Gutten som ville hoppe

Jimmy Westerheim er grunnlegger av stiftelsen «The Human Aspect». De står bak dybdevideo-biblioteket med intervjuer av mennesker som svarer på tre spørsmål Jimmy mener definerer hvem vi er som mennesker. 

Intervju utført av Synnøve Sundby Fallmyr

Da Jimmy var 13 år var superhelt-filmer det helt store, spesielt Superman. I den lille bygden Hurum var det ikke så stor variasjon av mennesker – noe som gjorde det vanskelig for Jimmy å føle seg hjemme i seg selv.

– Jeg fant mye trøst i at det kanskje kunne være jeg var et romvesen slik som Superman. Det ville forklart så mye. I sin egen lille verden er det lett å føle at en ikke passer inn, sier Westerheim. 

Hva har vært din tøffeste utfordring i livet? 

I dag er «The Human Aspect» fulgt av ti-tusenvis. Og deres intervjuer er blitt sett av flere millioner. Det første kjernespørsmålet er; hva har vært din tøffeste utfordring? I 2016 dro de ut på gaten i Oslo, og spurte 30 tilfeldige mennesker om de var villig til å stille opp på et intervju. Til det ukjente konseptet som på det tidspunktet bare hadde to instagram-følgere. 

– Jeg tenkte at det måtte være en måte å skape noe hvor vi kan lære av hverandre. Det er ikke alltid vi har venner eller familie som har gått igjennom det samme som oss selv, sier Jimmy. 

Søken etter svar på hvordan mennesket fungerer

For Jimmy startet søkenen på svaret fordi han følte seg så annerledes – og egentlig ikke forsto hvordan mennesker rundt seg fungerte. 

– Det er det samme med alt fra Elon Musk til andre store personligheter vi alle kjenner til. Om du analyserer livene deres underveis, er det ting som har skjedd. Ofte store ting som har gjort at de sakte, men sikkert har gått de sporene som har ledet opp til at de ble de menneskene vi kjenner til i dag, sier Jimmy. 

Stiftelsen holder til i coworking hubben MESH. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr.

I den prosessen fant han ut at mennesker er bygd opp av noe annet enn bare DNA og miljø – det er utfordringene du møter i livet. 

– Hva du lærer underveis er det som gjør at du utvikler nye ferdigheter og nye elementer av personligheten din som er lik resultatet av hvem du er i dag, sier Jimmy. 

I A4-bygden han kom fra ble det ikke godt tatt imot at han var det han selv kaller en rosagutt. Familie hans består av sterke kvinnelige rollemodeller – der samtaler omhandlet følelser, spiritualitet og religion. Jimmy ble et unikum blant sine jevnaldrende, og et enkelt mål for mobbing. 

– Det var mye mobbing, og veldig mye mobbing for å være homofil – selv om jeg ikke er det. Jeg endte opp med å ha jentevenner i stedet for å ha jentekjærester. Jeg kjedet meg når jeg snakket med gutter, sier han. 

I toppen av et tre

Håpet var at alt skulle roe seg ned på ungdomsskolen, men han slet like mye på der, og følte at han ikke passet inn – samt at han hadde ADHD som gjorde at han ble en urokråke i klassen. Det hele toppet seg da moren måtte opereres for kreft, og han valgte å kutte kontakten med sin alkoholiserte far. 

– Jeg endte opp med å sitte i et tre da jeg var 13 år, og hadde planlagt å ta mitt eget liv. For da orket jeg ikke mer. Heldigvis gjorde jeg det ikke. Av den artige grunn at jeg fant ut at den beste måten å gjøre det på var å hoppe fra et høyt sted – og jeg fant ikke et bra sted å gjøre dette på i Filtvet fordi det er ingen høye bygg, sier Jimmy. 

Han var også redd for å bli lam om han hoppet. I den mørkeste stunden tenkte han at det hadde vært typisk om han ikke engang fikk til å ta sitt eget liv.

– Da tenkte jeg at jeg skulle vente til jeg kom til Oslo, fordi der hadde jeg hørt at det var mange høye bygninger, sier han. 

Hvordan har du kommet deg ut av det? 

Det viste seg at det var idretten som skulle redde den unge gutten fra de tyngende tankene – bort fra å ha en far som ikke ville ha noe med han å gjøre – og mobbere som alltid fant noe å pirke på. 

– Jeg hadde nok ikke vært her i dag om det ikke var for idretten, sier den unge grunnleggeren.

«The Human Aspect» ble bygget rundt tre enkle spørsmål. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr.

Med 5.5 i snitt, selv med ADHD, klarte Jimmy å komme seg unna mobberne. Rett inn på idrettslinjen. 

– Du kan ikke mobbe andre elever på idrettslinjen for å være nørd når snittet er 5 for å komme inn, sier han. 

Endelig ble folk kjent med Jimmy for det mennesket han var – borte var de gamle stemplene som hadde fulgt ham siden barndommen.

Hva har du lært? 

I dag er «The Human Aspect» trolig verdens første livserfaringsbibliotek. WHO-rapporten fra 2017 viser at dårlig mental helse er den største faren for mennesket. Videre vises det til at det ikke er mangel på tilgang til psykologer som gjør at så mange tar livet av seg – men det er at mennesker ikke bruker tilbudene. «The Human Aspect» ser at de kan være det manglende leddet der offentlige helsetilbud ikke når igjennom. Til nå har de dratt til blant annet London, Sierra Leone og Kiev for å snakke med helsemyndighetene om å tette gapet.

I dag har Jimmy både vært redningsdykker på Svalbard, minedykker før ankelen knakk, tatt 90 studiepoeng med A i snitt på 10 måneder – og ble ansatt av shipping-kongen Fredriksen i den unge alder av 21. Det skulle likevel en knust rygg til før han stoppet opp. 

I konfliktområder ble et frø sådd

Penger var ikke et problem mens han jobbet som operations manager innenfor shipping i Singapore, men det var alltid noe som skurret. Én måned hvert eneste år dro han til andre land for å jobbe med veldedighetsarbeid. Det var ikke før han skadet ryggen såpass at han nesten ble lam at han tok et steg tilbake – kapitalismen hadde egentlig aldri smakt så fryktelig godt. 

«The Human Aspect» sin nettside er bygget opp slik at du finner historier som passer det du leter etter. Foto: Skjermdump.

Jimmy søkte seg til «Leger uten Grenser» – første oppdrag var i Afghanistan. Og det var der ideen begynte å blomstre om «The Human Aspect» – det hele ble bygget opp sammen med DesignContainer over mail mens han var på sitt neste oppdrag i Syria. Jimmy innså at det ikke alltid var mulig å snakke med sine nærmeste.

– Jeg kunne ikke snakke om tingene jeg hadde opplevd i Afghanistan til de hjemme fordi ingen av dem hadde opplevd noe sånt. Jeg fortalte om noe av det, men det var begrenset fordi de skjønner ikke hva du snakker om, sier han. 

Nå har «The Human Aspect» over 400 dybdeintervjuer ute. I dag ser Jimmy at alt han har opplevd i livet er blitt relevant for hans nåtid. Til og med gjort han til den unike intervjueren og lederen han er.