Han backet meg på alt. Han tok litt rollen til onkelen min i USA. I dag har vi familiemiddager sammen, forteller Anders. 

Men da Arif igjen kom med råd om at Wilhelmsengruppen så etter folk med Anders sin kompetanse til et prosjekt innen shippingbransjen, sto han ovenfor det vanskeligste valget sitt noensinne: 

Fortsette i drømmejobben hos Microsoft, kanskje flytte til USA og gå gradene der? Eller høre på sin gamle mentor? 

 

NY JOBB: Anders brukte halvannet år på å bestemme seg for å bytte jobb. Han har ikke sett seg tilbake siden. (Foto: Sara Magnusson)

— Jeg brukte ett og et halvt år på å bestemme meg, men så gikk jeg for det. Jeg stolte på Arif, for han har alltid passet på meg og gitt meg gode råd. Det er utrolig viktig å høre på de man kjenner. 

Anders gikk til Raa Labs, et nyoppstartet selskap underlagt Wilhelmsengruppen som skulle levere ny teknologi til den maritime næringen. Han var ansatt nummer to og måtte gjøre noe han aldri hadde gjort før.

I Microsoft fikk han tildelt arbeidsoppgaver. Nå måtte han begynne fra scratch. 

— For det første måtte jeg finne ut hva vi skulle gjøre. Det fantes bare et mandat om at vi skulle få jobbe med kul teknologi og finne måter å gjøre bransjen mer digital på, men det var opp til oss å finne ut hvordan. 

Anders måtte også finne kompetente kollegaer. Det innebar at han måtte overbevise nettverket sitt om at shipping var the place to be for IT-hoder. Ikke en enkel sak i seg selv. Men i dag er de rundt 30 ansatte tilknyttet selskapet. 

— Vi vokser fort, men må også holde på bremsene. Vi vil ikke vokse for fort. Men vi har sikkert arbeid til femti stykker, stadfester han. 

Etablert 

Nå har Anders gått fra å være et ungdomstalent, en slags store bedrifters «hackeralibi» til å bli en erfaren «voksen» mann på 27 år. Det er ikke lenger jetsetlivet som står i fokus. Han har etablert seg litt utenfor Oslo med bolig, bil, kone og ansvarsfull stiling i en litt mer ni-til-fire-aktig jobb.

Allikevel kan det fortsatt være greit å ha en gammel guru i nærheten som kan passe på.

— Arif jobber rett ved siden av her, så vi jobber fortsatt tett sammen hver dag. Så det føles trygt!