Carina (28) studerte og jobber i London: – Angrer ikke et sekund!

Skulle ta en bachelor og flytte hjem igjen til Norge. Nå er hun Account Executive!

Av Oda Tømte


For åtte år siden pakket hun fire bager og satte seg på flyet til London. Lite visste hun da at hun i 2019 fortsatt skulle bo i the Big Smoke.

– Planen var å ta en treårig bachelorgrad for så å reise hjem igjen. Det gjorde jeg jo ikke! ler Carina. I dag har hun en mastergrad og fast jobb i et PR-byrå midt i London City.

Klokken er 19 i Norge, og det tikker inn en melding i innboksen min: “Det vil ta meg en times tid å dra hjem fra jobb», skriver hun, og ganske riktig; en time senere dukker en smilende skikkelse opp på skjermen foran meg. Entusiasmen hennes smitter, og bærer lite preg av å ha tilbakelagt en lang arbeidsdag idet hun forteller meg om årene utenlands.

Da Carina hadde fullført videregående skole i Sandvika, reiste hun tre måneder til Barcelona for å ta studieforberedende. Utenlandsoppholdet gav mersmak: Carina ville oppleve noe annet enn hva lille Norge hadde å by på. 

«Planen var å ta en treårig bachelorgrad for så å reise hjem igjen. Det gjorde jeg jo ikke!»

Carina Charlotte Jurs

Til å begynne med, var planen hennes å studere i California.

– Som mange andre unge drømte jeg om USA og hvor spennende det ville være, men etter noen turer til California, fant jeg ut at reiseveien hjem til Norge var litt i lengste laget.

I stedet falt valget på London. Carina hadde vært på ferie i den britiske hovedstaden tre-fire ganger tidligere, men kjente ingen i byen fra før av. Da hun fikk beskjeden om at hun hadde kommet inn på skolen hun hadde søkt på, nølte hun ikke et sekund med å takke ja.

– Jeg var klar for eventyr! London er den perfekte lille broen mellom å ville oppleve noe veldig annerledes fra Norge, og mellom å likevel ha en trygghet i at det er lett å reise hjem.

Og eventyr ble det. I september 2010 hadde Carina sin første skoledag som student ved et britisk universitet. Åtte år senere oppdager Carina stadig nye sider ved London – det til tross for at hun er blitt mye bedre kjent med byen enn hun noen gang var med Oslo.


Hvem er Carina Charlotte Jurs?

28 år
*
kommer fra Asker
*
har bodd i London i åtte år
*
utdannet innenfor ledelse, internasjonale relasjoner og HR-management ved Regent’s University og King’s College i London
*
deltok to ganger på Model United Nations i New York under studietiden. Denne prestisjetunge FN-konferansen inviterer studenter fra hele verden til å diskutere globalisering
*
jobber som Account Executive ved det finansielle PR-byrået Consilium Strategic Communications


GRADUATION: Den planlagte bachelorgraden ble brått til en master da Carina fant ut hvor godt hun likte seg i London. Under graduation var hun iført et lite stykke Norge. Foto: privat

Verdens beste studentby

Carina var ikke alene om å trives som student i den britiske hovedstaden. I fjor ble London stemt frem som verdens beste studentby i undersøkelsen ”QS Best Student Cities Ranking” – en undersøkelse basert på svar fra 54 000 studenter i 180 ulike land. I dag studerer over 100 000 internasjonale studenter i byen.

– Det er impulser her som jeg ikke har opplevd i storbyer før. Man får en følelse av å være i sin egen lille internasjonale London-boble, sier Carina, og skryter av det multikulturelle miljøet. I løpet av tiden i London har hun stiftet vennskap med folk fra blant annet Cuba, Russland, Brasil, USA og Skandinavia.

London er byen med flest anerkjente universiteter og studiesteder i hele verden. Byen er rik på karrieremuligheter og kulturtilbud, og for de fleste er verken språk- eller kulturbarrieren særlig stor.

«Det er impulser her som jeg ikke har opplevd i storbyer før.»

Carina Charlotte Jurs

Hovedårsaken til at London er blitt så populært blant internasjonale studenter, er de gode oddsene for å få seg jobb etter studiene. London har vanvittige nettverks-, yrkes- og utplasseringsmuligheter.

– Siden Storbritannia, enn så lenge, er med i EU og EØS, går det knirkefritt å jobbe her. Du slipper prosessen med arbeidsvisum som du for eksempel må gjennom i USA, forteller Carina.

I tillegg er London ett av knutepunktene i Europa for hovedkontorer til de største firmaene. Mange bedrifter i storbyen jobber opp mot kontakter i Norge – og dette er en døråpner for nordmenn som vil prøve seg på det britiske arbeidsmarkedet. Blant annet finner man stillinger som krever at man har kjennskap både til Norge og til det norske språket.

 

LONDON CALLING: London er den byen flest nordmenn planlegger å besøke i 2019. Foto: Marcin Nowak/Unsplash

– Man prøver, feiler og ombestemmer seg

Carina er utdannet innenfor blant annet HR-management. Allerede her begynner jeg, journalisten, å stusse litt: Hva i alle dager er egentlig HRM – kort for human resource management?

– Mange tror nok HR-management handler om når de ansatte kan ta seg fri og om hvilket utvalg man har av knekkebrød på pauserommet, men det er mer enn som så. Kort oppsummert er det en måte å ivareta både bedriftens mål og de ansattes behov på, forklarer Carina.

Hun begynte først å studere ved University of East London, men etter ett år fant hun ut at studiet ikke var helt riktig for henne. Studiebyen var hun imidlertid mer enn tilfreds med, så hun ble værende i London og byttet over til Regent’s University i stedet.

– Jeg var tjue år gammel da jeg flyttet, så jeg startet voksenlivet mitt i London. Det er her jeg har tilbrakt de unge voksenårene når man prøver å finne ut hva man vil og hvem man vil være – man prøver, feiler og ombestemmer seg underveis.

Fant trygghet i gode vennskap

Selv om Carina trivdes i London fra dag én av, legger hun ikke skjul på at det var utfordrende å komme fra et lite land som Norge til en storby med nærmere ti millioner innbyggere – og å skulle gjøre denne metropolen til sitt nye hjemsted.

– London som storby kan være ekstremt overveldende. Det er fort gjort å føle seg alene selv om du alltid er omringet av mennesker.

Hun snakker om hvor viktig det er å bygge opp en hjemmebase for seg selv, å ha et trygt sted å være. Tryggheten fant hun i gode vennskap.

– Det har vært helt avgjørende for meg å bygge opp bekjentskaper hvor jeg vet jeg kan be om råd og snakke med om hvordan livet oppleves.

– Hvordan går man frem for å stifte sånne bekjentskaper?

– Plasser deg midt i smørøyet! kommer det lynraskt.

– Knytt alle kontakter du kan. Og gi det tid! Hvis du fremdeles ikke føler deg velkommen i byen etter de første månedene, er det lett å tro at denne byen ikke er noe for deg – men brikkene vil falle på plass etter hvert. Bare bruk tid på å bli kjent med byen, menneskene og nabolaget.

Carina studerte ved universiteter med små klasser på maks 25 studenter.

«Bruk tid på å bli kjent med byen, menneskene og nabolaget. Brikkene vil falle på plass etter hvert.»

Carina Charlotte Jurs

– Mye av timen gikk ut på åpne diskusjoner vi tok med oss ut av klasserommet, minnes hun.

– Da fant vi fort felles interesser. Den beste måten å blir kjent på er å delta på arrangementer i regi av universitetet.

Carina ble aktiv i studentforeninger, som på britisk heter student unions, og som er et godt sted å begynne nettverksbyggingen.

– Vennene mine fra studietiden er de beste jeg kunne hatt – og det var i student union på Regent’s at jeg ble kjent med dem. Man finner en form for fellesskap som ikke er andre steder, tror jeg. Vi jobbet mange lange kvelder og tidlige morgener mot felles mål, og ble veldig nære hverandre. Jeg jobbet som communications and design officer – det til tross for at jeg aldri hadde laget en eventplakat før! mimrer hun.

 

FN-KONFERANSE: – Livserfaringene dine er så innmari viktige, sier Carina. Under studietiden deltok hun blant annet to ganger på Model United Nations i New York – en prestisjetung FN-konferanse som inviterer studenter fra hele verden. Foto: privat

– Du tjener voldsomt på å ha bred erfaring!

London er så full av muligheter, aktiviteter og spennende ting som foregår – ting som i seg selv gjør det attraktivt å bo der. Ved siden av et hektisk studieprogram, skal det imidlertid godt gjøres å få med seg alt man har lyst til å oppleve i storbyen. Med litt flaks kan man likevel finne smutthull som lar deg kombinere business og pleasure. Carina tok for eksempel fotografi som valgfag.

– Da fikk jeg bruke to skoletimer i uken på å ta bilder av byen. Men fokuset hadde jeg bestandig rettet mot studiene.

Gjennom hele bachelorgraden søkte Carina etter ekstra muligheter til å tilegne seg andre kunnskaper ved siden av.

– Livserfaringene dine er så innmari viktige. Noe av det mest imponerende du kan vise til på CV-en din, er at du er eventyrlysten – at du har klatret Kilimanjaro, for eksempel, og at du er interessert i å lære fra mange forskjellige praksiser. Når du skal velge deg valgfag under studiene, bør du utfordre deg så bredt du bare kan. Du tjener voldsomt på å ha bred erfaring!

Tok mastergrad i løpet av kun ett år

Carina fullførte bachelorgraden i ledelse i 2014, men følte seg ikke ferdig med London av den grunn. Hun begynte på masterstudiene med det samme – et ettårig masterprogram ved King’s College London. I Storbritannia er det nemlig mulig å ta en master over både ett og to år. Omfanget av graden er det samme, men den ettårige modellen er naturligvis hakket travlere.

– De fleste som studerer her, tar nok en bachelorgrad – og da er det fristende å spe på med en mastergrad på tolv måneder for å bli fort ferdig, sier Carina.

Likevel er hun usikker på om tolvmånedersformatet er å anbefale for alle.

– Det er veldig intenst å følge et løp over tolv måneder som egentlig representerer 24 måneder. Mange tar nok ganske lett på det når de søker seg inn på masterstudiene – de fleste kommer rett fra en tre- til fireåring bachelorperiode, og å skulle ta en ettårig mastergrad er ganske annerledes og overveldende, forteller hun.

«Det er intenst å følge et løp over tolv måneder som egentlig representerer 24 måneder.»

Carina Charlotte Jurs

Parallelt med studiene skaffet Carina seg en praktikantstilling i et finansielt PR-byrå.

– Internshipet var ikke nødvendigvis direkte relatert til HR, som jeg studerte, men jeg tror det er veldig viktig å ta til seg andre erfaringer mens man studerer. Ofte finner man ut at den erfaringen man trenger for å få en jobb, kommer fra vidt forskjellige steder i livet. Jeg ville ta et internship som kunne utfordre meg på andre områder enn utdanningen min gjorde.

 

KAN IKKE VÆRE TURIST: – Den største utfordringen ved å studere her, er å føle at du ikke har tid til å oppleve London som by, sier Carina. Mulighetene er endeløse – det er ikke uten grunn at London er byen flest nordmenn ønsker å reise til i 2019Foto: privat

Fra praktikant til fast ansatt

Da Carina nærmet seg slutten av masterstudiene, stod hun overfor et valg: skulle hun reise hjem, eller skulle hun kaste seg ut i det britiske jobbmarkedet?

– Jeg hadde studert i London i fem år, jeg hadde stiftet bekjentskaper og vennskap og lært mengdevis. Da var det fristende å bygge videre på alt dette; å se hva som skjedde og hva jeg kunne få til. Hvordan er det å være ansatt i London? Jeg ville ikke reise fra London før jeg hadde fått oppleve dette.

Etter endt utdanning fikk Carina fast jobb i et konsulentfirma som også var en oppstartsbedrift, og der ble hun værende i nesten tre år. Nå er hun tilbake i firmaet hun var praktikant hos i 2015 – Consilium Strategic Communications. I disse dager har hun jobbet i London i fire og et halvt år. Hun angrer ikke et sekund på at hun ble igjen etter studietiden.

– London er organisert kaos på sitt beste. Det er kjempegøy å jobbe her! Nå har jeg ikke noen tilsvarende opplevelse med å jobbe i Oslo, men det å jobbe i London City er en adrenalinpumpende opplevelse – et perfekt sted å utvikle og utfordre seg selv på. For min del var det helt naturlig for meg å fortsette læringskurven i dette jobbkaoset.

«London er organisert kaos på sitt beste. Det er kjempegøy å jobbe her!»

Carina Charlotte Jurs

Consilium Strategic Communications er et finansielt PR-byrå lokalisert midt i sentrale London. Byrået spesialiserer seg på strategisk finansiell kommunikasjon innen farmasi og helse.

– Jeg har verken studert PR eller farmasi, sånn faglig sett, og jeg har aldri vært noen kløpper innen finans – men kombinert med utdannelsen min utgjør dette en pakke som passer meg kjempegodt.

Arbeidshverdagen som Account Executive er travel og full av forskjellige oppgaver. Carina eksemplifiserer: i løpet av en dag kan hun ha samtaler med kunder, forberede pressemeldinger for så å sette dem ut på børs og distribuere dem til byråets kontakter, utvikle innhold, videreformidle beskjeder om forsinkelser og annet nytt til journalister og analytikere, overse kunden bli intervjuet – og mye annet.

– Jeg hjelper teamet mitt med å holde en klar oversikt over hvor arbeidet med kundene våre beveger seg. Jeg har om lag 15-17 kunder i porteføljen min, og disse må jeg holde meg oppdatert på, enten det gjelder aksjekursen eller andre nyheter som påvirker kundene.

Carina tror det ekstremt høye arbeidstempoet i London kan virke heftigere enn i Norge, men synes det er en del av moroa med det britiske arbeidslivet.

 

KARRIEREKVINNE: Carina gikk rett ut i fast jobb etter studiene. Arbeidshverdagen er travel, men hun trives godt på arbeidsplassen midt i London City. Foto: privat

Reiser alltid hjem til jul

Det virker som om Carina har funnet seg mer enn godt til rette i den britiske hovedstaden. Er det i det hele tatt noe hun savner der borte?

– Familie! Svaret kommer kontant.

– Det er derfor London er så grei med tanke på at turen tilbake til Norge er kort. Jo, og så norsk natur, føyer hun til.

– Jeg kommer aldri til å feire jul utenfor Norge. Jeg savner roen, det å ta seg en tur i skogen, og å ha venner fra barndommen og ungdomstiden i nærheten. Den umiddelbare nærheten mister du jo når du reiser. Du må finne måter å bygge opp den samme tryggheten på egen hånd. Og det er nettopp derfor jeg tror det er viktig å eksponere seg for forskjellige opplevelser – da lærer du å stole på deg selv.

Så gjenstår det å se om Carina er blitt londoner for godt. Hvor lenge ser hun for seg å bli værende der borte?

– Hvor lenge? IKKE SPØR! ler hun. – Nei, det er ikke godt å si. London føles like mye hjemme som Norge gjør. Jeg er trygg her og har gode vennskap. London tilhører det unge voksenlivet mitt, og selv om jeg kunne tenke meg å flytte tilbake til Norge en gang, har jeg mine egne personlige mål jeg har lyst til å oppnå før den tid kommer.


Carinas råd:

 • Trå utenfor komfortsonen din!
 • Nettverk, nettverk, nettverk! Å ha et godt og bredt nettverk er utrolig viktig. Begynn med nettverksbyggingen allerede under studietiden.
 • Engasjer deg utenom studiene: student unions, praktikantstillinger og studieevents. 
 • Ikke studer noe du allerede kan fra før. 
 • Gi deg selv tid til å prøve og feile!
 • Bruk en eiendomsmegler når du er på boligjakt.
 • Spar fristelsene til du har fri – turistattraksjonene kan du oppleve i ferien.
 • Fredagspils heter dagpils – det spiller ingen rolle hvilken dag det er!

London som studieby:

 • Har 9 millioner innbyggere.
 • Kåret til verdens beste studentby av QS.
 • Har mer enn 100.000 internasjonale studenter fra flere enn 200 forskjellige land, fortelt på over 50 ulike universiteter.
 • Skolepengene for internasjonale studenter ligger gjennomsnittlig på rundt 170.000 norske kroner.

Synes du flere bør lese om Carina? Del saken! 🙂