Vil du jobbe for en grønnere fremtid? – Bestem deg og engasjer deg, sier miljøaktivisten.

Simen Knudsen (33) er sivilingeniør, surfer, leder, miljøforkjemper og gründer. Men må man være alt det for å bidra til en grønnere fremtid?

Samme dag som statsbudsjettet ble lagt fram, kom også en dramatisk rapport fra FNs klimapanel som sier at en «innsats uten sidestykke i menneskehetens historie må til hvis den globale oppvarmingen skal holdes under 1,5 grader». Dette er også dagen hvor Infinitum sin miljøkonferanse Infinitum Think-In arrangeres, med talere fra flere land som snakker om det grønne skiftet.

Talent Media var på workshopen Ecopreneurs, hvor det ble holdt foredrag om hvordan etablerte og nye bedrifter forholder seg til, og baserer seg på en mer bærekraftig fremtid.

Skaff deg god kompetanse, og bruk den «riktig»

«I en verden der det grønne skiftet lar vente på seg, er det heldigvis noen som tar saken i egne hender,» Skriver Infinitum om arrangementet sitt.

Én av de som gjør det, er Knudsen. Han er gründer, surfer, miljøaktivist og grunnlegger og leder av miljøkollektivet Nordic Ocean Watch. Han er også leder for Floke i Foretaket Æra, og var workshopens konfransier.

– Mange ønsker å gjøre en forskjell  – hvis vi tenker studier og karriere, hvilke valg bør man ta? 

– For å skape en endring, bør man bli god i sitt fagfelt. Du kan enten velge å jobbe i en bedrift med en grønn profil, eller skape bedriften selv. Men det er minst like viktig å engasjere seg frivillig. Her har jeg lært minst like mye som på studiene. Bestem deg og engasjer deg, er hans råd.

Selv er han sivilingeniør i marin teknologi fra NTNU. Han kunne valgt å bygge båter, slik han «egentlig» er utdannet til, men han valgte å bli miljøforkjemper og gründer.

– Jeg bruker mye av den kompetansen jeg fikk fra studiet til det jeg gjør nå, og jeg mener at verden trenger mer innovasjon, for vi trenger de gode ideene til å skape en bedre verden enn den vi har i dag. Det lærte jeg mye om på studiet; hvordan analysere og løse problemer, og hvilke metoder man kan bruke. Dette har jeg tatt med meg videre til miljøproblematikken, sier han.

 

SIVILINGENIØR, GRÜNDER OG KONFRANSIER: Simen Knudsen mellom slagene på MESH i Oslo. Foto: Synnøve S. Fallmyr

 

Men må man virkelig være sivilingeniør og gründer for å kunne utrette en forskjell?

Infinitum er de som eier og driver det norske pantesystemet (frem til 2014 het de Norsk Resirk). Uten å gå alt for mye inn på det her og nå, vokser den grønne bølgen, skal vi tro administrerende direktør i Infinitum, Kjell Olav Maldum. Han snakker om plasten vi ikke kommer unna, og at vi må finne gode gjenvinningsløsninger i stedet for å forby den.

– Nå begynner det å skje ting, sier han under konferansen.

Men hvordan kan man bli en del av dette på det profesjonelle plan? Må man bli sivilingeniør i marin teknologi eller gründer for å gjøre en forskjell?

Trenger ikke bare forskere

Ikke nødvendigvis. Celine Marie Moe (31) er ny brand manager for Chooose, én av bedriftene som snakket under workshopen Ecopreneurs. Hun kommer fra stillingen som kommunikasjonssjef i Red Bull og ble spesielt opptatt av miljøspørsmål da hun fikk barn. Det var med på å øke ønsket om å jobbe for en grønn bedrift, og endte så i Chooose – en oppstartsbedrift som kjøper klimakvoter, gir pengene til FNs miljøarbeid, og hindrer forurensende bedrifter i å kjøpe flere kvoter når de har brukt opp sine.

– Det er ikke nødvendigvis viktig å bli med i en oppstartsbedrift, men det som er viktig, er bedriftens verdier når man skal finne jobb, sier hun.

En av Choooses grunnleggere, Andreas Slettvoll, nevner spesielt to bransjer både de og andre grønne bedrifter har behov for – i tillegg til fagfolkene og forskerne:

– Det er teknologer og IT-kyndige, og flinke folk innen kommunikasjon og markedsføring. Det hjelper ikke at man sitter på verdens beste idé hvis man ikke har flinke folk som kan spre budskapet, sier han.

Knudsen ord går igjen: så lenge man blir flink i det man gjør og dedikerer seg til sitt fag, som for eksempel markedsføring og kommunikasjon, kan man bidra på viktige områder.

 

CHOOOSE: Andreas Slettvoll og Celine Marie Moe. Foto: Synnøve S. Fallmyr

Alle kan ikke starte bedrift

Å starte en ny bedrift som jobber for en bærekraftig fremtid er vel og bra, men det er ikke nødvendigvis det mest effektive. Det mener i alle fall Maria Jartman, som er kreativ leder i Infinitum Movement.

– Hvis du sitter inne med en idé, er det ikke nødvendigvis best at du starter en bedrift. Jeg tror det kan skape enda større forandring dersom man skaper et produkt for så å implementere det i en stor og etablert bedrift. Ta Hennes og Mauritz som eksempel: Det er viktigere at de blir bærekraftige enn at vi får nok en bedrift som lager klær. Er du arkitekt, ingeniør, økonom, designer eller noe annet og sitter inne med en god idé – få heller produktet inn i en større bedrift, for da slipper verden å vente på at du skal bruke flere år på å bygge bedriften din opp fra bunnen av. Det skal mye til for å skape store forandringer innad i en bedrift, de trenger ideer utenfra, sier Jartman.

 

KREATIV LEDER I INFINITUM: Maria Jartman. Foto: Synnøve S. Fallmyr

 

Synes du flere bør lese denne saken? Del den!