– Det er hardt arbeid for lite penger i denne bransjen. Derfor er det så enormt verdifullt.

Forklar oss jobben din, Karoline Berg Ellingsen (29): danser, scenekunstner og pedagog.


1. Hvem er du?

– Jeg heter Karoline Bergh Ellingsen, er 29 år gammel og kommer fra Trondheim. For øyeblikket bor jeg i København og jobber frilans som danser, scenekunstner og pedagog.

2. Hva gjør du på jobb?

– Jeg har mange ulike arbeidsoppgaver, og har delt dem inn i tre kategorier:

Kontortid: Som frilanser er det mye tid bak tastaturet: jeg må holde styr på økonomien, skrive søknader og drive markedsføring. Jeg bruker mye tid på å søke om penger til prosjekter, og holde styr på frister og fond.

Så er det planleggingen av prosjektene: Det kan gå år fra du har en idé til du faktisk realiserer forestillingen, og deretter kan det gå flere nye år før den når ut til publikum.

«Jeg har ikke mulighet til å kun jobbe frilans for å få det hele til å gå rundt per dags dato – derfor jobber jeg også på en klesbutikk deltid, slik at jeg har fast inntekt.»

Karoline Berg Ellingsen, danser

Nettverk: Det å selge inn forestillingen man har laget og møte mennesker man kunne tenke seg å jobbe med eller lære av, er en stor del av jobben som scenekunstner.

Nettverk har alt å si: du trenger folk som vet hvem du er, hva du lager, liker deg som menneske, liker deg som utøver og vil anbefale deg videre.

Det er vel ganske likt i de fleste bransjer, men det er helt essensielt i scenekunsten – de fleste får jobb eller muligheter gjennom kontaktnettverk.

Overlevelsesstrategi: Det er ingen hemmelighet at det er hardt arbeid for lite penger og oppmerksomhet i denne bransjen, men jeg mener det er derfor det er så enormt verdifullt.

Vi som gjør dette, brenner for det vi driver med og vi vil fortsette å kjempe for våre rettigheter gjennom å vise hvor viktig kunsten er for samfunnet og kanskje barn og unge spesielt.

Jeg har ikke mulighet til å jobbe frilans på fulltid, så for å få det hele til å gå rundt – derfor jobber jeg også på en klesbutikk deltid, slik at jeg har fast inntekt.

På sikt håper jeg at jeg kan leve av å jobbe 100 % med scenekunsten og undervisning, to ting som gir enormt stor glede og mening i livet mitt.

«Vi som velger å gjøre dette, brenner for det vi driver med og vi vil fortsette å kjempe for våre rettigheter gjennom å vise hvor viktig kunsten er for samfunnet og kanskje barn og unge spesielt.»

Karoline Berg Ellingsen

 

KOMPANI MORELL: Dansekompaniet til Karoline og kollega Emilie Mordal. Nå jobber de med barneforestillingen «Jenta som mistet navnet sitt». Foto: Silje Tessem Moan

3. Har du utdannelse, og er den relevant for jobben?

– Jeg har en bachelorgrad i utøvende dans med praktisk pedagogisk utdanning fra Universitetet i Stavanger.

Før det tok jeg et år på Spin Off Forstudium i Dans i Oslo – som jeg vil anbefale alle som tenker på eller drømmer om å jobbe som danser.

Jeg har også et utvekslingssemester i Nederland, på Fontys Academy of Performing Arts, og bodd åtte måneder i Brüssel hvor jeg trente med dansere fra kompanier jeg så opp til og ville lære mer av.

4. Hvilke ferdigheter eller egenskaper kreves for å trives i denne jobben?

– Tålmodighet! Men det kan læres, det er jeg et levende bevis på – jeg som er verdens mest utålmodige og rastløse sjel, haha.

Alle prosesser tar tid – men man må bare fylle ventetiden med annet arbeid for det er alltid noe å gjøre. Å ha utholdenhet og være tykkhudet er også en fordel, spesielt med tanke på auditions.

Til slutt må man selvfølgelig ha lidenskap!

 

TRØNDER I KØBENHAVN: For tiden bor Karoline i Danmark. Foto: Frikk H. Fossdal

5. Hva er det mest utfordrende med jobben din?

– Å ikke ta ting personlig. På auditions får man nei mange ganger, og det kan virkelig dra motivasjonen og selvbildet ned i grøfta.

Jeg har vært mye lei meg og føler vel egentlig enda jeg venter på mitt store gjennomslag som utøver, men jeg jobber kontinuerlig med å holde følelser litt tilbake.

Jeg har funnet mestring i å skape muligheter på andre måter enn igjennom auditions:

Skape noe selv, lage en solo, jobbe med noen man synes er spennende og kunne tenke seg å jobbe med, bli kjent med folk. Plutselig er det noen som anbefaler deg eller har sett deg og vil jobbe med deg.

Jeg sier ikke at man skal slutte å gå på auditions, men du skal tenke over hva det gjør med deg, være klar på hvorfor du gjør det, og ha en klar plan i hodet for hva du skal gjøre hvis du får nei.

6. Hva er det beste med jobben?

– At man plutselig får et ja! Og da har man glemt alt om det vanskelige. Nei, men det det er litt sant, for når man jobber så hardt for å få til noe og det plutselig blir din tur, så er alt det arbeidet så utrolig verdt det.

 

HARDT ARBEID: Det ligger mye arbeid, tålmodighet og tid bak forestillingen deres. Nå håper de på turne i år eller til neste år. Foto: Silje Tessem Moan

7. Hva er grunnen til at du ville jobbe med dette?

– Når man står på den scenen og ser barnas reaksjoner til det man formidler, når man får klemmer og tusen spørsmål, latter og gråt, da kjenner man i hele kroppen at det er ingenting annet man heller vi gjøre.

Man gir av seg selv, lærer av andre, fortsetter å utvikle seg – det er så mange fine ting med det at jeg synes det er verdt å gjøre litt «kjedelig ting for ekstra penger» innimellom.

8. Hvordan fikk du jobben?

– Utdanningen gir jo et grunnlag, deretter må man finne sin egen vei. Jeg fikk min første utøvende jobb gjennom å møte en danser på en workshop, som jeg igjen traff i Portugal der jeg viste soloforestillingen min.

Hun drev en festival i Russland, og ville at jeg skulle vise forestillingen der og holde workshop for kursdeltagerne.

Så har jeg skapt mitt eget arbeid gjennom Kompani Morell. Vi skal faktisk spille forestillingen vår «Jenta som mistet navet sitt» på Markedet for Scenekunst i Sandefjord den 25. April!

Vi håper på turné i år eller til neste år. Vi får se – det er spennende tider!


I artikkelserien Forklar meg jobben din tar Talent Media for seg stillingstitler som ikke Hvermansen nødvendigvis vet hva betyr eller innebærer. Meningen er å gjøre studenter og arbeidssøkere bedre rustet til å forstå hva de søker på, og kanskje gjøre det enklere å velge studier og jobb. 

Har du, eller kjenner du noen som har en stillingstittel vi bør skrive om?

Tips oss:

Synes du flere bør lese denne saken? Del den! 🙂