Den store jobbintervjuguiden

Lydia (24) fikk jobben. Her er rådene karriereveilederen ga henne før hun dro.

Saken ble først publisert 10. oktober 2018.


Lydia Elise Nyland Andersen (24) studerer bachelor i medier og kommunikasjon ved OsloMet – storbyuniversitetet, og denne høsten skulle hun ut i praksis.

Hun søkte praksisplass i kommunikasjonsavdelingen i SAS, et selskap hun allerede kjente godt til fordi hun har jobbet som servicemedarbeider i SAS ground handling (på bakken) i halvannet år.

I tillegg hadde hun jobbet på karrieresenteret ved OsloMet som informasjonskonsulent ved siden av studiene, noe som ga henne relevant arbeidserfaring, og et godt innblikk i jobbsøkerprosesser.

Men selv om hun har relevant arbeidserfaring og kjennskap til bedriften, er det fortsatt utfordrende å skulle gå på jobbintervju.

Sammen med Ragnhild By, seniorrådgiver og karriereveileder ved OsloMet, forberedte hun seg til jobbintervjuet som endte med et ja.


1. Kompetanseformidling

– Dette er det største problemet for folk som søker jobb, enten om man er erfaren eller uerfaren med jobbintervju: Å vite hva man kan, og å kunne sette ord på det, sier Ragnhild By.

I tillegg er det mye mer overbevisende hvis du greier å komme med eksempler slik at det ikke bare blir påstander.

– Du må finne ut hva som er din kunnskap, erfaring og personlige egenskaper. Også er det show, don’t tell som gjelder, sier hun.

Under intervjuet måtte Lydia vise at hun hadde erfaring med kommunikasjonsarbeid, og da kunne hun både vise til studentprosjekter, jobb og et eget prosjekt:

– Jeg fortalte dem om en dokumentar vi lagde på studiet, at jeg nettopp hadde laget en kort filmsnutt som skulle brukes på karrieresenteret hvor jeg jobber, og at jeg har en egen hjemmeside hvor jeg publiserer bilder jeg tar, sier hun.

– Er det viktig å ha sin egen portefølje eller hjemmeside hvis man har noe å vise til? 

– Ja, det er viktig i de fleste kreative yrker, svarer By.

Arbeidsgiver vil gjerne se arbeidsprøver, og da er det veldig kjekt hvis du har dem samlet.

NYTTIG: Ragnhild By er seniorrådgiver og karriereveileder ved OsloMet, og Lydia Elise Nyland Andersen har selv jobbet som informasjonskonsulent ved karrieresenteret. Men veiledning var likevel nyttig. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

2. «Hva er dine svake sider?»

Det vanskelige spørsmålet.

– Hvordan forbereder man seg til dette, og hva skal man svare? 

– De er ute etter å se hvordan du reflekterer rundt dette, og hva du gjør for å forbedre svakhetene. Så vær ærlig, men ikke ekstrem, svarer By.

– Vi snakket jo litt om dette før jeg dro på intervjuet, og fant ut at jeg ikke har god nok tro på meg selv, sier Lydia.

– Ja, det kan være lurt å snakke med noen som kjenner deg om dette. Men pass på at det ikke bare blir venner eller familie, prøv å finn noen du har jobbet profesjonelt med, sier By.

3. «Fortell om deg selv»

Dette er ofte det man åpner et jobbintervju med; fortell om deg selv.

– Her er det viktig at man faktisk forteller om seg selv, og ikke begynner å forklare med én gang hvorfor man vil ha jobben. De på andre siden av bordet lurer faktisk på hvem du er, sier By.

Men pass på at dette ikke blir for langt. «Fortell om deg selv»-biten bør planlegges.

– Her fikk jeg blant annet fortalt om fotointeressen min og hvordan jeg ble interessert i medier og kommunikasjon. Jeg prøvde å finne en balanse mellom det personlige og det som kunne relateres til stillingen, sier Lydia.

4. Kom forberedt, still spørsmål

Ragnhild anbefaler at du tar med deg penn og papir inn til jobbintervjuet, hvor du kan skrive ned eventuelle spørsmål som måtte dukke opp underveis.

– I tillegg er det lurt å ha skrevet ned noen punkter om ting du virkelig vil få sagt. Det er ikke sikkert de stiller deg de spørsmålene du var forberedt på, så vær sikker på at du får fram det arbeidsgiver bør vite om deg, sier By.

Det viser at du kommer forberedt, og spørsmålene du stiller viser at du er interessert.

– Jeg følte egentlig at jeg fikk sagt alt jeg ville, og at jeg fikk svar på alt jeg lurte på. Vi snakket lenge sammen, og det var fint å få mye informasjon, sier Lydia om jobbintervjuet.

KARRIEREVEILEDER: Ragnhild By ved OsloMet. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

5. Pass på kroppsspråket ditt

Det er kanskje ikke så rart at NRK har med jobbintervjusituasjonen i tv-serien Kroppsspråk.

Du kommuniserer med kroppen din hele tiden, sender ut signaler du kanskje ikke er klar over, og alt dette har stor betydning for hvordan du oppfattes på et jobbintervju.

– Sitt rett i ryggen, og plasser deg slik at du kan ha øyekontakt med alle. Prøv også å se alle i øynene, ikke bare den som stilte spørsmålet, sier By.

– Jeg tenkte mye på det, så jeg prøvde å puste og sitte rett i ryggen, kommenterer Lydia.

– Ja, da ser man mer selvsikker ut. Man skal jo formidle at man tror på sin egen kompetanse. Poenget er at kroppsspråket ikke må komme i veien for det du vil formidle, men heller understreke det. Og så er håndtrykket viktig, sier By.

…og takk ja til et glass vann

– Det gjorde jeg, og det var jeg glad for. Da hadde jeg noe å holde i som jeg kunne feste blikket på i ny og ned, sier Lydia.

Det kan være lurt å snakke med venner, familie og kolleger om ting du gjør som du kanskje ikke er klar over. Har du en tendens til å for eksempel fikse med håret, trippe med foten eller sitter veldig for- eller bakoverlent?

PRAKTIKANT I SAS: Lydia Elise N. Andersen fikk praktikantjobben i SAS, og hun anbefaler veiledning før jobbintervju. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

6. Ta vare på stillingsannonsen

– Et siste tips er å ta vare på annonseteksten til stillingen. Den forsvinner etterhvert fra nettet! Når du skal forberede deg til et jobbintervju er det lurt å ta frem både utlysningstekst og søknad for å se hvordan du kan knytte mer av din kompetanse opp mot utlysningen. På intervjuet kan og bør du  utdype det du allerede har skrevet i søknaden, avslutter Ragnhild By.

Med alle disse rådene i bakhånd, dro Lydia på jobbintervju, og gikk ut med praksisplass.

– Jeg synes intervjuet gikk bra, det er jo alltid litt skummelt med jobbintervjuer. Det hjalp mye å forberede seg slik vi gjorde, sier Lydia.


Spørsmål du bør være forberedt på:

 • Kan du fortelle litt om deg selv?
  • Ikke snakk for lenge. Få fram essensen, og prøv å vær personlig. De lurer faktisk på hvem du er.
 • Hva er dine svake sider?
  • Vær ærlig, men ikke ekstrem. Vis hvordan du har tenkt at du skal forbedre disse.
 • Fortell om en gang du kom i en vanskelig situasjon og hvordan du løste den.
  • Si også hva du lærte av dette.
 • Hva kan du bidra med?
  • Kom gjerne med konkrete eksempler.
 • Hvorfor har du hull i CV-en?
  • Tenk nøye på hvordan du legger dette frem. Prøv å fokuser på hva du har lært av å for eksempel ha møtt veggen på jobb, og hvordan du aktivt kan arbeide for å forhindre at det skjer igjen.
ALLE RÅDENE: Ragnhild By deler sine beste råd med Lydia. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

– Å ikke gå rett til studier er noe av det lureste jeg har gjort

Tips oss, gi tilbakemelding eller still spørsmål vi kan finne svar på til redaktør synnove@talentmedia.no.

Bør flere få med seg dette? Del saken! 👇