– Det er viktig med gode mellommenneskelige ferdigheter

Martin (30) er psykolog. Vet du hva han egentlig gjør?


1. Hvem er du?

– Jeg heter Martin Larsen Ørnfjord, er 30 år, og bor i Oslo. Jeg er opprinnelig fra Drammen, og jobber også der.

2. Hvor jobber du, nøyaktig?

– Jeg jobber som psykolog ved Drammen Distriktspsykiatriske Senter (DPS) Poliklinikken.

3. Beskriv kort hva jobben din går ut på.

– Jeg jobber hovedsakelig med utredning og behandling av moderate til alvorlige psykiske lidelser, som for eksempel angst og depresjon.

4. Nevn tre konkrete oppgaver du utfører stort sett hver dag.

– Jeg kartlegger og beskriver pasienters psykiske helsevansker. Det avhenger av pasientens vansker, men dette gjøres for eksempel ved at jeg spør spørsmål til pasienten, og har intervju og samtaler med pårørende.

Martin fortsetter:

– Jeg behandler psykiske helseplager, og her kan behandlingen være alt fra å undervise pasienter eller pårørende om psykiske lidelser, såkalt psykoedukativ behandling. Eller så har jeg individuelle samtaler med pasienter etter psykoterapeutiske metoder, som for eksempel kognitiv terapi. Jeg samarbeider også med annet helsepersonell og relevante instanser, som for eksempel kommunehelsetjenesten eller NAV.

 

BRUKER DU SOFA? Det klassiske bildet av en psykolog og dens pasient. – Det finnes fortsatt noen som gjør det, men jeg gjør det ikke. Pasienten og jeg sitter ansikt til ansikt i hver vår stol, sier Martin. Illustrasjonsfoto: Rawpixel

5. Fortell om utdanningen din.

– Jeg har profesjonsutdanningen i psykologi fra Universitetet i Oslo. Den er naturligvis veldig relevant – for å praktisere som psykolog i Norge, må man ha tatt profesjonsutdanningen eller tilsvarende i utlandet. I løpet av utdanningen tilegner man seg mye psykologisk kunnskap, og får veiledning i å omsette kunnskapene til praktiske ferdigheter, slik at man kan utøve yrket på en kunnskapsbasert, etisk og faglig god måte.

6. Hva kreves av ferdigheter eller egenskaper for å få og trives som psykolog?

– Jeg jobber på voksenpsykiatrisk poliklinikk, og som psykolog der tror jeg det er viktig med gode mellommenneskelige ferdigheter. Det er også en hektisk hverdag, hvor det å jobbe selvstendig, effektivt og grundig er kjærkomne egenskaper.

7. Hvordan fikk du denne jobben?

– I løpet av profesjonsutdanningen hadde jeg praksis ved en allmennpsykiatrisk poliklinikk. Jeg trivdes godt med dette, og bestemte meg etter fullført utdanning for å søke på tilsvarende jobber, og var så heldig at jeg fikk jobb ved Drammen DPS.

Les også: – Jeg har ingenting å dele uansett, hadde Samuel Massie sagt for ti år siden.


I artikkelserien Forklar meg jobben din tar Talent Media for seg stillingstitler som ikke Hvermansen nødvendigvis vet hva betyr eller innebærer. Meningen er å gjøre studenter og arbeidssøkere bedre rustet til å forstå hva de søker på, og kanskje gjøre det enklere å velge studier og jobb. 

Har du en stillingstittel som ikke beskriver jobben din, er vanskelig å forklare, eller som folk flest ikke helt vet hva innebærer? Kjenner du noen som har det?

Tips oss:

Synes du flere bør lese denne saken? Del den! 🙂