– Det er ikke CV-en som er grunnen til at du bør dra på utveksling

Økte karrieremuligheter eller ikke – hvis du kan, bør du reise uansett.

Av Synnøve Sundby Fallmyr, redaktør i Talent Media


Jeg liker å sammenligne menneskers personlige utvikling med blomster. Ja, litt søkt, men her er altså metaforen:

Når vi fødes, er vi en knopp. Etterhvert som vi vokser, åpner flere og flere kronblader seg, vi blir en blomst, så visner vi og dør. Ja?

Hvor stor blomsten blir; hvor mange kronblader som åpner seg, varierer fra person til person. Det vil avhenge av om kronbladene får mulighet til å åpne seg. Disse mulighetene kan være større utfordringer, sjelsettende opplevelser, ny jobb, få barn…

Eller utveksling.

Ikke veldig tilfeldig eksempel, så klart: Fristen for å søke utveksling via høyere utdanning går ut på søndag.*


Her er utvekslingsfakta:

Regjeringen ønsker at innen 2020 skal 20 prosent av norske studenter dra på utveksling – dagens tall ligger på 16. Det langsiktige målet er at halvparten av landets studenter skal dra ut.

Ved vårt nest nordligste universitet er det å utveksle tydeligvis ikke spesielt populært; kun fem prosent av studentene ved Nord universitet dro på utveksling i 2018.

Ved handelshøyskolen i Bergen (NHH), er tallet imponerende i andre retning, hele 59 (!) prosent av skolens studenter drar på utveksling i løpet av sitt studieløp.

Hvorfor dra?

Men hvorfor skal man gidde å utveksle, da? Flytte fra alt man har kjært, alle rutiner man har opparbeidet seg, venner, familie, leilighet…

Jo – fordi det kan bli et av de mest spennende, lærerike, utfordrende og morsomme månedene så langt.

Mange kronblader vil åpne seg! Vi snakker om betydelig personlig utvikling. Skylapper og fordommer som forsvinner, nye ideer og tanker, nye forståelser.

Det er ikke bare noe jeg sier altså, dette om utvikling. Boom – her kommer et par forskerfunn:

De tydeligste funnene i studier av utveksling og utenlandsopphold er resultater knyttet til personlig og sosial utvikling:

  • økt forståelse for moralske og etiske problemstillinger
  • styrket selvtillit og evne til kommunikasjon
  • økt evne til å engasjere seg i egen læring
  • styrket kapasitet for problemløsning

Samme forskning viser at de fleste studenter er glade for at de dro. (Du finner lenken til rapportene nederst i saken.)

ØKT GLOBAL TILKNYTNING OG FORSTÅELSE: Er noe av det som kommer ut av et utvekslingsopphold. Her fra Guernica nord i Spania. Foto: privat

Førstehåndserfaringer

Selv har jeg bodd utenlands fem ganger med varierende lengde:

Først dro jeg alene ned til Italia som 17-åring og bodde med en lokal familie i ett år og gikk på italiensk videregående. Det var gjennom utvekslingsorganisasjonen AFS.

Det var mildt sagt en utfordring, og jeg var langt fra den samme da jeg kom tilbake. Altså, jeg var jo den samme, men jeg hadde større forståelse for ting jeg ikke forstod like godt før. Ref denne blomsten, ikke sant?

Deretter bodde jeg et halvt år i Spania som student. Jeg lærte spansk, ble kjent med utvekslingsstudenter fra andre land (som igjen førte til flere reiser senere, som resulterte i mer kunnskap og forståelse, og så videre), fikk se og lære om Spania, ble tryggere på meg selv.

«Vi snakker om betydelig personlig utvikling.»

Så var det Mexico. Det var ikke gjennom et utvekslingsprogram i skolen, men like fullt bodde jeg ett semester med to lokale familier mens jeg tok et par fag på nett. Jeg ble venner med deres venner, dro i bursdager, reiste rundt i landet, lærte språket, feiret helligdager.

I tillegg har jeg vært på et par ukers språkreise som 15-åring i England, hvor jeg bodde hos en vertsfamilie, samt en måneds feltkurs i Bolivia som student.

Poenget mitt er:

Jeg hadde nok ikke vært like trygg på meg selv, like søkende, hatt samme forståelsen for andre mennesker og verden – og kanskje ikke vært like god i jobben min hvis det ikke hadde vært for disse utfordringene som følger med et utenlandsopphold.

ALLE HAR GODT AV Å SE HVORDAN ANDRE MENNESKER LEVER OG FÅ NYE IMPULSER. Det mener artikkelforfatter. Her fra en studietur i La Paz, Bolivia. (Nei, bildet er ikke skjevt, det er bare en veldig bratt bakke.) Foto: privat

En høyere terskel

For når man bor utenlands, er man liksom ikke turist.

Det skal ikke så lenge til før man føler seg som en lokal, med faste rutiner, butikk, kafé og pub. Det som en stund var så nytt og skummelt, er plutselig blitt hverdagen.

Din terskel for hva du regner som veldig utfordrende, er nå litt høyere.

Dette blir satt stor pris på i en arbeidssituasjon hvor du kan bli kastet ut i nye utfordringer rett som det er. Bring it on!

«Jeg vet ikke om jeg hadde hatt jobben jeg har i dag hadde det ikke vært for utenlandsoppholdene.»

Overraskelse: Du kan faktisk spare en del penger hvis du velger et land som er billigere å bo i enn Norge (altså ikke Australia, Canada, Sveits eller USA), og flytter ut av eller leier ut leiligheten/hybelen din her hjemme.

Fem måneder virker kanskje lenge nå…

…men når du kommer hjem igjen, føles det nok som om du aldri forlot Norge. Til gjengjeld sitter du med en enestående opplevelse og en personlig utvikling. Flere kronblader!

Til slutt: Når du så søker jobb, er det ikke slik at arbeidsgiver får stjerner i øyene av at du har bodd utenlands.

Det de derimot kan merke, er at du er tryggere på deg selv enn de andre kandidatene og lettere å få i gang en samtale med fordi du har flere referansepunkter.

Hvis du i tillegg er klar over hva opplevelsen har gitt deg, både av personlig og faglig kompetanse, og klarer å selge dette inn på en overbevisende måte i søknaden eller på intervjuet… Say no more.

God tur!

UTVEKSLING UTVIDER FORSTÅELSESHORISONTEN. Noe som kommer godt med i arbeidslivet. Foto: privat

*Søknadsfristen går ikke ut på søndag ved absolutt alle studiesteder, sjekk ditt eget sted. Det gjelder utveksling til våren.

Forskningen er fra NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen ) og Diku (Direktoratet for internasjonalisering og kvalitetsutvikling i høyere utdanning), publisert i novemeber 2018, etter tall fra Studiebarometeret. Her er rapportene: Utbytte fra utveksling og Hva hemmer og fremmer utveksling?

Her er mer om utveksling:

Maria (28) var på utveksling to ganger. – Vi hadde ansatt henne uansett, sier HR-sjef.

Tips oss hvis du har forslag, spørsmål eller innspill.

Kjenner du noen som bør lese dette? Del gjerne! 👇