Fra feil til riktig studium

Å velge studie er ikke alltid like lett. Jenny prøvde seg frem før hun fant riktig sted.

Noen har visst hva de vil siden de var fem år, mens andre tar en råsjanse når søknadsfristen går ut. Jeg tok en prat med Jenny, som har opplevd akkurat det å velge feil studie, om hvordan hun kom seg over til drømmestudiet.

Av Sondre Yggeseth, fjerdeårsstudent på musikkvitenskap ved NTNU. Innlegget ble først publisert på NTNUs studentblogg.

Korttenkt avgjørelse etter videregående

Jenny Nesje begynte på studiet fornybar energi på NTNU rett etter videregående, men ombestemte seg og tok ett år på folkehøgskole. Etter det gikk hun et årsstudium i psykologi før hun til slutt landet på arkitektur.

– Jeg rakk aldri tenke så nøye gjennom studievalget mitt. Valget falt på et ingeniørstudie med en tittel som appellerte til meg, et studie jeg tenkte var «fornuftig» med tanke på lønn og framtidsutsikter.

Slik beskriver Jenny tankene hennes rett fra videregående. Dette skjønte hun snart var korttenkt, noe som førte til at den  skoleleie følelsen fra videregående fort dukket opp igjen.

Hun opplevde også at hun hadde satt seg for lite inn i studiet på forhånd, og avsluttet studieåret da hun ikke interesserte seg nok for studiet til at dette kunne være et karrierealternativ.

Ett år med folkehøgskole gjorde mye

Året etter begynte hun på Valdres folkehøgskole, som ble et fint avbrekk fra karakterer og eksamen. Hun lærte allikevel utrolig mye om seg selv og andre, som gjorde henne tryggere på hva hun faktisk ville gjøre senere.

– Året var fullspekket med opplevelser, uforglemmelige turer i både innland og utland, og jeg fikk venner for livet. På toppen av alt dette fikk jeg også to tilleggspoeng for året, noe som skulle vise seg å bli akkurat det jeg trengte for å senere komme inn på drømmestudiet, forteller Jenny.

Etter folkehøgskole året var motivasjonen for studietiden på topp, på tross av at hun hadde fryktet at det skulle bli tungt etter et mer avslappende år. Hun kaller det selv hennes “lureste avgjørelse så langt i livet”.

 

49409531_135375657350028_3734546154898063360_n
FOLKEHØGSKOLE: Gir mange gode opplevelser. Foto: privat

Ingen sak å avbryte studiet

– Å avbryte studiet var en tung avgjørelse å ta, men da det først var gjort var det ikke særlig vanskelig å ordne opp i det praktiske rundt det, sier hun.

Selv om det kan virke skummelt og komplisert å slutte på studiet, så ble løsningen lettere en forventet for Jenny. Det eneste som hun måtte gjøre var å ordne opp med omgjøringslånet fra Lånekassen, som vil si at studiegjeld gjøres om til stipend når du består semesterets eksamener.

– Det eneste «problematiske» var at jeg fikk utbetalt for mye støtte fra Lånekassen det semesteret jeg sluttet, og at dette beløpet måtte trekkes fra utbetalingene mine det neste semesteret. I tillegg mistet jeg retten til omgjøringslån, siden jeg ikke fullførte eksamenene mine. Heldigvis finnes det en ordning, så jeg får reddet omgjøringslånet mitt ved å bestå eksamener nå i etterkant.

Det å bytte studie er noe mange må igjennom av både den ene og den andre grunnen, men som du kan se løser det seg ofte og resulterer i en bedre situasjon for deg selv. Så selv om du er litt usikker på hva du vil til våren, så er det du velger på ingen måte avgjørende for resten av livet.

Det gjelder arbeidslivet også.

Synes du flere bør lese denne saken? Del den! 🙂 

Les også: Å ikke gå rett på studier er det lureste jeg har gjort