BEKYMRINGSFRITT: Studiestart er fest og lek for de fleste, og karriereveilederen anbefaler studentene å virkelig nyte tiden, men å ikke glemme hva som venter i den andre enden. Foto: UiO/Jarli & Jordan

Ferske studenter: begynn å engasjer dere nå!

– Det er en stor myte at man blir noe etter at man har studert, sier leder av Karrieresenteret ved UiO. Dette er hans råd til nye studenter.

Artikkelen er fra 15. august 2018 – men fortsatt like aktuell!


Det er studiestart, og gatene landet rundt florerer av ferske studenter i varierende tilstander. De er allerede i full gang med å starte det som mange ser tilbake på som en av de beste periodene i livet sitt: studietiden.

Men under det idylliske teppet av nye venner, øl og frihet, ligger et visst alvor: man er der av en grunn. Og den grunnen kan bli ubehagelig dersom man ikke begynner å planlegge fremtiden sin allerede nå – det mener leder av Karrieresenteret ved UiO, Gisle Hellsten.

Begynn allerede nå med å engasjere deg ved siden av studiene, enten som det er som frivillig eller ved å skaffe deg jobb, oppfordrer karriereveilederen.

Ikke bare karakterer som teller

Det har kanskje aldri vært slik, men det er enda tydeligere i dagens samfunn i følge Hellsten: erfaring og nettverk er minst like viktig som karakterene.

Mitt viktigste budskap til de nye studentene er at dagens arbeidsgivere ser etter mer enn “bare” gode karakterer. De vektlegger erfaringen man har tilegnet seg gjennom studietiden, og at man er villig til å engasjere seg litt ekstra. Du trenger ikke være kynisk i dine valg, velg det du faktisk vil sette av tid til å gjøre, sier han.

Og siden Universitetet i Oslo har over 250 studentforeninger, er det nok å velge i.

De som burde ta turen innom karrieresenteret på sitt studiested, er ikke nødvendigvis studentene som har begynt på sitt siste år – Hellsten vil helst se førsteårsstudenter på sitt kontor.

Det er nå de må begynne. Det hjelper ikke å skulle engasjere seg i siste liten. Begynn nå med én gang, og ha rolig joggefart gjennom hele studiet, enten om det er på tre eller fem år, sier han.

KARRIEREVEILEDER VED UIO: Gisle Hellsten. Foto: Tron Trondal

Universitet vs. profesjonsutdanning

Å studere ved høgskole eller universitet kan gi deg en grad. Du leser til fag, du tar eksamen. Dette gir deg ikke nødvendigvis en jobb, men kan peile ut ei retning i arbeidsmarkedet.

Det er en stor myte at man blir noe etter å ha studert. Det vil si: man lærer om et fagfelt, man lærer teorier, men man har ikke tatt hverken fagbrev eller en profesjonsutdanning, og har dermed ikke blitt noe, sier Hellsten.

Derfor blir det ekstra viktig å være aktiv og forsøke å praksisere det man hører om i forelesningen ved for eksempel å være med i en studentorganisasjon, eller få seg en relevant deltidsjobb. Og selv om man kanskje ikke finner en relevant jobb, er det mye bedre enn ingen jobb.

«Dette er kanskje den eneste sjansen i livet du får til å gjøre akkurat det du vil, og være fullblods egoist. Men ikke glem at det kommer en dag etter studiene.»

Gisle Hellsten

Informatikk og lærlinger

Hellsten mener man bør velge smart dersom man er opptatt av å komme raskt ut i jobb.

Akkurat nå er det helt klart størst etterspørsel etter de som kan informatikk. Mange med yrkesfaglig utdanning og fagbrev er også ettertraktet, så dersom man er interessert i å være tilnærmet garantert jobb etterpå, kan dette være lurt. Men jeg synes det er vanskelig å si hva som ikke er lurt å velge med tanke på jobb etter endt studie, for markedet svinger hele tiden.

Skaff deg referanser

Skal vi tro veilederen, handler karriere om planlegging. Man kan velge å gjøre det, eller la være. Velge å begynne med en gang, eller utsette. Sistnevnte er fy-fy.

Ikke utsett. Begynn med én gang, oppfordrer han.

Det er ikke bare på grunn av erfaringen og CV-en at engasjement på siden av studiene er viktig – om det er frivillig eller deltidsjobb. Det handler om nettverk og referanser.

Hvem kan gå god for deg når du er ferdig å studere? Gode referanser er gull verdt. I tillegg finner man gode venner, og kanskje til og med kjærligheten!

Nyt nuet, men ikke glem fremtiden

Studenttilværelsen kan være en deilig tid, men Hellstens mantra er at man får så mye mer igjen ved å begynne i det små nå i stedet for å ta et stort skippertak siste halvåret. Da er man sjanseløs.

Dette er kanskje den eneste sjansen i livet du får til å gjøre akkurat det du vil, og være fullblods egoist. Men ikke glem at det kommer en dag etter studiene. Det viktigste er å begynne i det små nå, og nyte studietiden. Så slipper du å ta skippertak i siste liten, det går som regel ikke bra uansett, avslutter han.Les også:

Derfor bør du jobbe ved siden av studiene

Kjenner du noen som bør lese dette? Del gjerne! 👇