Erfaringer fra ett år som karriereavis: slik det er det å være ung voksen i dagens arbeidsmarked

Vi feirer ett år med nettavisen Talent Media!

335 artikler senere: 50 portrettintervjuer, 40 forklarte jobber, 30 karriereråd, 20 podkastepisoder og enda flere nyheter. For ikke å snakke om debattinnlegg, videoer, live-sendinger, og nye tilskudd til redaksjonen.

Hurra for karriereavisen som er ett år!

Det er himla vanskelig å vite hva man skal jobbe med. Mulighetene er nærmest uendelige i dag, og vi er for lengst ferdige med å måle prestisje etter hvor lenge du har vært i en bedrift og takknemlighet vises med gullklokke og hele den pakka der.

Her er det erfaring, kunnskap, evner, hvem du kjenner, og om du er et hyggelig menneske som betyr noe. Takk og lov.

En guide inn i arbeidslivet

Både din egen og andres oppfatning av deg knyttes sterkt til hva du velger å bruke tiden din på.

Med andre ord: hva du jobber med. Det er ikke rart mange unge voksne havner i en identitetskrise (også kjent som den eksistensielle krisen kvartlivskrisa) etter studiene. Been there, done that.

Det viktigste, tror jeg, er er å prøve seg frem. Det går alltid an å endre kurs (i alle fall i Norge). Gå for noe du liker, ikke noe foreldrene dine anbefaler basert på erfaringer som fersk arbeidstaker på 90-tallet.

Så! For å holde deg oppdatert finnes Talent Media. Vi ønsker å belyse arbeidsmarkedet for unge voksne – både hvordan de opplever det, og hvordan det faktisk er.

Vi forteller historiene som inspirerer, rådene og nyhetene som informerer. Vi vil være en guide for studenter, nyutdannede, jobbsøkere og arbeidstakere mellom 20 og 35 år.

DET GALE 90-TALL: Internet var nytt og spennende, og antall folk med høyere utdanning noe lavere enn i dag. Et par ting har skjedd siden den gang. Illustrasjonsfoto: Glassdoor.com

Drømmeyrket – status eller kjærlighet?

Fortsatt er det mange som søker seg til de tradisjonelle høytstatusyrkene. Men vi ser også at mange etterhvert velger å gjøre det de egentlig vil – altså fordi de vil det selv, ikke på bakgrunn av status eller formanende ord fra noen som ikke har peiling.

Jeg tror det er bra at flere og flere følger hjertet, selv om hjernen må ha et ord med i laget – som utdanningsminister Iselin Nybø selv sa til meg.

Karrierevalg bør ha et snev av fornuft. (Hva jeg mener med det, er opp til deg.)

Derfor har vi blant annet snakket med Martin som valgte å bli gründer av en veldedig organisasjon i stedet for selger, med Bjørnar som ble fotograf i stedet for advokat, og med Elise som ble journalist i stedet for økonom.

Personlige historier og karriereråd

Våre mest leste saker er utvilsomt portrettintervjuene hvor unge voksne forteller om sin vei ut i jobb, som for eksempel historien om den unge gründeren Simen Vatne som gikk på en smell.

Det er viktig å belyse skyggesidene ved å være ung i dagens arbeidsmarked, ikke bare solskinnshistoriene.

Karriererådene våre er også godt leste saker, og artikkelen 7 spørsmål å stille på et jobbintervju har ligget på topp hver eneste uke siden den ble publisert i fjor høst.

Det er ikke så rart. Et jobbintervju (og alt som hører med før og etter) har enorm påvirkning på resten av livet til den det gjelder.


Tverrfaglighet og livserfaring

For å lykkes i jobben eller karrieren din (hva enn det betyr), gjelder det å bli god i én ting, men samtidig ha stor forståelse for andre bransjer og mennesker.

Tverrfaglighet er i vinden (det skulle bare mangle), og store og små selskaper har behov for folk med bred forståelse for ikke bare sin nisje, men for verden i sin helhet.

Derfor er vikariater og deltidsjobber bra. Hoi hoi så mye man lærer i sommerjobbene sine! Det skal mye til før noe topper stressnivået til en fersk servitør på en fullstappet restaurant.

Men på et visst punkt er det på tide å få seg en relevant deltidsjobb.

Samarbeidet mellom utdanning og arbeidsliv må forbedres

Så er det dessverre slik at mange studenter sliter med å forstå hva de kan jobbe med etter studiene. Samarbeidet mellom utdanningsinstitusjonene og arbeidslivet er for dårlig, og 40 % av studentene mener de savner bedre kontakt med sin fremtidige bransje.

Her er Regjeringen i gang med en stortingsmelding, men det må mer til enn som så. Noen har tatt saken i egne hender, som Universitetet i Tromsø, med mål om å ha praksis i alle studier.

Vi mener ikke at universitetene skal være en produksjonsmaskin for den kompetansen arbeidslivet etterspør (som diskuteres i akademia nå), men at praksis bør bli en større del av alle studier.

Ikke minst i humaniora, hvor nesten 30 % av alle studenter fikk en jobb hvor de mente at utdanningen deres ikke var relevant.

Samtidig sliter mange bedrifter med å få tak i riktig folk. Her har alle mye å hente på et tettere samarbeid.

En bærekraftig fremtid

Hvis du er av typen som ønsker gode muligheter for fast jobb når du er ferdigstudert, er det stort behov for folk i helsesektoren, bygg- og anleggsbransjen, og teknolgi/IT-bransjen. Hvis du er jente og studerer IT, vil du være spesielt ettertraktet.

Dessuten bør og må hele arbeidslivet bli grønnere. Mye grønnere!

Til min store overraskelse ble ikke dette behovet i studier og arbeidsplasser nevnt på pressekonferansen om årets opptakstall (tenk på det!), for er det én ting vi trenger nå, er det bærekraftige bedrifter og næringer.

Teknologi og hav nevnes ofte som løsningen her.

TING I TANGA: Havets gress nevnes som ett av flere bærekraftige områder det bør satses på i Norge, i følge siste SINTEF- og NHO-rapport. Illustrasjonsfoto: Shane Stanger

Slik får du jobb

Den velkjente hemmeligheten for å få seg jobb er *trommevirvel* arbeidserfaring og kontakter/nettverk. Karakterer kommer i andre rekke, men i enkelte bransjer fungerer det som en metode for å sile ut aktuelle kandidater fra en stor gruppe søkere.

Så er det slik at noen ganger har man bare flaks.

Dessuten er det veldig viktig å være fremoverlent, proaktiv – *spyemoji* aah, for noen floskler disse ordene er! Spar meg. Hør, det handler om er å være interessert og engasjert.

Du må ikke brenne i fingre og tær for jobben du søker på, noen ganger må man bare komme i gang og få skikkelig erfaring. Du vil vokse inn i jobben og bransjen etterhvert.

Dessuten er det en del dårlige stillingsannonser ute og går.

Alt for mange annonser bruker floskler, moteord og svevende språk i et forsøk på å tiltrekke seg ung og sexy arbeidskraft. Men alt vi ønsker er ærlighet og tydelig kommunikasjon.

Et par ting til slutt

Du har forhåpentligvis skjønt det nå: vi vil bidra til å gjøre overgangen din fra studiene til arbeidsliv (og fra den ene jobben til den andre) litt mindre humpete.

Ikke glem å tipse oss hvis du vet om noen vi bør snakke med. Det må ikke være en solskinnshistorie.

Hvis du har en journalist i magen eller en mening du vil dele med flere, skriv til oss! Send inn debattinnlegg, kronikker, hva det måtte være. Det er ikke så nøye. Hvis du har opplevd noe som nyutdannet, nyansatt, osv., som flere bør høre om, så skriv.

Lykke til med studier og jobb!

Hilsen redaktør Synnøve Sundby Fallmyr

(tidligere butikkansatt, servitør, renholder, danseinstruktør, spansk- og engelsklærer, reiseblogger og lokaljournalist)

Må man på død og liv bli noe?