Hun kaller seg Emzia og dette er fulltidsjobben hennes

00:05:14 «Countdown to Emzia’s upcoming Twitch stream» 

Tirsdag 10. desember i to-tiden var det fem timer igjen til hvem som helst kunne gå inn og se henne game. Da var hun på plass – og det har hun vært de fire siste årene.

Hun kaller seg Emzia og hun lever av å spille pc-spill.

Hver tirsdag, onsdag, torsdag, fredag og søndag sitter hun foran pc-skjermen og spiller konstant i 5-6 timer og viser det i direktesending for alle som vil se.

– «Hæ, kan man leve av det?!» er som regel det første folk spør om når jeg sier hva jeg gjør, ler hun. Det var akkurat det samme jeg tenkte å spørre om selv.

I tre-tiden samme dag var vi hjemme hos henne for å finne ut av nettopp det: hvordan i all verden man kan leve av å spille pc-spill. For noe tull, tenker du sikkert.


For å ha etymologien på plass med én gang: streaming er engelsk for strømming (overføring av data, bilder eller lyd fra en sender til en eller flere mottakere), og brukes mest om direktesendt video/pc-spilling (gaming). Litt motvilling bruker vi streaming og gaming fra nå av, siden det er de betegnelsene som brukes i bransjen både i Norge og internasjonalt. Spilling kan forstås som både brettspill og å spille på instrument, men gaming og streaming er mer konkrete betegnelser.

En annen ting: Vel vitende om at det finnes mange nettroll det ute, ønsker hun ikke å dele mer personlig informasjon enn høyst nødvendig: Hun heter Emilie Helgesen, er fra Horten, og har sin egen lille spillebule i leiligheten med neonlys.

SPILLEBULE: Emilies hjemmekontor. Foto: Synnøve S. Fallmyr

En gamer-influencer

I 2017 trodde Emilie at hun aldri kom til å drive med streaming på fulltid. 

I april 2018 sa hun opp fulltidsjobben som SEO-konsulent (søkeroptimalisering, gjøre kunder mer synlige i Google) for å satse på lidenskapen.

Men: – Man kan ikke bare si opp jobben sin for å bli streamer. Du skal være ganske sikkert på at det er levedyktig, advarer hun, som selv holdt på i flere år ved siden av full jobb før hun satset.

Hun lever på en måte som en influencer/påvirker: en som lever av sponsorer, samarbeidspartnere og gaver. I tillegg får hun donasjoner fra følgere på Twitch. Det er gratis å lage og se innhold, men mange donerer frivillig penger til streamere ved å f. eks. abonnere på kanalen deres for fem dollar i måneden. 

Emzia tjener penger hovedsakelig på to ting:

 1. Kommersielle samarbeid: Sponsoravtaler, samarbeidspartnere og honorarer for å prøvespille et nytt spill, osv.
 2. Twitch: Reklameinntekter, abonnenter på Twitch og donasjoner/tips fra seere.

For å ha orden i sysakene har hun sin egen manager og regnskapsfører.

– Jeg klarer meg, er svaret hun gir når jeg spør hva hun tjener. 

– Jeg vet hvilken overskrift du vil ha, men det er ikke der jeg ønsker oppmerksomhet, ler hun. 

Greit, greit. Etter leiligheten å dømme (som hun forøvrig har kjøpt med samboeren), ser hun definitivt ut til å klare seg bra. 

INNTEKTER: Reklame- og sponsorinntekter utgjør en stor del av lønnen hennes. Foto: Synnøve S. Fallmyr

Twitch

 • Twitch er en direktesendt videostrømmingssplattform som eies av Amazon.com.
 • Plattformen ble lansert i 2011 og fokuserer hovedsakelig på direktestrømming av videospill og lignende fra frivillige brukere.
 • I 2014 rapporterte de 43 millioner besøkende hver måned som gjorde dem til den fjerde største nettsiden basert på mengde internett-trafikk.

Wikipedia

Mer sosial jobb nå enn før

Når hun streamer, er hun rett og slett på direktesendt tv på sin egen kanal, og kan ikke ta seg fri til mer enn korte dopauser for da kan hun miste seere.

Slik har hun spilt og underholdt seere i fire år, og hun har ikke vært borte i mer enn to uker av gangen (én av dem var i jobbsammenheng).

Emilie har trent siden hun kjøpte sin første Game Boy brukt for egne penger. Siden ble det spilling på pc, men hun hadde ingen storebrødre å lære av, og ingen venninner å gå på LAN med.

– Det var et savn, husker jeg!

Gaming har siden vært hennes største hobby og nå jobb.

Den tidligere jobben som SEO-rådgiver var midt i blinken for Emilie som hadde en bachelor i pr, kommunikasjon og media fra Høgskolen i Volda.

– Men jeg elsker å samarbeide og jobbe direkte med mennesker, og i den forrige stillingen jobbet jeg mest alene. Det jeg gjør nå er mye mer sosialt!

Før satt hun og analyserte nettsider, lagde rapporter og kommuniserte til kunder med epost, men nå samarbeider hun hvert sekund hun spiller, i tillegg til å møte folk på messer, dra på ulike jobboppdrag, og når hun er i møter med samarbeidspartnere.

KAN MAN LEVE AV HVA SOM HELST, BARE DU ER DYKTIG NOK? Det kan nesten virke slik. Emilie er ikke bare god i å game og streame, hun klarer å livnære seg på det. Foto: Synnøve S. Fallmyr

Emilie Helgesen (Emzia)

 • Selvstendig næringsdrivende.
 • Begynte å streame sommeren 2015. 
 • Har nå 72 467 følgere på Twitch.
 • Ca. 25 900 følgere på Instagram.
 • Bachelor i pr, kommunikasjon og medier.
 • Elsker medier, teknologi, grafikk, koding og foto.

Samfunnsnyttig?

– Men hvis vi ser litt større på det: hvilken samfunnsnytte har det å game dagen lang, hvis det har noen i det hele tatt?

– Ja. Altså, i utgangspunktet spiller jeg jo fordi jeg synes det er gøy. Men det er til nytte for mange der ute: de som for eksempel sliter med sosial angst og ikke klarer å komme seg ut, kan møte folk gjennom gamingen. Jeg har selv fått nye venner gjennom gamingen og streamingen.

Hun beskriver et positivt og varmt miljø som alltid hjelper og støtter hverandre – om det er foran skjermen eller når de møter hverandre på messer.

– Det er ikke uvanlig at folk setter av masse tid og forsøker å hjelpe en helt ukjent person med pc-feil, for eksempel.

Tankene mine går rett til historien om avdøde Mats «Ibelin» som NRK publiserte i januar i år, som satt i rullestol og var isolert fra den «virkelige» verden, men som hadde et stort nettverk og gode venner gjennom gamingen.

– Flere av mine følgere har fortalt meg at streamen min har hjulpet dem gjennom tøffe perioder i livet. At streamen ble et positivt sted å være, et sted de kunne glemme vonde tanker og føle tilhørighet. En jeg studerte med som jobber med mennesker med sosial angst, fortalte meg at for noen kan det å se på streams være med på å fylle et sosialt tomrom, sier hun.

– Gamere er utrolig fine og inkluderende folk.

INKLUDERENDE MILJØ: Ved første øyekast ser det ensomt ut. Men Emilie er hun mer sosial nå enn da hun hadde en vanlig 9-17-jobb. Foto: Synnøve S. Fallmyr

Erfaringer for arbeidslivet

Det er ikke bare inkluderende. Å game kan ha flere fordeler:

Emilie tar opp mobilen, begynner å bla, og viser et Instagram-innlegg fra september 2018 hvor hun i samarbeid med Manpower ba følgerne skrive egenskaper de hadde fått av gamingen som kunne brukes i arbeidslivet.

158 kommentarer og Emilie leser opp:

– «Jeg har lært meg å tenke strategisk, hvordan jeg skal løse problemer og kommunisere. Men det viktigste jeg har lært er å holde hodet kaldt under press og ikke bli stressa, men bruke energien på å løse problemet i stedet.» Personlig har jeg blitt utrolig god i multitasking, smiler hun.

Men det å game i seg selv er ikke noe å sette på CV-en, tror Emilie.

– Det er bedre å referere til egenskaper man har fått av å game. Særlig hvis det er relevant for jobber man skal søke.

– Jeg hadde aldri sett for meg at jeg skulle leve av gaming.

Etter ett år med intens streaming begynte hun å bli kontaktet av sponsorer, og det var da hun forstod at det kanskje var noe å hente der.

– Så ballet det bare på seg. Jeg er jo veldig takknemlig for at jeg kan leve av det jeg elsker å gjøre. Jeg har spilt helt siden jeg var liten, og det har alltid vært en hobby.

– Har du tenkt å drive med dette lenge? 

– Jeg tenker å drive på med det så lenge jeg synes det er gøy og så lenge jeg føler at det går rundt økonomisk. Det kan jo også hende jeg søker nye utfordringer etterhvert, hvem vet.

UNDERHOLDNING: Emilie gamer og kommenterer spillet og chaten når folk skriver. Folk i alle aldre og kjønn følger med fra webkameraet, men de fleste er menn fra 17-34 år, anslår hun. – Jeg vet jeg har alt fra håndtverkere til brannmenn på vakt, som ser på.

Tips oss hvis du har forslag, spørsmål eller innspill.

Kjenner du noen som bør lese dette? Del gjerne! 👇

Sette gaming på CV-en? Tja.