Derfor bør du bestille time til karriereveileder nå

Du tror kanskje du ikke trenger det, men…

Det er alt for mange jobbsøkere som ikke oppsøker profesjonell hjelp. Kanskje du er for stolt, kanskje du vil finne ut av det selv, kanskje du bare utsetter, eller så er du usikker på om du egentlig får noe ut av det.

Men – ikke vent for lenge!

Spør deg selv: Er du godt nok forberedt til intervjuet? Har du riktig arbeidserfaring, teoretisk kunnskap, holdninger og interesse? Er du motivert nok og har du nok selvtillit på intervjuet?

Gir du inntrykk av at du har lyst til å bli i jobben en stund? Kommer du til å passe inn, kommer du til å trives?

Det er mange faktorer som spiller inn. I tillegg må du ta høyde for tilfeldighetene, nemlig at du rett og slett bare er uheldig. Konkurransen i dagens arbeidsmarked blant unge er hard i mange bransjer, og det er ikke nødvendigvis deg det er noe «galt» med.


Men hvis det ikke fører noen vei, bør du vurdere profesjonell hjelp.

De fleste byer har lokale karrieresentre, og hvis du bor i samme by som skolen du ble uteksaminert fra, kan kanskje deres veiledere stiller til rådighet. Det mener i alle fall Silje Holteberg, karriereveileder ved Universitetet i Agder i Kristiansand.

FÅ DET TIL Å SKJE: Det etterlengtede håndtrykket som bekrefter at jobben er din. Hva gjør du feil? Følg ekspertenes råd. Illustrasjonsbilde: Rawpixel/Unsplash

Ditt universitet kan hjelpe deg

– Vi er jo til for å hjelpe studenter med overgangen fra studieliv til arbeidsliv, og hvis det er en tidligere UiA-student som trenger veiledning, stiller vi til disposisjon, sier Holteberg, og legger til at det kan være til stor hjelp å få bekreftelse eller korrigeringer i denne usikre fasen.

– Som karriereveileder kan vi også bekrefte hvis det ikke er noe galt med deg og jobbene du søker på. Det handler ofte bare om stor konkurranse, og at det er viktig med utholdenhet for å få en relevant jobb, forsikrer hun, og fortsetter:

– Sjekk med skolen du er uteksaminert fra, og hør om det er muligheter for å komme på karriereveiledning hvis du har vanskeligheter for å finne relevant jobb etter studiene.

KARRIEREVEILEDER: Silje Holteberg. Foto: UiA Karriere

Mange kontakter veileder for sent

– Det skjer titt og ofte at folk søker profesjonell hjelp for sent. Det er ingen fasit for når man bør kontakte karriereveileder, men det er lurt å gjøre det så snart man merker at man stagnerer i de ulike jobbsøkerprosessen, sier Reidar Myrvang.

Han driver sitt eget rådgivningsselskap, Lederrådgivning AS.

Jo før, jo bedre. Hvis du har søkt mange jobber, men aldri kommer på intervju, gjør du mest sannsynlig noe feil i søknaden og CV-en. Hvis du kommer deg til intervjuet, men aldri ender opp med jobben, er det nok på intervjuet at du trår feil.

– Hvis du kommer på jobbintervju, er du kvalifisert for jobben. Der skal arbeidsgiver avdekke din motivasjon, personlighet og dine ferdigheter for å ivareta rollen, sier han.

Hvis du likevel ikke får jobben, kan grunnen være at du ikke vet hvordan du skal fremheve deg selv, dine kvaliteter og din kompetanse, at du har for lite motivasjon, eller klarer ikke å overbevise dem om at du er motivert for jobben.

Da bør du vurdere å endre din jobbsøkerstrategi.

Med andre ord – det er bedre å avdekke om du faktisk er motivert for dette før du skulle ende i en bransje du ikke kommer til å trives i.

– Det skjer også at folk har kommet til meg, hvorpå vi finner ut at vedkommende har både tatt «feil» utdanning og karrierevalg i forhold til hva eller hun han faktisk ønsker å jobbe med.

Men – det største problemet er å kunne selge seg selv på intervjuet og være bevisst på hvem man er og hva man kan tilby arbeidsgiver.

– En veileder vil hjelpe deg med å finne din kompetanse og kvaliteter i henhold til jobbene du søker på, og forberede deg på de spørsmålene som ofte stilles på et intervju, sier Myrvang.

I tillegg vil man også kunne få hjelp til å spisse CV-en, utarbeide søknader, få tilgang til ulike verktøy i forbindelse med jobbsøk, og ikke minst få økt grad av selvinnsikt.

KARRIEREVEILEDER: Reidar Myrvang. Foto: Lederrådgivning AS

Kanskje du bør registrere deg hos et bemanningsbyrå?

Anette Holthe i bemanningsbyrået Toptemp forklarer hva du kan få ut av å registrere deg hos et bemanningsbyrå.

– Du blir søkbar blant de som jobber i bemanningsbyrået når du registrerer deg med CV, og kanskje også bli kontaktet for en spesifikk stilling, forklarer Holthe.

Det er ikke alle stillinger som blir utlyst via deres hjemmeside eller FINN.no, men hvis man er registrert som jobbsøker i et bemanningsbyrå, kan man likevel få tilgang til disse stillingene.

– Ellers vil man få tips og råd til CV når man kommer på intervju til oss, samt rådgivning når det kommer til videre veivalg. Vi veileder også i forkant av intervjuer.

Det er vanligvis gratis å registrere seg hos bemanningsbyråer.

GIR MULIGHETER: – Bemanningsbyråer kan åpne dører, sier Anette Holthe i Toptemp. Foto: privat

Oppsummert:

  • Spør deg selv (og vær ærlig): Hvor lenge har du vært jobbsøker? Har du stagnert i søkerprosessen? Er du umotivert? Er det vanskelig å vite hva du vil? Hvor stopper det – i søknadsprosessen eller intervjuprosessen? Vet de rundt deg at du er på jobbjakt?
  • Kontakt skolen du er uteksaminert fra – kanskje de kan hjelpe deg.
  • Snakk med en venn, kollega, eller familiemedlem med jobberfaring. Hva sier de?
  • Vurder å registrer deg hos et bemanningsbyrå.
  • Undersøk om det fins et karrieresenter der du bor, eller kontakt en karriereveileder direkte.

Saken ble først publisert 14. november 2018.

Den store jobbintervjuguiden

Del dette med noen som trenger det 🚀