Dette bør du se etter i din første jobb

Snart ferdig studert og på leting etter din første «ordentlige» jobb? Da er det enkelte ting du bør vektlegge.

Som ellers i livet, fins det ikke ett enkelt svar. Det kan hende du må gjennom mange jobber før du faktisk finner en du trives godt med, og som du kan tenke deg å ha noen år.

Kanskje du må ta noen vikariater en periode, og det kan være lurt – på den måten får du raskt variert erfaring og kjennskap til flere bedrifter.

Men hvis du vil se etter en jobb du helst vil ha en stund, er det enkelte ting du bør tenke over: Vil du ha en jobb med mye ansvar? Må arbeidsoppgavene dine være meningsfulle? Vil du jobbe i en mindre gruppe, alene, eller med flere folk i et stort prosjekt?

Kan nok ikke velge og vrake

Laila Erdal Aagesen er avdelingsleder for UngInfo i Oslo, og sier at det naturligvis varierer fra person til person hva som oppleves som mye ansvar, meningsfulle arbeidsoppgaver, og så videre. Hun anbefaler at du tenker over hva som er viktig for deg, og vektlegger dette når du skriver en jobbsøknad. Da kan du skrive mer overbevisende.

– Realiteten for de fleste er likevel at man ikke kan velge og vrake i jobber som nyutdannet. Det er ofte tilfeldigheter som bestemmer hvor du starter. Underveis oppdager man kanskje andre ting som er viktigere enn man i utgangspunktet trodde, som for eksempel gode kolleger eller kort reisevei, sier Aagesen.

 

LEDER I UNGINFO: Laila Erdal Aagesen. Foto: Privat

Snakk med de som har jobben du vil ha

– For noen vil god lønn rangere høyest, for andre kan det være sikker jobb, faglige utviklingsmuligheter eller autonomi i jobben som er viktigst, sier Evelyn Jordahl, karriereveileder ved Karrieresenteret i Bergen.

Det som er viktig, sier hun, er å tenke over hva som er viktig for deg, og at du skaffer deg oversikt over arbeidsmarkedet du bor i – med mindre du har tenkt å flytte: hvilken bransje, bedrifter og stillinger finnes der du bor?

– De som har orientert seg om dette, kan ha større evne til å se hvilke muligheter de har, sier Jordahl.

Hun anbefaler de som skal finne sin første, faste jobb om å ta kontakt med folk som har «drømmejobben». Spør dem, hvis det er mulig, hvordan de fikk jobben, hvilke arbeidsoppgaver de har, og hvordan en vanlig dag på jobben er. Kanskje det ikke var slik du så for deg?

– Det kan være nyttig å ta en karriereveiledningstime. Her får du hjelp til å kartlegge dine behov, din kompetanse og hvilken stilling som kan funke best for deg, anbefaler hun.

«Ta kontakt med folk som har «drømmejobben» og spør dem om arbeidsoppgaver.»

Evelyn Jordahl, karriereveileder

 

KARRIEREVEILEDER I BERGEN: Evelyn Jordahl. Foto: Privat

Ting du bør tenke på – både før du velger studier eller yrkesvei:

 • Liker du å være aktiv og fysisk når du jobber, eller trives du med å sitte i ro? Kanskje en kombinasjon?
 • Liker du rutinepreget arbeidsoppgaver, eller liker du når det er kaotisk og mange baller i luften?
 • Er du utadvendt eller innadvendt? Får du energi av å jobbe med folk, eller blir du sliten av det?
 • Vil du jobbe prosjektbasert, eller med samme oppgaver over lang tid?
 • Kunne du tenkt deg å reise i jobben, eller vil du være på samme sted?
 • Er du opptatt av å tjene penger, eller er det viktigere at jobben virker meningsfull?
 • Har du konkurranseinnstinkt og vil være best, eller er du mer opptatt av å bare gjøre en god jobb og ikke bryr deg om alle andre?

Les også: Søker du jobb? Her er nettsidene du bør følge.

 • Vil du jobbe privat eller i offentlig sektor?
 • Hvordan er mulighetene for å utvikle seg? Kan du klatre i stillinger eller enkelt bytte bransje?
 • Liker du å skape ting, vil du analysere, eller selge?
 • Vil du møte mange nye folk i løpet av arbeidsdagen, eller forholde deg til samme gruppe mennesker?
 • Vil du være i et stort og etablert selskap hvor du er én i mengden, eller vil du være i en mindre bedrift der du mest sannsynlig får mer ansvar raskt, må være mer selvstendig, men også får mye av æren hvis det går bra?

Hvis du har en mening om noen av disse punktene, kan det være enklere å finne ut tidlig om jobben er noe for deg eller ikke. Ta en telefon til kontaktpersonen for stillingen, og forhør deg.

Synes du flere bør lese denne saken? Del den!