Jobbsøker med hull i CV-en? Her er rådene.

Karriereveileder: – Livet skjer, og det er ingen grunn til å skamme seg eller lyve.


Jobbsøknad er skrevet og CV-en ligger klar og alt er på stell, bortsett fra en gnagende bekymring: Du har hull i CV-en – en periode på papiret du ikke har vært i arbeidslivet.

Det kan være mange årsaker til at du har hull i CV-en, men det som er sagt, er at det ikke ser bra ut for arbeidsgiveren.

Frykt ikke, hull i CV-en trenger ikke å bety slutten for karrieren før den har begynt, du må bare vite hvordan du kan snu det til din fordel.


Sett ord på det

– Det viktigste å si er at du ikke er alene om å ha hull i CV-en. Livet skjer, og det er ingen grunn til å skamme seg eller lyve på CV-en, forklarer karriereveileder Elaine Bloom.

Bloom driver blant annet podkasten Karriereveiledning med Elaine og er kjent fra NRK-serien Karriereveilederen

Hun forteller at en av de største utfordringene med hull i CV-en er at man ikke ikke kan vite hva arbeidsgiveren tenker om det, spesielt hvis CV-en blir levert elektronisk. Derfor er det viktig å sette ord på hullet.

– Enten du har vært syk, hjemmeværende med barn, nedbemannet, valgt å slutte i jobben selv eller tatt et friår, så kan det være viktig å bruke tid på å vurdere hva du ønsker å formidle.

Her er refleksjon og selvinnsikt nøkkelen, mener Bloom.

–En som intervjuer deg er ikke ute etter å ta deg. Det er din oppgave å sette ord på hva du eventuelt har lært og hvordan det kan ha overføringsverdi til denne jobben, sier hun.

KARRIEREVEILEDER: Elaine Bloom. Foto: privat

Snu CV-hullet til noe positivt

Det finnes kompetanse man ikke kan dokumentere på papir, og det er kompetansen man får av livets skole. Bruk den tankegangen til å snu hullet i CV-en din til noe positivt for arbeidsgiveren.

– Det handler i stor grad om å ta eierskap til hullet. Formidle hvordan det for eksempel har bidratt til å utvikle deg, gitt deg ny motivasjon eller gitt deg muligheten til å stoppe opp og finne ut av hva du egentlig ønsker.

Det beste du kan gjøre er å gå til intervjuet med et positivt fokus, forteller Bloom.

– Hensikten er ikke å glatte over vanskelige tider eller feie ubehag du har stått i under teppet. Du skal heller få frem de ulike nyansene av deg som menneske og vise at du kjenner seg selv. Du kan håndtere det som har vært, og bygge bro mellom det og fremtiden.

Vær forberedt

Trond Breiland er rådgiver hos Universitetet i Stavanger. Han er enig med Bloom, og forteller at det viktigste du må gjøre er å forklare hullet og dra frem hva du har gjort i den arbeidsløse perioden.

– Har du for eksempel vært utsatt for en ulykke eller vært syk, kan du si noe om treningen du har gjort for å komme tilbake. Dette kan kreve hardt arbeid, både mentalt og fysisk. Har du vært arbeidsledig kan du for eksempel si noe om du har vært aktiv arbeidssøkende, tatt kurs eller lignende.

Det viktigste er at du viser at du har gjort noe for aktivisere deg, uansett hvor lite det er.

– Få frem mest mulig som har med initiativ å gjøre, det er ikke så viktig hva det er.

Breiland forteller at har du hull i CV-en må du regne med at det dukker opp på et eventuelt jobbintervju. Da gjelder det å ha forklaringen klar.

– Det viktigste er å unngå katastrofetanker hos arbeidsgiver. Forsøk å få frem best mulig hvilken innsats man har gjort for å komme seg tilbake.

RÅDGIVER: Trond Breiland har flere år bak seg som karriererådgiver. Foto: Privat

«Men vil jeg faktisk få et jobbintervju med hull i CV-en da?»

Det er spørsmålet du kanskje stiller deg nå? Vi stilte det samme til ekspertene, og i følge dem er det heldigvis ikke så håpløst som man kanskje tror.

Igjen er stikkordet forklar. Forklar i CV-en hva du har gjort i perioden du ikke jobbet.

– Adresser hullet isteden for å la det stå helt åpent. Jeg har jobbet med kandidater som har blitt kalt inn med flere hull i CV-en, nettopp fordi de har satt ord på det, forteller Bloom.

Samtidig er det spesielt viktig å spisse CV-en til jobben du har søkt på hvis du har hull i den.

– Mange glemmer å spisse CV-en, altså de leser ikke jobbannonsen godt nok, ser ikke på bedriftens hjemmesider eller vegrer seg for å ringe arbeidsgiver i forkant. Dermed lager de en generell CV og blir ikke vurdert. Da er det lett å tenke at hovedårsaken er hullene.

– Burde man kommentere hullet i selve jobbsøknaden?

– Det trenger ikke å være fokuset i en jobbsøknad, men opplever du at hullet er relevant i forhold til jobben du søker kan du si noe om hvilke egenskaper du har utviklet i lys av hullet, sier Bloom.

– Det er ingen fasitsvar her, men er hullet veldig tydelig kan det være lurt å komme i forkant med fortellingen. Ellers kan et slikt fravær av informasjon føre til katastrofetanker hos arbeidsgiver, der de tenker at årsaken er mye verre enn det egentlig er, forklarer Breiland.

Her er rådene oppsummert:

  • Du er ikke alene om det! Det er ingen grunn til å skamme seg.
  • Reflekter og tenk over hvordan du skal forklare hullet, både på papir og på jobbintervjuet.
  • Vis til hva du har lært i perioden du ikke jobbet. Livets skole er en god kompetanse.
  • Spiss CV-en mot jobben du har søkt på. Da har du større sjanse til å komme på intervju til tross for hullene.

Tips oss hvis du har forslag, spørsmål eller innspill.

Kjenner du noen som bør lese dette? Del gjerne! 👇

Dette bør du vite hvis du er midlertidig ansatt