Derfor bør du jobbe ved siden av studiene

– Jobberfaring er viktig, en den enstemmige konklusjonen.

Av Stine Sørensen


Endelig! Med skrekkblandet fryd mottar landets nye studenter sitt studentkort, sin faddergruppe, sin nye bolig og alt som hører med.

Fadderullan, forelesninger, tunge pensumbøker og nye bekjentskaper tar fokus de første ukene før man så smått lander i sin nye hverdag.

Er det liksom man skal tenke på jobb? Midt i alt dette? Det er jo uendelig langt unna.

Stopp en halv – det er ikke fast fulltidsjobb vi snakker om her. Det er deltidsjobben, vikariatet, engasjementet som virkelig kan åpne dører for deg i ettertid.


Jobberfaring kan bety mye

– I Norden er det omtrent blitt en regel at man skal ta høyere utdanning, og gjerne ha opparbeidet seg arbeidserfaring ved siden av, forteller Mads Wildhagen, markedsføringssjef i rekrutterings- og bemanningsbyrået Academic Work.

Byrået har lang erfaring med arbeidsmarkedet og næringslivet, og Wildhagen nøler ikke med å si at jobberfaring er viktig for den fremtidige karrieren, uansett hvor den kommer fra.

– Ved å jobbe utvikler man personlige egenskaper, får ansvar og lærer seg å samarbeide. Man viser evne til å være fleksibel, ha mange baller i lufta og ta til seg læring og kunnskap. Alt som en fremtidig arbeidsgiver ser etter.

Mange tenker kanskje at det er viktig å finne en jobb som er relevant for det man studerer. Wildhagen er enig i at det er et pluss, men at man ikke skal utelukke andre muligheter av den grunn.

– Man trenger ikke nødvendigvis å knytte seg til en relevant jobb. I arbeid vil man uansett utvikle seg kunnskaper man kan bruke senere, konstanterer han.

Hans råd til studenter som vil studere ved siden av studiene er enkelt:

– Det lar seg gjøre! Prioriter jobb, det kan bety mye for din fremtid.

KLAR TALE: Jobberfaring er viktig, uansett hvor du finner den, mener Mads Wildhagen. Foto: Academic Work

Skaper sosialt og faglig nettverk

Ine Foss er karriereveileder og daglig leder i Foss Consulting. Hun er også enig i at jobb ved siden av studiene er en stor fordel å vise til på CV-en, uansett om den er relevant eller ikke.

– Det viser at man har vært aktiv og engasjert, selv om det ikke nødvendigvis er relevant til det man studerer.  Det viser at man mestrer ulike oppgaver. Som nyutdannet student er det ikke uvanlig at man ikke har praktisk erfaring i yrket, og da er all erfaring nyttig.

Selv om jobb er viktig, skal den selvfølgelig ikke gå utover studiene. Det er derfor man må prioritere hvordan man vil bruke fritiden sin, forteller Foss.

– Man må finne en god balanse mellom jobb og studier. Det er bedre å bruke fritiden på jobb enn mange andre ting, som for eksempel kun dataspill. Det handler om å bruke tiden fornuftig.

Hennes råd er å gjøre seg noen praktiske erfaringer, og på den måten finne ut hva man trives med.

– Ta på deg arbeidsoppgaver du ikke tenkte var noe for deg, og kombiner det gjerne med studier. Bruk nettverket ditt og opparbeid deg erfaringer. Jobb fyller fritiden med noe meningsfylt, både faglig og sosialt.

KARRIEREVEILEDER: Ine Foss råder studentene til benytte deltidsjobber til å finne ut hva man liker eller ikke liker. Foto: Privat

Høyt antall studenter jobber deltid

Men – er det virkelig så lett å kombinere studier og jobb?

– Det er ekstremt mange som jobber ved siden av studiene, det handler om prioritering av tid. Hvis man synes det er vanskelig å kombinere jobb i hverdagen, kan man for eksempel jobbe i helger, forteller Gisle Hellsten ved Karrieresenteret på Universitetet i Oslo.

Han er enig med de to andre; hva slags jobb man har ikke er farlig. Det viktigste er erfaringen man opparbeider seg.

– Det er veldig få jobber som er diskvalifiserende. Du vil nok ikke høre «dette burde du ikke gjort». Det de fleste ser er etter er evnen til å samarbeide og ta ansvar, og den erfaringen kan man like godt få gjennom den lokale matbutikken.

Men det er selvfølgelig fordeler ved å få en jobb som er relevant til studiene også.

– Da får du muligheten til å opprette et faglig nettverk som kan bidra til å gi deg fast jobb innenfor feltet ditt senere.

Hans råd er å utnytte karrieresenteret og karriereveiledere så mye som mulig.

– De fleste studiesteder har et karrieresenter. Bruk det og kom i gang så fort som mulig. Ingen jobber er for små eller store til å be om veiledning, enten det gjelder å få jobb på den amerikanske ambassaden eller i kassa på Kiwi. Ta det på alvor!

HELGEJOBB: Blir det vanskelig å jobbe i ukedagene, er helgejobb et godt alternativ, sier Gisle Hellsten. Foto: Tron Trondal

Jeg jobber ikke deltid. Hva gjør jeg?

Hva om man ikke ønsker å jobbe ved siden av studiene? For noen er den akademiske delen så krevende at man ikke har kapasitet til jobb i tillegg, eller så ønsker man rett og slett å fokusere 100 prosent på studiene.

Det er selvfølgelig lov, er alle tre enige om. 

Men man burde fortsatt tenke på hva man vil vise til i tillegg til karakterer, og da finnes det andre relevante erfaringer man kan gjøre seg uten å jobbe deltid.

– Studentorganisasjoner og lignende er i de fleste tilfeller et pluss. Det viser at du er sosialt engasjert og kan gi deg erfaring innen ledelse og kommunikasjon. De fleste verv viser engasjement og mellommenneskelige egenskaper, og det er spesielt viktig i jobb fra et sosialt perspektiv, forteller Foss.

Hellsten råder studenter som ikke jobber til å sette seg inn i hva studiestedet kan tilby av erfaring, og benytte seg av disse.

– Se om studiet tilbyr praksis, det er absolutt en god erfaring å ta med seg. Kan du skrive en oppgave som retter seg mot arbeidslivet? De fleste steder tilbyr arrangementer hvor yrkesfolk er til stede, oppsøk disse når du har mulighet. Det er helt greit å fokusere på studiene, sier han.

Wildhagen peker på sommerjobb som et godt alternativ til deltidsjobb.

– Både små og mellomstore bedrifter ser oftere fordeler ved å ha studenter som kan jobbe i ferieperioder. Alle mennesker er individuelle og noen trenger å bruke mer tid på studiene. Da er sommerjobb kanonbra!


En liten oppsummering:

  • All erfaring er god erfaring. En relevant jobb er vel og bra, men hvilken som helst jobb gir verdifull erfaring du kan ta med deg.
  • Arbeidserfaring gjør deg mer ettertraktet for arbeidsgivere.
  • Prioriter fritiden din til jobb, og finn din måte på å balansere studier og arbeid.
  • Prøv deg frem, hva slags jobb passer for deg? Finn ut hva du liker og ikke liker.
  • Knytt nettverk og bruk dette når du senere skal ut i fast jobb.

Les også: 

Maren (19) skal studere noe som gjør henne veldig ettertraktet på arbeidsmarkedet

Tips oss gjerne hvis du har forslag til saker vi kan lage – eller finne ut av noe for deg.

…eller kanskje noen som bør lese denne saken? Del gjerne! 👇