– Det er nedturene man lærer mest av

– Dette er kanskje litt klisjé å si, men det er ikke målet som er viktig, det er reisen, sier Medier24s kommersielle leder.

Julie Hansson Tangen er 27 år, og, som hun selv formulerer det:

–…rett og slett har ansvaret for at Medier24 tjener penger.

Det er slett ingen liten oppgave. Det er ikke mange ansatte i bedriften, men den har vokst seg stor på kort tid, og har rukket å bli et kjent navn og nettsted siden den ble etablert av Gard L. Michalsen i desember 2014.

Hun sitter i en lederstilling før fylte tretti, men tar det ikke som en selvfølge, og hun synes ikke unge bør stresse med karriéren sin.

– Jeg synes det er feil at man tidlig i livet må velge hva man skal bli. Da jeg var 16, ville jeg jo bli lege! Og så skulle jeg bli politi. Jeg tror det er lurt å være tilstede her og nå og ta mulighetene når de dukker opp underveis.

Mild og rolig, med en slags stabil tyngde i sin væremåte. Vi er midt i Oslo sentrum, på en kafé ved Karl Johan, ikke langt fra der Julie og Medier24 har kontor. Men hun har ikke alltid vært byjente.

27-åringen er egentlig fra Oppegård kommune, og ble med familien til Skåne i Sverige som 14-åring. Der hadde hun tenårene sine på bondelandet med hester, langt fra urbane strøk.

«Jeg synes det er feil at man tidlig i livet må velge hva skal bli.»

Julie Hansson Tangen (27), kommersiell leder i Medier24

Skulle bli sanger – ble selger

Etter videregående deltok hun i talentprogrammet Svenske Talenter, noe som åpnet flere dører til en mulig sangkarrière.

– Jeg ville satse på musikk, jeg er jo veldig glad i å synge. Så jeg flyttet til Stockholm for å prøve lykken. Men for å finansiere artistlivet, måtte jeg ha en jobb, så jeg begynte å selge stillingsannonser som 19-åring. Da innså jeg at jeg var god på salg, forklarer hun.

Hun jobbet fem år i et selskap som nå heter Talently (da het det Nordic Online) med stillingsannonsering og employer branding, som samarbeidet med Teknisk Ukeblad (TU).

– Men etter ti år i Sverige ville jeg tilbake til Norge. Så jeg startet et avdelingskontor for Talently her i Oslo, og var der i åtte måneder.

Her hadde hun mer personal- og resultatsansvar enn før. Men det funket ikke, så da tilbød TU meg jobb, og jeg gikk rett inn der som Key Account Manager*.

– Jeg lærte mye av det, selv om det ikke funket for meg. Det er nedturene man lærer mest av, sier hun.

Utdanningen hun har, er ett år på IHM Business School i Stockholm, hvor hun ønsket mer faglig påfyll etter et par år som selger. Dette studieåret tok hun før hun opprettet avdelingen i Oslo.

– TU kjente jo godt til meg, og så hvor mye jeg solgte for dem, så de virket trygge på at det kunne funke.

 

DEN SYNGENDE SELGEREN: Julie ville egentlig bli sanger, men ble selger i stedet. Sangen har hun valgt å ha som hobby. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

Typisk kvinner

Hun hadde akkurat giftet seg, kjøpt hus, og var egentlig på utkikk etter en rolig og trygg jobb da denne stillingsannonsen som kommersiell leder dukket opp.

En utrolig spennende jobb, synes Julie, men var usikker på om hun burde søke.

– Det er typisk kvinner å være selvkritiske. Vi leser en stillingsannonse, ser kravene, og blir skremt. Men mange sa jeg burde gripe muligheten. Så jeg søkte, og hadde mange runder med Gard (daværende daglige leder), og da ble jeg sikker: jeg måtte søke. Muligheten var for god til at jeg kunne la den gå fra meg! Og det er jeg veldig glad for nå. Det har jo gått bra hittil, etter halvannet år.

Hun fulgte hjertet foran fornuften.

– Hos meg er det ofte magefølelsen som avgjør. Kanskje ikke så rasjonelt, men han jeg er gift med er veldig rasjonell, så da veier det litt opp, smiler hun.

Synger likevel

– Det ble jo aldri så mye av den sangen, da. Sånn profesjonelt. Men jeg har et lite studio hjemme som jeg synger i når jeg har tid. Musikk er noe jeg bruker for å koble ut og uttrykke følelser – helst uten at alle forstår hva det dreier seg om. Jeg innså etterhvert at for å lykkes som sanger, bør man bli kjent. Det var ikke et liv jeg ønsket, så jeg har musikken som hobby, og synger av og til i bryllup og begravelser, sier hun.

Som om ikke det er nok, spiller hun også håndball.

– Jentene jeg spiller håndball med, er jo både ti år yngre og eldre enn meg. Det er morsomt å høre hvordan, spesielt de yngre, oppfatter livet. Vi snakker av og til om hva jeg gjør, og jeg prøver å si til dem at de ikke må henge seg opp i titler. Tenk heller på hva du liker å gjøre. Selv om man har samme stillingstittel, kan nemlig jobben variere veldig fra bedrift til bedrift.

«Jeg prøver å si til dem at de ikke må henge seg opp i titler.»

Julie Hansson Tangen

Å ha mål er bra, men verden er ikke svart-hvit

– Hvordan var det å gå fra TU med 70 ansatte til en liten bedrift? 

– Det var veldig deilig. Jeg er glad i mye frihet, men alt har jo sin sjarm. I denne jobben kan man ikke regne med å jobbe fra åtte til fire. Man må forstå hva man går til. Men når man har en jobb man er glad i og tror på det man gjør, jobber man like mye for sin egen del. Jeg savner ikke det store og trygge, sier hun.

Vi er ikke så mange i bedriften, blir arbeidsfordelingen deretter.

– Jeg er litt tante Sofie også. Passer på at det er ryddig på kjøkkenbenken. Ja, her om dagen stod jeg og monterte møbler på kontoret! Jeg er jo eldst av fem søsken, så ansvar og ryddighet kom tidlig.

– Hva er mest utfordrende med jobben?

– Det må være å finne inntektskilde nummer tre og fire. Det skjer så mange endringer i bransjen nå, så det er vanskelig å vite hvor vi henter penger i fremtiden.  Men det er også spennende, jeg er jo med på å bygge opp en bedrift.

– Hvilke råd har du til unge folk som vil jobbe med salg? 

– Jeg tror at for mange funker det å ha et konkret mål, for eksempel «jeg skal bli salgssjef innen jeg er x antall år.» Men det er ikke alltid så svart-hvitt. Man møter konstant nye mennesker, utfordringer, og disse kan endre veien du går på. Det er bra å ha mål, ha en retning som kan veilede, men vær åpen for nye impulser underveis. Veien er ikke rett! Det vil være mange daler og fjell.

Julies konkrete arbeidsoppgaver:

  • Sørge for at Medier24 tjener penger: Hun har ansvar for salg, fakturering, abonnenter, og å lete etter nye inntektskilder.
  • Av og til monterer hun møbler.

Julies råd:

  • Du skal jobbe stort sett hele livet, så det er viktig at du trives med det du gjør.
  • Det kan være lurt å jobbe litt etter videregående for å se hva du trives – og ikke trives med. Da kan det bli enklere å velge studie, og du kan få bedre forståelse for hvordan du skal anvende kunnskapen du lærer.
  • Ikke vær redd for å gjøre feil. Det er når du gjør feil at du lærer mest.

*Key Account Manager betyr «storkundeansvarlig». 


Les også:

Bør flere få med seg dette? Del saken! 👇