Hjelp, jeg skal på jobbintervju – via Skype!

Slapp av, det er ikke så ille som du tror.

Kommentar skrevet av karriererådgiver Reidar Myrvang.

 

Med dagens teknologiske muligheter slipper du å sette deg på et fly hvis du skal på jobbintervju langt unna – i alle fall hvis det gjelder førstegangsintervju. Du kan møte via Skype!

Dette kan med ett gjøre mange usikre: er det en annerledes sjanger enn det vanlige jobbintervjuet? Bør man forberede seg på en annen måte?

Nei, i grunn ikke. Den eneste forskjellen er at du må være tydeligere i din kommunikasjon, og ha det teknologiske på plass.

Les også: Den store jobbintervjuguiden

 

RÅDGIVER: Reidar Myrvang i Lederrådgivning AS.

Ikke la teknologien ødelegge intervjuet

Et jobbintervju på Skype foregår i all hovedsak på «vanlig måte»: du må møte i tide, være velstelt og kledd for anledningen, være forberedt og imøtekommende.

Men det er et par ekstra ting du må tenke på:

 • Last ned Skype dagen før – minst.
 • Kjør en testrunde med en venn i god tid i forkant, slik at du rekker å fikse det som måtte skurre før intervjuet. Er lyden god nok? Lyset ok, bildekvaliteten god nok?
 • Sjekk i forkant at kameraet på pc-en eller mobilen funker, og at du har god nettilgang.
 • Husk å ha nok med strøm og lader tilgjengelig.
 • Sett kameraet i en slik høyde at de ser deg rett forfra, og ikke nedenfra og opp.
 • Sitt et sted med godt nok lys.
 • Sitt et sted uten andre forstyrrelser (som musikk, trafikk, barn, kjæledyr, vaskemaskiner eller andre mennesker).
 • Gå ut av Facebook og andre sider som kan lage lyder og forstyrre mens du sitter der.
 • Snakk høyt og tydelig nok slik at mikrofonen fanger opp alt.
 • Husk at blikkontakt og kroppsspråk er ekstra viktig nå som du må gå aktivt inn for å formidle din entusiasme og personlighet gjennom en liten kameralinse.  Se på deg selv i skjermen – ser du faktisk positiv og motivert ut, eller er det bare noe du tror du gjør?
 • Ha et glass vann tilgjengelig.

Forberedelser og fordeler

Det å trene i forkant av samtalen er viktig, på lik linje med andre jobbintervjuer.

Vær forberedt – hva ønsker du å få fram om deg selv som potensiell arbeidstaker? Ha gjerne en liste på bordet med ting du mener de må vite om deg: evner, erfaring, oppnåelser, kvalifikasjoner, personlighet, og så videre – og ikke glem å forklar dem i klartekst hvorfor disse tingene er relevante for stillingen du søker på.

Fordelen med slike intervju, er at du kan «jukse» med lapper her og der som minner deg på ting du må huske å si eller gjøre.

Og for all del – ikke sitt i sofaen med joggebuksa under et intervju, selv om du gjør det hjemmefra. Kle deg og ta det hele like seriøst som om du skulle dratt på et vanlig intervju. 

 

IKKE SÅNN: Forhåpentligvis trenger du ikke å bli fortalt at du ikke skal ligge i soafen. Sett deg ved et kjøkkenbord for å få god holdning. Illustrasjonsfoto: Steinar Engeland/Unsplash

Reidar Myrvang er partner i Hudson Nordic, et rekruttering- og lederutviklingsbyrå for ledere og spesialister. Han jobber som karriererådgiver og lederutvikler i selskapet som tilbyr karriererådgivningstjenesten In Between Jobs under sitt eget selskap Lederrådgivning AS.

Synes du flere bør lese denne saken? Del den! 🙂