– Det beste med jobben er utsikten!

Joakim Hæren (23) fra Sarpsborg doblet lønnen sin da han ble kranfører.


1. Hvem er du?

– Jeg heter Joakim Hæren, er 23 år og kommer fra Sarpsborg. Jeg jobber som kranfører og på fritiden driver jeg med musikk.

2. Hva gjør du på jobb?

– Kort sagt går jobben som kranfører ut på å føre en kran. Arbeidsdagen er ikke så veldig variert; det går for det meste i å flytte en ting fra et sted til et annet. Jeg er liksom byggeplassens ekstra arm.

3. Har du utdanning? Er den relevant for jobben?

– Jeg har utdannelse innen musikk, studert litt forskjellig og surret rundt for å finne det jeg har lyst til å holde på med. Det har jeg foreløpig ikke funnet, så til slutt endte jeg flere år i kassa på Coop, som egentlig bare skulle være en ekstrajobb ved siden av studiene til jeg fikk meg en «ordentlig» jobb.

Senere ble jeg tipset om å ta et kranførerkurs. Det gjorde jeg, og i løpet av en måned hadde jeg brått fast jobb og doblet lønnen min.

«Jeg har studert litt forskjellig og surret rundt for å finne det jeg har lyst til å holde på med. Det har jeg foreløpig ikke funnet, så til slutt endte jeg flere år i kassa på Coop. Så ble jeg kranfører, og i løpet av en måned hadde jeg brått fast jobb og doblet lønnen min.»

Joakim Hæren

HØYTSVEVENDE: Dette er krana Joakim jobber i om dagen, i Sætre (ikke så langt unna Drøbak). Foto: privat

4. Hva kreves av ferdigheter eller egenskaper for å trives som kranfører?

– Man må ta et tre-ukers kurs. Og ja, det er vel det. Neida! Man trenger god tålmodighet og en evne til å tilpasse seg forskjellige folk på forskjellige byggeplasser. Du bør være serviceinnstilt og ha god konsentrasjon. Godt syn er viktig, bra psykisk helse og selvfølgelig ikke ha høydeskrekk. Jeg har et veldig stort ansvar og mye kan gå galt, så jeg må alltid se potensielle feiltrinn og farer.

5. Hva vil du si er det mest utfordrende?

– Når man først kan det, er det ikke så veldig krevende. Men i begynnelsen kan være utfordrende å holde den kroken stille i lufta. Det er forventet at den skal henge rett ned til enhver tid uten å få «sleng», som det kalles.

6. Hva er det beste med jobben som kranfører?

– Det beste ved jobben er vel utsikten og muligheten til å reise rundt på forskjellige plasser i Norge.

7. Hvorfor ville du jobbe med dette?

– Lønnen, fast jobb og den korte utdannelsen. Tanken hadde ikke streifet meg en gang før broren min tok kurset før meg. Det var så stor mangel på kranførere at han skaffet jobb til både søskenbarnet mitt og flere kompiser. Da syns jeg det ble for dumt å tviholde på tanken at jeg skulle bli butikksjef en dag om ti års tid.

«Tanken hadde ikke streifet meg en gang før broren min tok kurset før meg.«

Joakim Hæren

MUSIKER: Når Joakim ikke styrer krana, spiller han i band – både trommer, vokal og gitar. Foto: privat

8. Hvordan fikk du denne jobben?

– Kurset koster 45 000 kroner. Jeg har ikke noen stor utdannelse å skryte av… Men på grunn av en veldig bra referanse fra Coop, og det at broren min ordnet det slik at min nåværende arbeidsgiver lovet meg jobb etter at jeg hadde fullført kurset, fikk jeg dette dekket av Nav.

9. Er det noe mer du vil tilføye? 

– Mange jobber i anleggsbransjen kan man få ved å ta et sertifikat. Dette er sikre jobber i fremtiden, for i Norge vil vi forhåpentligvis bare fortsette å bygge. Det har blitt vanlig de siste årene å bruke kraner på mindre bygg, siden det nå har kommet sammenleggbare kraner, såkalte selvreiste kraner. De kommer seg opp på egenhånd og er lette å transportere, derfor flere etterspørsler.


I artikkelserien Forklar meg jobben din tar Talent Media for seg stillingstitler som ikke Hvermansen nødvendigvis vet hva betyr eller innebærer. Meningen er å gjøre studenter og arbeidssøkere bedre rustet til å forstå hva de søker på, og kanskje gjøre det enklere å velge studier og jobb. 

Tips oss!

Synes du flere bør lese saken? Del den! 🙂