Fra Carlings og SFO til regjeringen: Dette var statsrådenes deltidsjobber

Vi intervjuet regjeringen om deres første trinn på karrierestigen.

Føler du deg fastlåst i en deltidsjobb som ikke er «relevant» for karrieren du ønsker? Mange kan nok føle på at jobben de har før, under og kanskje til og med etter studiene er bortkasta tid.

Da kan det være til trøst at selv de som leder landet har vært der:

Vi har snakket med noen av landets viktigste ansatte – nemlig statsrådene våre. Hver fredag møter de kongen på slottet for å vedta lover og regler. Det du kanskje ikke visste, var at veien dit har gått via Carlings, SFO og lokal-TV. Men har det vært av verdi for deres videre karriere?

Dette var statsrådenes deltidsjobber:

Tina Bru (33):

Nå: Olje – og energiminister
Da: Klesbutikkmedarbeider i Carlings

KLESBUTIKK: Tina Bru er Olje – og energiminister. Hun gikk fra kleshengere til å henge i regjeringen. (FOTO: Waldemar Brandt/Unsplash/Stortinget)

Rogalendingen Tina Bru tok nylig over jobben som olje – og energiminster etter Sylvi Listhaug. Selv om den unge statsråden er et forholdsvis ubeskrevet blad i norsk rikspolitikk, er hun innstilt som ny nestleder i Høyre etter Bent Høie. 

Nå er hun sjef for den gamle oljen (olje), den nye oljen (energi) og bestemmer over de som har landets best betalte yrke – oljetoppledere.

Men før hun ble heltidspolitiker, jobbet Bru deltid i klesbutikken Carlings på det lokale kjøpesenteret. Til Talent Media forteller hun at det var en jobb hun hadde både før og under studiene:

— Jeg synes det var utrolig koselig å jobbe i klesbutikk, særlig på lørdager da folk kom innom for å kjøpe ny outfit til å gå på byen, sier Bru. 

Hun legger til at det er mye hun lærte der som hun har fått brukt for som politiker: 

— Du lærer å være hyggelig og imøtekommende med folk. Du kommer ikke så veldig langt som politiker uten å kunne det. Du får i det hele tatt gode sosiale skills av å jobbe i butikk!

Henrik Asheim (36):

Nå: Forskning – og høyere utdanningsminister
Da: SFO-vikar

SFO: Henrik Asheim klatret karrierestigen fra skolefritidsordningen til minister for høyere utdanning. (Foto: NeONBRAND/Unsplash/Stortinget)

Statsråd Henrik Asheim har i VG åpnet opp om at han selv ikke har fullført høyere utdanning. Med kun et år på BI har han nå øverste ansvar for alle landets studenter.

Av tidligere jobberfaring fører han opp kveldsansatt hos Sandaker herreklær og SFO-vikar på CV’en. I en uttalelse forteller Asheim at han lærte mye av deltidsjobbene: 

— Jeg lærte å løse problemer, håndtere vanskelige kunder og se gleden i andres mestring. Alt dette har jeg tatt med meg inn i politikken. 

Asheim synes også det var givende å få utfordret seg på andre områder enn bare skolen: 

— Jeg husker den stoltheten og følelsen av uavhengighet da jeg fikk min første lønning, sier den ferske statråden, og følger opp: 

— Hvis du sitter og vurderer å skaffe deg en sommerjobb eller deltidsjobb synes jeg du skal gjøre det! 

Nikolai Astrup (41):

Nå: Kommunal – og moderniseringsminister
Da: Alpintrener og telefonselger

TRENER: Landets rikeste minister tjente sine første penger som alpintrener i Heming IL. (Foto: Willem De Meyer/Unsplash/Stortinget)

Nikolai Astrup er regjeringens rikeste minister. I 2018 tjente han 15 millioner på investeringer i aksjer, shipping og næringseiendom. Han har også sittet som styremedlem i Høyskolen Kristiania.

Men også Astrup har kjent på karrierestigens nederste trinn. Etter videregående jobbet han deltid som alpintrener i Heming IL, senere som provisjonsansatt telefonselger og til slutt lærervikar på ungdomsskoler.

— Det hører også med til historien at jeg søkte utrolig mange sommerjobber som jeg aldri fikk. Det er også en erfaring. Da er det viktig å ikke gi opp, og unngå å legge lista for høyt, forteller ministeren.

Han legger til:

— Som lærervikar fikk jeg testet ut min egen tålmodighet, og fikk fornyet respekt for hvor krevende læreryrket er. Da jeg jobbet som telefonselger måtte jeg jobbe med å beholde motivasjonen når salgene gikk trått. Nye jobberfaringer kommer godt med senere i livet, uansett hva man velger å gjøre. 

Ine Marie Eriksen Søreide (43):

Nå: Utenriksminister
Da: Blomsterselger og programleder

BLOMSTERBUTIKK: Utenriksministeren solgte blomster i Nordens Paris i ti år. (Foto: Caroline Ingebrigtsen/Unsplash/Stortinget).

Donald Trump er ikke den eneste internasjonale statsrepresentanten med bakgrunn fra TV-skjermen. Før Ine Marie Eriksen ble utenriksminister, var hun å se som programleder og reporter på Metropol TV; en «edgy» lokalkanal mest kjent i Norge for å være først ute med å sende det kontroversielle programmet «Jackass».

Nå har hun et av landets viktigste jobber, men som 22-åring var hun en stunt-reporteren som intervjuet kokkeparodikere. Under oppveksten i Tromsø jobbet hun også i blomsterbutikk. Dette gjorde hun i ti år.

— Det kan godt være det er en god del tromsøværinger som har kjøpt blomster av meg på nittitallet, sa Søreide til lokalavisen Nordlys. 

Se utenriksministeren intervjue «Bjarne Rimi» på begynnelsen av 2000-tallet her:

Torbjørn Røe Isaksen (41):

Nå: Arbeids – og sosialminister
Da: Sommervikar i lokalavisen

SOMMERVIKAR: Arbeidsministeren arbeidet selv som sommervikar i lokalavisen i Porsgrunn. (FOTO: AbsolutVision/Unsplash/Stortinget)

Både som kunnskapsminister og arbeidsminister har Torbjørn Røe Isaksen engasjert seg i arbeidsliv og unge menneskers jobbsituasjon:

— Det er en uhorvelig arroganse i dette «pass deg så du ikke havner i kassa på Rimi»-argumentet, uttalte han til Dagens næringsliv i 2016.

Til samme avis fortalte Isaksen at han er stor tilhenger av deltidsjobb ved siden av studier:

— Hvis du bruker 40-50 timer i uken på studiene er det fortsatt rom for å jobbe litt i helger, noen kvelder i ny og ne og ikke minst på sommeren. Jeg tror mange får mye godt igjen for å kombinere studier og arbeid, sa Isaksen i et intervju fra 2015. 

Selv tjente han til livets opphold i tenårene som frilansjournalist og sommervikar i lokalavisene Porsgrunn Dagblad og Varden.