«Er det du som er driftsleder?»

Liza-Mari Widnes Isaksen (26) har overrasket mang et besøk. Nå skal hun lede Tromsøs nye settefiskanlegg.

Saken ble først publisert 4. oktober 2018.


Nordlendingen er vant til å jobbe hardt. Hun vokste opp på gård i den lille bygda Skaugvoll ved Inndyr, åtte mil sør for Bodø. Hard jobbing i kombinasjon med riktig skolegang, studier, frivillige engasjementer og arbeidserfaring har allerede fått henne langt.

Men det krever også riktig innstilling:

– Jeg har alltid hatt lyst til å bli leder.

Nå er hun driftsleder for Norway Royal Salmons nye settefiskanlegg som skal bygges i Dåfjord, en drøy time fra Tromsø. Anlegget koster over en halv milliard kroner, og hun skal ansette 14-20 stykk i løpet av en treårsperiode.

Folk og fesk

Vi møter henne i Bodø en kveld i slutten av september. Det er her hun bor akkurat nå, mens hun venter på at det nye anlegget utenfor ishavsbyen skal bli ferdig.

Foreløpig jobber de med klargjøring av tomt, så i mellomtiden bor hun i byen i vinden med samboeren sin. De første eggene på anlegget skal ikke legges før høsten 2020.

– Du har vært driftsleder for Helgeland Smolt, hvor du hadde ansvar for daglig drift, produksjon og personalledelse. Hva er den største forskjellen i den nye jobben? 

– Nå er det hverken fisk eller folk! Siden anlegget ikke er klart, jobber jeg hjemmefra med planlegging, og besøker andre oppdrettsanlegg. Men når vi er i gang på anlegget, kommer jeg til å gjøre det samme som jeg gjorde før, og det jeg liker best: Folk og fesk!


På CV-en hennes kan hun vise til tre år som driftsleder på Helgeland Smolt, et smoltanlegg i Tjongsfjorden i Rødøy kommune, noen mil sør for barndomshjemmet hennes.

I tillegg har hun jobbet som studentambassadør og turnéleder for Nord Universitet da hun studerte, vært leder for Havets Døgn (universitetets karrieredag for havbruk), vært leder for studentorganisasjonen Nugla, undervist på sin egen videregående skole, og selvfølgelig – vært innom jobben som bartender.


Hvem er Liza-Mari?

26 år fra Skaugvoll i Nordland

Vokst opp på gård og har drevet med hest

Nylig tilsatt som driftsleder for Norway Royal Salmon i Tromsø

Gikk akvakultur på vgs, har en bachelor i havbruksdrift og ledelse fra Nord Universitet i Bodø


Lang praktisk erfaring

Jobben som driftsleder for det nye anlegget havnet rett og slett i fanget; hun ble headhuntet til stillingen.  Hun hadde det bra i Tjongsfjorden, og hadde ingen planer om å bytte jobb med det første.

Nå blir det faktisk det tredje anlegget hun er med å starte opp, og det er ganske mange for en 26-åring!

– Det er morsomt å få være med på oppstarten av anlegg: jeg begynte jo som lærling på Sundsfjord Smolt (mellom Skaugvoll og Bodø), som da var et nytt anlegg. Så ble jeg jo driftsleder for Helgeland Smolt, som også var nytt. Og nå gjør jeg det igjen, smiler hun.

Hun har vært smart og heldig: heldig fordi hun tidlig fant ut hva hun likte og hva hun ville drive med, og smart fordi hun stort sett har holdt seg innenfor samme bransje når hun har valgt deltidsjobber og engasjement både før og etter studier.

Det har gitt henne mange år med mye og relevant erfaring og kunnskap.

ANSVARLIG: Her viser Liza-Mari fram den første rogna som settes til klekking i Helgeland Smolt da hun jobbet der. Foto: Yngve Brox Guldbjørnsen

Savnet fisken

Selv om hun bare er 26 år, har hun allerede 13 år med erfaring innen fiskeoppdrett.

– Jeg begynte i sommerjobb på matfiskanlegget hjemme da jeg var 13. Men jeg skulle jo egentlig bli veterinær, kanskje fordi jeg er vokst opp på gård. Så jeg gikk jeg først ett år på studiespesialisering, men jeg savnet fisken, så jeg flyttet hjem igjen og begynte på naturbruk på videregående.

– Du savnet fisken? 

– Ja, eller jeg savnet det fysiske arbeidet. Vi satt mye inne på allmenn, og jeg trenger en kombinasjon av teori og praksis. På naturbruklinja var vi med på alt fra kajakkpadling til grotteturer og lofotfiske! Jeg trivdes veldig godt, svarer hun.

En stor fordel med å velge et slik videregåendeløp, er at man er tidlig ute i praksis.


Smolt, settefisk – hæ?

En rask ordforklaring:

Settefisk er i akvakulturregelverket definert som rogn (fiskeegg) og fisk som produseres med sikte på overføring til andre lokaliteter eller annen type produksjon. Smolt er laks som er 0-2 år gamle, som lages i oppdrettsanlegg (i ferskvann) og som etterhvert skal settes ut i havet (saltvann).


Lærling og påbygg

– Jeg fikk praksisplass på Sundsfjord Smolt, og det ballet fort på seg med jobb der i ferier og helger, deretter lærlingtid, og til slutt fagbrev. Samtidig tok jeg påbygg til generell studiekompetanse som privatist, så jeg hadde én uke skole, én uke jobb. Så begynte jeg på universitetet.

Og hun holder seg i samme gate. Etter tre år i Bodø har hun en bachelor i havbruk og ledelse fra Nord Universitet.

Men hun nøyde seg ikke med å bare studere, og engasjerte seg mye på siden av studiene.

– Å være studentambassadør og prosjektleder for Havets Døgn har hatt stor betydning for min personlige utvikling. Før syntes jeg det var skummelt å plukke opp telefonen å ringe noen, men nå er ikke det skummelt lenger. Denne erfaringen har hjulpet godt når jeg skal inn i en lederjobb, sier hun.


Dette er Liza-Maris arbeidsoppgaver, i følge stillingsannonsen:

I følge stillingsannonsen NRS Troms AS la ut, skulle den nye driftslederen kunne gjennomføre disse arbeidsoppgavene:

• Planlegging og oppfølging av arbeidsoperasjoner og vedlikehold
• Løpende rapporteringer og registreringer
• Internkontroll, HMS- og kvalitetsarbeid
• Personal- og opplæringsansvar
• Budsjett- og resultatansvar


– Det har vært naturlig for meg å ta ansvar

Mens hun studerer i Bodø, bygges et nytt smoltanlegg i Tjongsfjorden i Rødøy kommune som snart skal trenge en driftsleder.

– Det passet meg veldig bra siden jeg snart var ferdig på studiet og trengte jobb – noe de tilbød meg! Jeg husker at jeg spiste lunsj en gang med det som senere ble sjefen min, og han spurte meg hva jeg ville bli. «Nei, jeg skal bli sjef», svarte jeg. Ha-ha, arrogant og jævlig. Neida, men jeg har alltid likt lederrollen, og var bestandig leder i skoleprosjekter, satt i ungdomsråd, og så videre. Alle bare «yes» da jeg var den eneste som rakte opp hånda når lærerne trengte noen til å gjøre noe. Det har rett og slett bare vært naturlig for meg å ta ansvar, sier hun.

Og etter studiet fikk hun jobben som driftsassistent på Helgeland Smolt. Men siden det ikke fantes noen driftsleder, var lederjobben i praksis hennes.

– Jeg hadde vel en god plan om hvordan jeg skulle drifte anlegget. Jeg har jo jobbet lenge på gulvet selv og fått nyttig erfaring. Men personalansvar og den økonomiske biten var ny. Likevel trivdes jeg veldig godt!

– Hvordan vil du beskrive deg selv som leder? 

 Hm, jeg tenker at man skal ha det gøy i lag, men være seriøs når det gjelder. Jeg har ikke svar på alt, så vi må prøve å finne ut av ting sammen. Også må jeg alltid passe på at fisken har det bra. Det er jo den som bestemmer hverdagen vår. I tillegg er jeg opptatt av å være mye på gulvet, hvor jeg jo har jobbet mest selv, for det er da man kan ta de beste beslutningene som leder.

FORDELEN MED UNGE LEDERE: – Vi er engasjerte og tar tak i ting, og har ekstra energi å gi. Dessuten er vi ikke ferdigformet, og kan både forme og formes av bedriften, sier Widnes Isaksen. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

– Du må ikke være redd for å bli skitten på fingrene

Hun snakker om fisk, oppdrettsanlegg, næring, teknologi, fiskehelse – ord som man i utgangspunktet ikke forbinder med en ung kvinne.

– Er det et mannsdominert yrke? Må man være litt tøff for å ha det bra på jobb? 

 Tja, på Helgeland Smolt var det 50-50 kvinner og menn. Men der hadde man gått inn for det. Jeg vil gjøre det samme når vi starter anlegget utenfor Tromsø. Damer er nemlig veldig viktige å ha på oppdrettsanlegg – selv om dette naturligvis varierer, er damer ofte flinke til å ta vare på fisken i starten av livet. Da trenger den ekstra pleie og omsorg, og der er som regel damene bedre, mer nøyaktige. Og det resulterer i bedre laks etterhvert!

– Kan hvem som helst bli leder i en slik bransje? 

– Njæ. Det kommer litt an på personlighet. Du må ikke være redd for å bli skitten på fingrene. Men har du den rette innstillingen, kan du gjøre hva du vil. Om man er fra Oslo by eller nordlandskysten, trenger ikke spille en stor rolle. Men som leder har man gjerne personalansvar, og da må du være hardhudet samtidig som du er forståelsesfull. Man er litt psykolog opp i det hele!

Bitt av fiskebasillen

Det er ikke vanlig at et anlegg til flere hundre millioner kroner drives av ei ung kvinne, så når folk kommer på besøk, er det ikke alltid de forstår at hun de har snakket med på e-post faktisk er hun som møter dem i døra.

– «Er det du som er Liza-Mari?» spør de. De er kanskje litt overraska når de ser at det er jeg som er driftsleder, men etter hvert som jeg får vist dem rundt og snakket med dem, skjønner de at jeg ikke er så «gærn» likevel.

Det er viktig for henne å få frem at også unge kvinner kan gjøre det bra i denne næringen, og at det tradisjonelle bildet mange har av oppdrettsnæringen, ikke er slik lenger:

– Mange har inntrykk av at oppdrettsnæringen består av gamle, møkkete fiskere med sneipen i munnen og sydvesten på snei. Men det er ikke sånn! Det er mange forskjellige folk, unge, gamle, gutter og jenter, og de er alle positive og hardtarbeidende. Man blir engasjert av sånt! Jeg ble bitt av basillen som 13-åring, og er det fortsatt.

Er det en basill å bli bitt av? 

– Ja! Fiskebasillen.

Dette mener Liza-Mari er fordelene med å jobbe i havbruksnæringen:

  • I havbruk og oppdrettsnæringen er det et hav av muligheter! Du kan jobbe med alt fra fiskehelse til jus, mattilsynet, i fiskedirektoratet, med økonomi – massevis!
  • Du trenger ikke nødvendigvis å være utdannet innen akvakultur, for de har stort behov for folk i for eksempel det tekniske fagfeltet.
  • Det er gode turnusordninger.

Podkast: Hvordan kan jeg vite hva jeg skal bli?

Bør flere få med seg dette? Del saken! 👇