Christian Sanni (25): – De ante nok ikke at jeg var 17 år og satt på Notodden da jeg forsøkte å få Chris Medina berømt i Norge

En telefon til USA endret både livet til Christian Sanni (25) og Chris Medina. Gutten fra Notodden laget sin egen musikkfestival som 15-åring. Nå driver han artistbyrået Excite Agency i Oslo.

Av Anneli Charlott Ellingsen

Artikkelen er fra februar 2019.


Har akkurat vært i studio med den nye, håpefulle artisten Victoria når vi møtes på en kafé ved Youngstorget i Oslo.

Han er klar til å fortelle meg sin historie. Christian har nemlig kommet langt i karrieren, selv om hans syns det er rart å innrømme. 

– Jeg har bare så vidt begynt, sier han med et smil.

Notodden som by er kjent for å være glad i musikk fra black metal til blues, og det var kanskje nettopp å vokse her som vekket musikkinteressen.

Startet eget selskap

Christian visste fra han var liten at han skulle jobbe med musikk, og da var det bare én ting som føltes riktig: Han måtte satse på drømmen, eller målene som han gjentatte ganger kaller dem.

Han syns det er vanskelig å legge ordet drømmer på tungen – Christian er jo en realist. I stedet snakker han om konkrete mål og hard jobbing.

I dag driver Christian og kameraten Andreas Nordanger bedriften Excite Agency sammen og jobber med booking, management og event. De møttes da Christian jobbet for Artistpartner, et av Norges største bookingselskap for norske artister.

Etter flere år i Artistpartner så Christian og Andreas seg om etter nye utfordringer, og de bestemte seg for å gå videre på egenhånd.

Jeg trivdes veldig godt, og alt jeg kan har jeg lært av sjefen i Artistpartner, Svein Bye. Hadde ikke han gitt meg jobb den gangen, så hadde jeg nok ikke sittet her i dag. Han lærte meg alt, var en mentor, og det er en fyr jeg fortsatt snakker med i dag.

Dagene i dag består av å gi artister og andre kjente profiler en så enkel hverdag som mulig.

Jeg booker eventer og konserter, sørger for at artistene og profilene har det de trenger både på reisen, hotellrommet og på scenen. Jeg sørger for alle praktiske ting.

Er du en strukturert person?

Nei, sier han og ler.

Men jeg har mange gode verktøy som hjelper meg til å være strukturert. Jeg har ikke en vekkerklokke på, jeg har ti. Det blir mye post-it-lapper og huskelister. Det er jeg avhengig av, sier han.


Hvem er Christian Sanni?

25 år fra Notodden i Telemark.

Startet festival som 15-åring.

Begynte å jobbe i artistbyrået Artistpartner i 2011.

Startet Excite Agency med kameraten Andreas Nordanger i 2017 i Oslo.

Booket Chris Medinas første konsert i Norge som førte til at han ble nummer én i Norge, Sverige og Danmark.


Laget festival som 15-åring – booket Jaa9 og OnklP

Fortell hvordan det hele startet.

Hvis vi drar tilbake til Telemark da jeg var 15 år, fantes det kun ett tilbud for ungdom, og det var musikkfestivalen Motstøy som besto av metallmusikk.

Men så ble Motstøy avviklet, og da så Christian og en kompis sitt snitt til å fortsette tilbudet for ungdom, og gjøre det enda bredere. 

– Dette var en rusfri festival for og av ungdom. Derfor gikk det mye tid til festivalen når jeg egentlig skulle ha vært på skolen. Sponsorene jobbet jo på dagtid! Vi fikk navn som Jaa9 og OnklP og flere lokale band, og det ga mersmak. Selv om vi ikke solgte så mange billetter, var det gøy! Vi begynte å skape en merkevare, forteller Christian.

«School’s out» het festivalen som ble etablert i 2009, som var en start på sommerferien. Festivalen gikk i tre år og kapasiteten økte under denne tiden. 

Jeg har ikke fullført videregående, for å si det sånn. Jeg brukte all konsentrasjon og tid på denne festivalen, for jeg så for meg allerede da at dette skulle jeg drive med den dag i dag, sier Christian.

SCHOOL’S OUT: Festivalplakat i 2010. Foto: Privat

Telefonen som forandret alt

Nest siste året hadde vi navn som Skambankt og Lars Vaular. Det var kult da man var 16. Men året etter tenkte vi; hva skal vi gjøre for å toppe dette? Nei, vi må ha noe internasjonalt. Men vi har ikke råd til noe som «puncher» skikkelig for det koster utrolig mye penger.

Så kom Christian over noe helt tilfeldig som skulle løse dette.

– Jeg satt hjemme og så på American Idol. Det var en fyr der som fikk ekstremt mye tv-tid. Da tenkte jeg: “Han er det noe med. Han kommer til å komme langt. Tenk om han vinner hele greia».

Det var Chris Medina.

– Tanken om at Medina kunne nå langt, klarte jeg ikke å legge fra meg. Det var midt på natta da jeg fant kontaktinfo og ringte en som het Dave. Jeg prøvde å høres litt voksen ut i stemmen: «Hei, dette er Christian fra Norge», sa jeg. Jeg forklarte at jeg ville booke Chris Medina og bandet, og ga dem en dato. Han trodde det var kødd. De hadde aldri vært utenfor USA. De sa ja, og jeg sendte over en avtale og fikk signatur i retur. Vi dekket fly, hotell og de fikk et lite honorar. Chris Medina var en «nobody» der borte da.

Så gikk tiden, og Medina kom lenger i Idol. Samboeren, som havnet i en trafikkulykke, ble en historie i USA, og Medina lagde sangen «What are words». Men sangen ble ikke noe stor ståhei, hverken i USA eller Norge.

“Her har jeg fått en internasjonal artist, men kommer ikke til å selge en eneste billett”, sier Christian og ler.

«Jeg prøvde å høres litt voksen ut i stemmen.»

Christian Sanni

Han spurte likevel etter sangen, fikk den sendt over og brente den på CD. Christian var bare 17 år, men reiste til Oslo med CD-en og hørte med radiostasjoner om de ville spille den på radio.

Jeg forklarte at denne artisten kommer til Norge, kan dere ikke spille låta?

Det gjorde de.

Flere begynte å digge historien, og det spredte seg på Facebook. Folk begynte å kontakte meg, slik som VG-lista. De ante nok ikke at jeg var 17 år og satt på Notodden. Men det var jeg som var avsender. De spurte om intervju og plutselig var han nummer én i Norge, sier Christian mens han knipser. Nummer én i Sverige. Han knipser igjen. Nummer én i Danmark. Han knipser nok en gang.

Da tenkte jeg; nå kan vi selge billetter!

Media ble en stjerne – takket være gutten fra Notodden

Når dette skjer, ringer jeg Medina: «Du bare en liten ting. Nå er du nummer én på VG-lista og iTunes i Norge». Du kan tenke deg hvordan det er for en amerikaner å høre dette. Å være nummer én i USA er ganske massivt. Han ante jo ikke hva han kom til.

Rett før festivalen, en gang i juni i 2011, møter Christian Medina og bandet på Gardermoen.

Der står plateselskapene og spør om jeg har fem minutter. Det var en veldig spesiell opplevelse hele greiene, jeg følte at jeg hadde vært med på å bygge noe som faktisk fungerte, forteller Christian.

Føler du at du kan ta litt ære for hans suksess?

– Han takker meg for det i dag. Det var slik jeg ble lagt merke til, og det var slik jeg fikk et større nettverk. Primært fordi jeg hadde noe folk ville ha. Men også fordi jeg var på’n. Fordi jeg var ute og introduserte Chris og meg. Det kom tusen mennesker utenfra til lille Notodden for å se Chris på festivalen vår, og det var utrolig gøy.

Hysteriet fortsetter og VG-lista ringer og vil ha Chris Medina på Rådhusplassen. Christian var artistkontakten hans hele uka, med intervjuer og kjendisfester. Det var veldig stort for en liten gutt fra Notodden. Alt skjedde så fort i løpet av bare to uker.

BACKSTAGE SCHOOL’S OUT: Overrekkelse av salgstrofé til Chris Medina. Foto: Privat

Landet jobb som 17-åring i Artistpartner

Hva skjedde så?

Gjennom de tre årene med festival på Notodden booket vi alltid artister gjennom Artistpartner. Gjennom den kontakten introduserte jeg meg aldri som 16-17 år. Men så ringte Svein Bye som er sjefen i Artistpartner, og vi pratet litt fast og løst. Jeg spurte ham om han ikke hadde en jobb til meg. Dagen etter dro jeg innom. 

Han ble litt sjokkert over hvor ung jeg var. På slutten av intervjuet da jeg skulle til å gå, spurte han om jeg kunne begynne samme fredag.

Da var Christian midt i andre året på videregående.

Men jeg sa bare ja med en gang. Det var jo drømmen min. Artistpartner driver med booking og management for mange norske artister, og har mye musikk som jeg brydde meg om på den tiden og fortsatt gjør.

Nå skjer det mye nytt for Christian. Han har fått seg jobb selv om han ikke er ferdig med videregående, og det i en helt annen by langt borte.

Det første året kjørte jeg buss hver dag i 4-5 timer fordi jeg måtte opparbeide meg kapital før jeg kunne flytte inn til Oslo. Det ble til slutt en leilighet på Torshov.

Alder – ingen hindring

Var det noen gang en utfordring for deg at du var så ung?

Folk har alltid tippa at jeg er eldre. Jeg har alltid hatt eldre venner. I Artistpartner var nok gjennomsnittet rundt 40 år. Folk trodde nok bare at jeg var eldre, siden jeg alltid kom inn på alle utestedene og konsertstedene. Jeg har aldri sett på alderen min som en utfordring. Fordelen er at jeg begynte så tidlig og har lært mye allerede.

Så du har aldri angret på at du ikke gikk ferdig videregående?

Nei, aldri, svarer han fort.

– Aldri tenkt på det. Jeg elsker å hoppe ut i utfordringer og nye ting. Jeg er kanskje sjeldent redd, men jeg er realist. Eller jeg prøver å være. Men det handler om å ta litt sjanser. Jeg visste bare at jeg syns det var gøy å jobbe med musikk. Jeg har spilt klassisk gitar i ni år, gått til sangpedagog, holdt på med musikaler, reist rundt som artist, spilt i brylluper og vært trubadur.

Christian trodde han skulle bli popstjerne som liten.

Men da jeg begynte med festival så skjønte jeg at det å sitte bak, løfte frem artister og organisere var morsommere. Det var noe for meg.

Hva gjør det så gøy å jobbe i kulissene?

Ingenting er bedre enn å hjelpe en artist til å skape en karriere. Etter å ha jobbet måneder, kanskje år, er det en fantastisk følelse å våkne opp og se artisten din ligge på førsteplass på Spotify-listene. 

ARNO SCENE I NOTODDEN i 2009: Christian har mye erfaring fra scenen, men det er i bakgrunnen han trives best. Foto: Privat

Jeg får gåsehud bare av å tenke på det

– Liker du ikke oppmerksomheten?

– Det er alltid gøy å få komplimenter, men jeg lever jo litt igjennom artistene. Som for eksempel den gangen i 2011 da vi reiste til Sunnaas Sykehus hvor samboeren til Chris Medina lå etter bilulykken. Han gikk inn til en annen person som også hadde vært i bilulykke… Så begynte Chris å synge… Og pasienten sang med!

Da hadde ingen hørt vedkommende snakke på ett år.

– Jeg kjenner jeg får gåsehud bare jeg tenker på det, sier Christian. Det var en sterk opplevelse. Det er jo Chris som synger, men det er stort å tenke på at jeg har vært med på det. Jeg er stolt av artisten, stolt av prosjektet. Da er det gøy å få bekreftelse på at man gjør en god jobb. Det er jo ingen som går på konsert og klapper for han som har booka jobben.

Hvor er du om fem eller ti år? Har du noen mål?

– Jeg har femårsplaner med artistene jeg jobber med nå, og i Excite har vi ambisjoner om flere artister, gjerne internasjonalt også. Jeg vil oppdage nye talenter og være med på reisen deres. Nå ser jeg frem til å bygge opp en artist vi har jobbet med i ett års tid – det har vært en drøm å slippe en helt egen artist, sier han og avslutter:

– Tanken er jo å pensjonere meg i Excite. 


Christians råd:

  • Bare gjør det! Hopp i det! Tør å feile!
  • Vær ærlig og realistisk.
  • Se for deg drømmen din, gjør den til konkrete mål, og jobb strukturert.

Kjenner du noen vi bør snakke med? Skriv til oss eller finn oss på sosiale medier.

Synes du flere bør lese om Christian? 🙂 Del saken!

«Jeg har ingenting på universitetet å gjøre», tenkte Ida (24). Nå jobber hun på Stortinget som den første i familien med høyere utdanning.