Hans (24) jobber som nattevakt i yrket han forelsket seg i

Forklar meg jobben din: – Man ønsker å hjelpe alle mennesker til å leve det beste og mest fullverdige livet de kan, sier vernepleier Hans Natland. 

Av Linda B. Vela


1. Hvem er du?

– Jeg heter Hans Natland, er 24 år og utdannet vernepleier. Jeg jobber som våken nattevakt i et bofellesskap i Sola kommune, og her har jeg jobbet siden før jeg ble ferdig utdannet.

2. Hva gjør en vernepleier?

– Som våken nattevakt hos oss jobber man i team sammen med én annen person, og vi deler på flere arbeidsoppgaver gjennom vakten. Det er vårt ansvar at alle beboerne har det bra og får den hjelpen de skulle trenge i løpet av natten. 

Hva som inngår i den hjelpen varierer fra person til person, fra natt til natt, og det er derfor ingen vakter som er helt like.

Noen netter kan være travle, og noen veldig rolige. Akkurat hos oss bor det voksne personer med ulike diagnoser, mens generelt i bofellesskap kan en møte på personer i alle slags livssituasjoner og aldre. Spekteret er stort og det er mye variasjon. Dette var en av grunnene til at jeg ville jobbe som vernepleier.

Tre helt konkrete arbeidsoppgaver som alltid blir gjennomført hver vakt er utdeling av medisiner, utføring av morgenstell på beboerne og vasking av gulv. Selv de faste arbeidsoppgavene våre er ganske ulike, og bidrar til en variert arbeidsdag.

3. Hvilken utdanning har du, og er den relevant for jobben?

– Jeg har en bachelor i vernepleie fra VID Vitenskapelige Høgskole i Sandnes, og denne er absolutt relevant for jobben.

Som vernepleier skal man være en veileder og tilrettelegger for mennesker med ulike funksjonsnedsettelser, og utdanningen har derfor gjort meg rustet til å arbeide med mennesker med ulike diagnoser og ulike behov – som jeg gjør nå.

I jobben min er det dessuten til en hver tid nødt til å være noen med medisinkompetanse på jobb, og som vernepleier har man samme medisinkompetanse som sykepleiere.

4. Hva kreves av ferdigheter eller egenskaper for å få og trives i denne jobben?

– For å kunne ha akkurat min stilling er du nødt til å ha bachelorgrad i enten vernepleie eller sykepleie, nettopp på grunn av medisinkompetansen.

Generelt sett er det ikke ekstremt viktig med utdanning innen helse for å få jobb i et bofellesskap, men det er et stort pluss, og man har større sjanse for å få fast stilling.

«Som vernepleier har man samme medisinkompetanse som sykepleiere.»

Hans Natland

Veldig mange institusjoner tar i mot ufaglærte vikarer både i ferier og ellers ved behov, og griper man sjanser som dét er det mye erfaring å hente. Da kan man jobbe seg frem mot mer ansvar og kanskje også en fast jobb etter hvert.

De viktigste egenskapene i en jobb som min må være at man er empatisk, og at man ønsker å hjelpe alle mennesker til å leve det beste og mest fullverdige livet de kan. Det er også viktig at du er glad i å arbeide sammen med andre og har en positiv innstilling. 

 

MENNESKEKJÆR: Det er viktig at man bryr seg om andre og liker å jobbe med mennesker i dette yrket, forteller Hans. Foto: Privat

5. Hva er det “verste” og det beste med jobben?

– Det beste med jobben må være turnusen jeg jobber i nå. Jeg har tidligere arbeidet dag/kveld/helg-turnus, og trivdes ikke helt med det. Det kan være veldig tungt å slutte på jobb sent på kvelden, for så å komme tilbake igjen tidlig neste morgen.

Som nattevakt jobber jeg nå fra 22:00 til 08:00, og det synes jeg er veldig greit! Jeg jobber to eller tre nattevakter på rad – aldri flere med mindre jeg tar på meg ekstravakter – og har så en kort friperiode før neste runde begynner. Innimellom har vi også hele friuker.

En annen bra ting med jobben min er dessuten kollegaene mine. Det er et veldig bra forhold mellom oss som jobber sammen, og alle nyansatte blir tatt godt imot.

Det “verste” med jobben må nok være at det noen ganger kan bli veldig travelt, og at arbeidsoppgavene føles uoverkommelige når vi bare er to personer på jobb. Men det er heldigvis ikke så ofte det skjer!

6. Hvorfor ville du jobbe med dette?

– Jeg har alltid hatt lyst å arbeide med mennesker. Da jeg var yngre ville jeg bli lærer eller barnehagelærer, men matte og tall var ikke min sterkeste side.

På videregående skole var jeg fremdeles usikker på hva jeg ville bli, og gikk derfor på et foredrag om vernepleie som yrke, for å se om det kanskje kunne være noe for meg. Der fortalte de blant annet om alle de mulige arbeidsplassene en vernepleier kan jobbe på, og jeg ble forelsket i yrket der og da!

7. Hvordan fikk du denne jobben?

– Jeg fikk denne jobben for snart ett år siden, rett før jeg ble autorisert vernepleier. Jeg søkte på flere vernepleie-stillinger som var utlyst, i tillegg til at jeg tok kontakt med arbeidssteder jeg synes var interessante, men som ikke nødvendigvis var på leting etter nye ansatte.

Jeg var på flere intervjuer, hvor noen gikk bedre enn andre, og endte opp med å få jobben jeg har nå. 

Til slutt: har du noen råd til studenter og kommende jobbsøkere?

– Til studenter som skal i praksis: bruk praksisperiodene godt! Ikke vær redd for å gjøre feil, fordi det er feil vi lærer av, og det er derfor vi har praksisperioder i det hele tatt. Det er bedre og tryggere å gjøre en feil i praksis, enn når man er ute i jobb.

«Jeg ble forelsket i yrket der og da!»

Hans Natland

Til alle nye jobbsøkere: søk jobb tidlig! Ikke drøy det til du er ferdig utdannet og har tatt deg en sommerferie. Jeg begynte å søke jobber i februar i fjor, og fikk meg ikke jobb før i mai.

Det kan ta litt tid før man får napp, så det er lurt å være tidlig ute. Om du ikke skulle få de jobbene du søkte på, så husk at det ikke er verdens undergang. Det kommer alltid en ny mulighet.


I artikkelserien Forklar meg jobben din tar Talent Media for seg stillingstitler som ikke Hvermansen nødvendigvis vet hva betyr eller innebærer. Meningen er å gjøre studenter og arbeidssøkere bedre rustet til å forstå hva de søker på, og kanskje gjøre det enklere å velge studier og jobb. 

Har du, eller kjenner du noen som har en stillingstittel vi bør skrive om?

Tips oss:

Bør flere lese dette? Del saken! 🙂