Hun måtte kjøpe sin egen Miss Sixty-bukse som 13-åring. Det ble starten på en lysende karriere.

– Jeg tenkte aldri at jeg kunne jobbe med teknologi, sier Tone-Marie Wahlstrøm (29), leder for Innovation Hub i Evry.

Den blide dama med de våkne øynene er fra Notodden, en Telemark-kommune med omtrent tolv tusen innbyggere, innsjø og mye skog.

Juni 2018 ble Tone-Marie offisielt avdelingsleder for Innovation Hub i Evry, Norges største IT-selskap – en avdelingen har hun brukt to år på å bygge opp.

Denne oppgaven fikk hun som 27-åring, langt fra Telemarks skoger.

Etter bare et par måneder med tittelen, ble hun invitert til å snakke om intraprenørskap og innovasjon på TEDx Bergen.

På Facebook i ettertid skrev hun: «Hvor mange kan det være på TEDx i Bergen, tenkte jeg; 70 stk kanskje? Vel, jeg møtte utsolgte 450 stoler, 40 stk som jobbet, 4 kameramenn og et scenelys som kunne flashet veien fra Bergen til Oslo Skumleste og kuleste jeg har gjort!!»

Intraprenørskap

Det hun snakker om på denne scenen, er om intraprenørskap:

Entreprenører skaper jo noe nytt med sine to hender og høy risiko. Intraprenørskap er derimot entreprenørhoder som skaper noe i etablerte bedrifter, forklarer hun.

For å skape nye ideer og produkter, setter hun sammen tverrfaglige team med helt forskjellige bakgrunner og nasjonaliteter for å dekke en hel verdikjede og se de ulike behovene.

Selv har hun et entreprenørhode. Som femåring hentet hun bær fra naboens hage, dro hjem for å mose bærene, så tilbake til naboen, banket på, og solgte dem syltetøy laget av deres bær uten at de visste det. 

Jeg er vokst opp med denne ånden om å skape noe selv; faren min har sitt et eget firma med sine brødre. De jobbet beinhardt i mange år før de lyktes. Jeg beundrer dem for innsatsen de har gjort, men personlig er jeg ikke på et sted hvor jeg ønsker å ta samme risiko. Som intraprenør får jeg en en unik erfaring til å skape noe eget senere dersom jeg ønsker det.

I tillegg til sin entreprenørfar, har hun en stefar som er bonde.

Han driver en gård, så hver jul reiser jeg hjem og selger juletrær med ham. Det er en veldig utradisjonell jobb ved siden av IT! Vi står på torvet i fristadress, selger trær og sprer juleglede. Å være bonde er virkelig entreprenørskap; her må man jobbe hardt og lykkes på egenhånd og har ingen å lene seg på.

TRADISJON TRO: Det blir kjeledress og juletresalg med stefar Arnfinn i år også. – En stor kontrast til IT-hverdagen, sier hun. Bildet er fra 2016. Foto: privat

Måtte kjøpe Miss Sixty-buksa selv

For de som er født siste halvdel av 80-tallet og første halvdel av 90-tallet, vil det kanskje ringe en bjelle:

– Husker du Miss Sixty-buksene? Jeg hadde så utrolig lyst på en da jeg var 13! Men jeg fikk det ikke, jeg måtte spare selv. Utålmodig og uten nok penger, gikk jeg til et gatekjøkken og spurte om de hadde jobb til meg.

Hun begynte med oppvask, og etter hvert jobbet hun seg oppover og ble til slutt daglig leder som 19-åring med ansvar for 15 ansatte.

– Mamma måtte jo hente meg sent på kvelden hver gang jeg hadde vært på jobb, så det hadde nok vært enklere for henne å bare kjøpe buksa til meg, hehe.

– Kjøpte du buksa?

– Jeg kjøpte flere!

Her var hun i syv år, og lærte mye om kundeforhold og omsetning, noe hun skulle få god bruk for senere.

– Noen tenker kanskje at det ikke er «bra nok» å jobbe på et gatekjøkken, men det var her jeg lærte å drive forretninger! Jeg tror det er viktig å få arbeidserfaring så tidlig som mulig, både for å få en bedre forståelse av penger og verdier, men også fordi man lærer utrolig mye som man får bruk for hele tiden senere i livet.

Da hun var ferdig på allmenn (studiespesialisering), jobbet hun ett helt år som daglig leder på gatekjøkkenet før hun dro til Essex i England for å studere finansiell økonomi.

– Jeg som hatet tall! Strøk jo nesten i matte. I ettertid har jeg tenkt mye på hvorfor jeg valgte det… Jeg trodde vel det var det som måtte til for å få en «god jobb».

– Mange tenker at det ikke er «bra nok» å jobbe på et gatekjøkken, men det var her jeg lærte å drive forretninger.

Tone-Marie Wahlstrøm

EN GRÜNDER-SPIRE: På denne tiden gikk hun i naboens hage og lagde syltetøy av bærene deres som hun solgte til samme nabo. Her er hun (til høyre) med lillesøstera si, Karianne. Foto: privat

Hvis du fikk velge på nytt…

– Hvis du skulle velge på nytt, hva hadde du studert da?

– Hm… Jeg ville jo egentlig gå jus. Men jeg hadde kanskje valgt noe mer kreativt som design. Jeg synes samfunnet er annerledes i dag enn det var før. Da jeg vokste opp, måtte du velge den «riktige» graden, hvis ikke var du fucked. Men det er ikke nødvendigvis enklere i dag, nå glir alt mye mer over i hverandre, og mulighetene er uendelige.

– Hadde det noe å gjøre med at du er fra en liten plass, det med å måtte velge riktig?

– Nei… Egentlig ikke. Jeg tror det var mer slik det var på den tiden.

– Hvordan gikk det i Essex?

– Jeg overlevde! Jeg tenkte jo at jeg skulle jobbe på børsen, og brukte mange timer og krefter på å få det til. Jeg var nok ikke typisk skoleflink, og måtte jobbe veldig hardt for å få til ting, samtidig som jeg hadde flink pike-syndromet hengende over meg. Jeg fikk gode karakterer, men det ble for mye til slutt, og jeg ble helt utbrent.

Etter bachelorstudiet i Essex, flyttet hun hjem til mor på Notodden og bodde der et halvt år.

– Det var helt nødvendig.

«Da jeg vokste opp, måtte du velge den «riktige» graden, hvis ikke var du fucked.»

UNG OG LOVENDE: Her er Tone-Marie i England som student. Utfordrende, men lærerike år. Foto: privat

Fikk jobb via bemanningsbyrå

Deretter fikk hun en traineestilling i en trygg og liten bedrift på Kongsberg. Men etter en stund her ble hun klar for å komme seg ut igjen, så hun flyttet til Oslo mens hun fortsatte å jobbe i Kongsberg. Men det ble stress å pendle, og hun ville jobbe i hovedstaden, så…

– Jeg bare sa opp jobben i Kongsberg! Begynte å søke jobber i Oslo, men arbeidsmarkedet var tøft, og det var vanskelig å få seg jobb. Så jeg kontaktet et bemanningsbyrå, som hjalp meg med å finne jobb. Jeg var vel 25 da.

Hun begynte å jobbe i Elavon, leverandør av betalingsløsninger – rett borti gata her på Skøyen hvor vi har møttes for å snakke.

– Her fikk jeg jobben som kundeansvarlig for de største kundene deres, hvor jeg jobbet med oppfølging av kundekontrakter og kundeservice. Men jeg synes ikke jobben i Elavon utfordret meg nok; jeg kom på jobb åtte, og gikk fire, og ville ha flere og større utfordringer.

Denne lysten til å gjøre enda mer endte i en Executive Master of Management fra BI som hun tok ved siden av jobb.

– Denne masteren hadde mye å si for at jeg fikk jobb i Evry, sier hun.

BEGYNTE HER: Vi er på Skøyen, og i samme gate som vi møtes for å snakke, var starten på hennes karriere i Norge. Elavon har kontorer rett bak Tone-Marie på bildet. Foto: Synnøve S. Fallmyr

«Den jobben skal jeg ha!»

For å få jobben i Evry, gikk hun gjennom en vanlig søkeprosess.

– Da jeg så annonsen, tenkte jeg: Denne jobben skal jeg ha! Stillingen het: «Consultant and Lead of Financial Services Innovation Lab». Men jeg endte vel opp med å forme tittelen selv etterhvert.

Elavon-jobben var visst ikke så dum, for de er kunde av Evry.

– Det hjalp nok litt at jeg var i samme bransje og forstod betalingsløsninger.

En annen fordel med jobben i Elavon, var at lederen hennes var sykemeldt i ett år. Du tenker kanskje – hvordan kan det være en fordel? Men det betydde at Tone-Marie måtte gjøre en del av disse oppgavene, og fikk en mye «gratis» erfaring hun ellers ikke hadde fått i den stillingen.

– Jeg fikk en del ledererfaring som jeg tok med meg inn i masteren og til Evry.

FEIRER NY JOBB: «Klarte jaggu å pådra meg ei skikkelig intervjurunde i innspurten av oppgavelevering og eksamen – så om ikke annet har jeg hvertfall halt i land ny jobb hvor jeg skal være med å lede innovasjonsavdelingen til EVRY!😱😁 Alt i alt har første året på Executive Master vært pretty awesome✌️En slitsom men spennende innspurt, som ironisk nok nå skal feires med 24 timers seiling på Færder seilasen – ship o hooooi; går for gull!!» Foto: privat

Kvinner må selv ta ansvar

Det jobbes mye med å få kvinner inn i IT-og teknologibransjen. NHO har for eksempel et prosjekt som heter Jenter og Teknologi, hvor de jobber for å få flere interesserte.

Det samme gjelder lederskap. I følge COREs siste topplederbarometer, er det fortsatt få kvinner i toppledergrupper: kun 22 prosent er kvinner, 78 prosent menn.

– Det er så viktig å opplyse jenter om hvilke muligheter som finnes. Jeg tenkte aldri på at jeg kunne jobbe med teknologi. Gutter ser denne muligheten mye tidligere. Hadde jeg valgt på nytt i dag, hadde jeg kanskje studert programmering. Jeg har alltid elsket PC og duppeditter, sier hun.

Tone-Marie er medlem av TENK, et teknologinettverk for kvinner med et mål om å inspirere dem til å bli interessert i teknologi og forme fremtiden.

– Jeg mener vi i større grad må selv ta ansvar for hvilken posisjon de skal ha. Jeg er kanskje såpass ung enda at det er naivt å si, men jeg tør påstå at kvinner må snakke høyere og ta mer plass. Det er ikke bare mennene sin feil at det ikke er flere kvinner i toppen. Vi må heller lære av dem, og ta ansvar for å bane vei selv.

FRILUFTSSØSTRE: Her er Tone-Marie (bak) med Karianne på jakt. Foto: privat

Tone-Maries utdanning og jobb – hovedtrekk

  1. Studiespesialisering og russepresident 3.-året.
  2. Jobbet ett år som daglig leder på gatekjøkken.
  3. Bachelor i finansiell økonomi fra University of Essex i England.
  4. Kundeansvarlig og fungerende leder i Elavon.
  5. Master i Executive Master of Management Innovation and Commercialising fra BI i Oslo samtidig som hun jobbet hos Elavon.
  6. Leder for Innovation Hub i Evry.

Tone-Maries råd

  • Ikke vær redd for å gjøre feil.
  • Sett av tid til å lage deg mål. Finn ut hvor og hva du vil.
  • Alltid vær i bevegelse – da er det bare et spørsmål om tid.

*Design Thinking er en praktisk, brukerorientert og prototypedrevet innovasjonsmetodikk, som tar for seg utfordringene i en organisasjon på nye og kreative måter.


Del dette med noen som trenger det 🚀

Vi har analysert en jobbsøknad! Hva funker, og hva bør forbedres?