Derfor bør du ringe når du søker jobb

Mange tør ikke å ringe – derfor vil du skille deg ut dersom du gjør det.

Artikkelen ble først publisert 10. juli 2019.


Du har funnet en jobb du har lyst på, fikset på CV-en, og brukt flere timer på en god søknad. Nå er det bare å vente. Men ikke passivt – nei, det er noe mer du kan gjøre for å skille deg ut, og for å styrke muligheten til å bli valgt ut til intervjurunden.

Du kan ringe.

– I de fleste tilfeller er det positivt at du ringer, men du bør ha noe fornuftig å si, sier Bjarne Vasset Jr., daglig leder av KarriereStart.no.

Men selv om det er anbefalt å ringe, tviler han på mange gjør det.

– Det er god måte å skille seg ut på. Hvis du virkelig er interessert i jobben, ring – men ha en plan for samtalen.

– Hva bør man spørre om? 

– Still spørsmål som kan gjøre deg forberedt til et eventuelt intervju, eller spør om noe du synes var litt uklart i stillingsannonsen, sier Vasset Jr.

LEDER AV KARRIERESTART.NO: Bjarne Vasset Jr. Foto: Nicolai Karlsen, Kubrix.no

Skaff deg et forsprang

Og hvis du har blitt innkalt til intervju allerede, bør du likevel ta telefonen, mener Vasset Jr.

– Her er det lurt å stille spørsmål som kan gi deg et lite forsprang. Hvis du for eksempel søker på en jobb som innholdsprodusent, kan du spørre hvilke programmer de bruker, eller lignende, sier han.

Men husk at de i den andre enden helt sikkert har mye å gjøre, så hold samtalen kort. Det viktigste er å «vise ansikt».

Hvis du skulle ha det lukusproblemet å flere jobbtilbud, mener Vasset Jr. at det ikke er noe problem  å nevne dette i telefonen eller på intervjuet.

– Det er jo egentlig bare positivt at du er attraktiv. Men vær ydmyk, ikke hovmodig, sier han.

«I de fleste tilfeller er det positivt at du ringer, men du bør ha noe fornuftig å si.»

Bjarne Vasset Jr., leder av KarriereStart.no

Kan være avgjørende

Anette Holthe er senior rekrutteringsrådgiver i rekrutteringsbyrået Toptemp, og sier de ofte får spørsmål fra både uerfarne og erfarne i arbeidslivet om nettopp dette.

Etter syv år i bransjen har hun gjort sine erfaringer, og det vil alltid variere om dette er avgjørende for å bli kalt inn til intervju. Det beror også på hvem som sitter med ansvar på stillingen.

– Men svaret er ja! Både for å få muligheten til å legge igjen et godt inntrykk og kanskje få et fortrinn ved utvelgelsen til intervjurunden, sier Holthe.

Hun foreslår at du ringer før du sender søknad og CV. Da kan du stille spørsmål om stillingen som gjør deg mer sikker på om du skal bruke tid på å søke eller ikke.

 Får man ikke tak i vedkommende og søknadsfristen nærmer seg, ville jeg da sendt inn søknad og så forsøkt å ringe opp igjen senere. Gjennom en telefonsamtale kan man gi et inntrykk det er vanskelig å vise i CV og søknad, forklarer hun.

Etter intervjuet ville hun ha ventet med å ringe på nytt med mindre du har helt konkrete spørsmål, eller hvis ikke prosessen tar veldig lang tid. Da kan du også sende en e-post.

HANDLING FORAN ORD: Anette Holthe i rekrutteringsbyrået Toptemp anbefaler søkeren å ringe – gjerne før søknaden sendes. Foto: privat

Her er hennes forslag til spørsmål du kan stille (og bør finne ut av):

  • Er det en nyopprettet stilling?
  • Er det flere med samme arbeidsoppgaver, eller er man alene om ansvaret?
  • Hvilke kvalifikasjoner har de som lykkes i denne rollen i dag?
  • Hva vektlegges i utvelgelsen?

Hun spesifiserer at dette avhenger av stilling og bedrift.

– Om du ringer eller ikke kan være avgjørende for om du blir kalt inn til intervju. I samtalen kan du finne du ut av om det er kjemi mellom deg og den som ansetter. Den som står som kontaktperson på stillingen er jo ofte også nærmeste leder, og god kjemi har alt å si om man sammen skal lykkes, avslutter Holthe.


Del dette med noen som trenger det 🚀

Saken ble først publisert 20. desember 2018.

Hør vår podkast Karriererådet og hvordan du kan selge deg inn til arbeidsgiver:

Vi har analysert en jobbsøknad! Hva funker, og hva bør forbedres?