Petra (24) tok selv initiativ for å gjøre sin egen arbeidsplass grønnere: reduserer utslipp av mikroplast på Folketeateret

– Mange tenker ikke over hvor mye plast fra klærne deres som havner i havet, sier påkleder Petra Gjørvad.

For en kort stund tilbake undersøkte Talent Media hvordan man kan gjøre sin egen arbeidsplass grønnere. Fra ulike miljøorganisasjoner fikk vi mange gode råd – fra alt fra å kildesortere til å sjekke om bedriften er miljøsertifisert.

Men er det så lett som de skal ha det til? 

Samler all plast i en pose

Petra Gjørvad (24) jobber som påkleder ved Folketeatret i Oslo, da spesifikt med forestillingen Sound of Music. Hun studerer for øyeblikket Kostymedesign ved Kunsthøgskolen i Oslo, og er i tillegg utdannet sykepleier.

På Folketeatret så hun en mulighet for at de kunne bli mer miljøvennlige, og tok dette opp med sjefen.

Slik begynte kostymeavdelingen å vaske kostymene i spesielle vaskeposer som fanger opp mikroplast fra tekstilene, og bidrar til at mindre havner i havet.


Mikroplast er små partikler av plast som renseanleggene ikke klarer å filtrere ut, og derfor havner store deler i havet og blir tatt opp av næringskjeden der. Mikroplast tar med seg miljøgifter som er helsefarlige for sjølivet og for de som spiser sjømat.

– Jeg hadde selv skaffet meg en slik vaskepose hjemme. Jeg jobber mye med klær, og jeg synes det er viktig å ha miljøvennlige vaner. Vi diskuterte klesvask på jobben, og jeg forslo at vi kunne bruke samme posene der, forteller Petra.

Sjefen var ikke vond å be, og dagen etter dro Petra ut for å kjøpe flere vaskeposer til arbeidsplassen. 

– Vi er en liten gjeng som jobber med kostymene, og det er stort fokus på miljø blant alle. Vi sørger for å vaske kostymene på en måte som sparer mest mulig energi og vann, og sjefen min er alltid bevisst på hva slags materialer hun velger å kjøpe inn.

Vi ble med Petra inn på vaskerommet på Folketeatret, hvor hun viste oss posen og hvordan den fungerer. Kostymene blir lagt oppi posen, og en liten lomme øverst fanger opp mikroplasten under vask.

– Folk tenker ikke over hvor mye plast det er i klærne deres. Mye av det havner i havet.

STORT FORBRUK: Alle kostymene må vaskes etter hver forestilling, så jo mer miljøvennlig de kan gjøre det, jo bedre. Foto: Stine Sørensen

Fakta om mikroplast

  • Mikroplast er små plastpartikler som er mindre enn fem millimeter.
  • Partiklene blir enten produsert og tilsatt produkter eller oppstår på grunn av slitasje på plastprodukter, som f.eks. bildekk.
  • Plastpartiklene finnes over hele kloden i havoverflaten, vannsøylen og sedimenter på havbunnen, samt på strender.
  • Forskere har også påvist mikroplast innefrosset i arktisk is, i ferskvann, i jordsmonn og i luft.
  • I følge en norsk rapport fra Mepex Consult i 2014 dannes det ca. 8 000 tonn mikroplast i Norge hvert år.

Kilde: Holdnorgerent.no

Hva er en vaskepose?

  • Posen gjør at færre fibre løsner under vask.
  • Posen fanger opp fibrene som løsner, og lagrer det i en lomme.
  • Mikroplasten som blir fanget opp kastes i restavfall etter bruk.

Kilde: Guppyfriend.com

Ikke like lett i helsevesenet

Selv om det ikke var noe problem å få i gang det nye tiltaket på Folketeatret, så forteller Petra at det ikke like enkelt alle steder.

Ved siden av studiene og stillingen ved Folketeatret jobber hun også 15 prosent som sykepleier på Ullevål sykehus, og der innrømmer hun at samme fremgangsmåte ikke ville fungert like bra.

– Hvis man skal komme med et seriøst tiltak i helsevesenet så må det alltid igjennom ledelsen, og der er det mange ledd. Det er et helt annet hierarki, og penger er alltid en prioritering.

Hun trekker frem resirkulering  av plast som et eksempel. 

– Vi har et stort forbruk av plast, men alt går i samme søppelbøtte. Jeg skulle gjerne ønske at det kunne blitt bedre, men samtidig vet jeg ikke hvor vi skulle plassert de plastbøttene. Det er trangt mange steder.

Noen ganger er ikke tid til å tenke på miljøet i det hele tatt. 

– Hverdagen går som regel så fort, og jobben til en sykepleier er tidvis ekstremt hektisk, så man rekker det rett og slett ikke.

GODE VANER: Når man jobber mye med klær er det viktig å skape seg vaner som er bra for miljøet, forteller Petra. Foto: Stine Sørensen

Petras råd: Vær forberedt før du kommer med forslag

Petra er et bevis på at det er mulig å gjøre arbeidsplassen grønnere, med forbehold om at tiltakene faktisk lar seg gjennomføre.

– Hva slags råd vil du gi til andre som vil forslå et miljøtiltak for sjefen?

– Finn ut det du kan om tiltaket før du tar det opp med sjefen: Hva det koster, hvordan det fungerer, og hvordan dere konkret kan gjennomføre det. Da jeg foreslo vaskeposer for sjefen min hadde hun umiddelbart mange spørsmål. Jeg hadde jo testet det ut selv, så jeg kunne svare. Det tror jeg er en fordel.

Artikkelen ble først publisert 3. oktober 2019.


Les mer om unge som jobber for en bærekraftig fremtid her:

Christine Spiten (29) er lederstjernen som skal føre Norge inn i en bærekraftig fremtid

Kjenner du noen eller vet om noe vi bør skrive om? Tips oss!

Bør flere få med seg dette? Del saken 👇