Hun var toppblogger. Så droppet Anja (24) alt og fikk fast jobb.

– Dette er en annen type bekreftelse enn jeg har vært vant til.

Da Anja Catrine Venås (24) begynte på videregående opprettet hun Instagram-kontoen Xanjac.

Som student et par år senere kom bloggen på bloggernettstedet Nouw, og hun havnet etterhvert i toppsjiktet med over 111 000 unike besøkende på de tre årene hun blogget, og med 70 000 følgere på Instagram.

Men bak fasaden skjulte det seg cyklotymi (kroniske humørsvingninger), spiseforstyrrelser, mobbing, utfrysning, og et enormt behov for bekreftelse.

Derfor var hun som 22-åring med i NRK-serien Jeg Mot Meg (sesong to) og fortalte blant annet åpent om å få angst som tolvåring.

Så sa det stopp.


Jeg vil male uten å ha et behov for å dokumentere at jeg maler

5. august 2019, Xanjac på nouw.com.

«Hele livet har jeg jaktet etter bekreftelse. Det er det eneste som har stått i hodet mitt til tider, enten det er snakk om status, komplimenter, likes, jenter som ikke liker meg eller gutter som ikke gir meg den bekreftelsen jeg har villet ha.

Det er rart det der. Hvordan jeg har jobbet så iherdig for at de som ikke liker meg skal like meg. Til tider har jeg vært en så desperat og usikker utgave av meg selv at jeg blir dårlig av å tenke på det.»

Slik har inngangen til Anjas blogg vært siden august i år. Den er satt på pause, men kan fortsatt leses. Hun har forlatt xanjac på Instagram og opprettet en ny. 

Blogginnlegget fortsetter:

«Som flere av dere vet har jeg også vært syk, noe jeg, spesielt etter Jeg Mot Meg, har vært åpen om. Jeg har snakket med mediene om ekstremt dårlig selvtillit og hvordan det var å utvikle angst i tolvårsalderen. Jeg har grått sjelen min ut på TV. Jeg har postet Instagram-innlegg om bulimi og overspising og skrevet lange blogginnlegg om å ha cyklotymi.

Å dele disse vonde sidene har vært som terapi for meg. […] Det har betydd hele verden for meg. Og det har hjulpet meg videre.»

Men under en terapibehandling for spiseforstyrrelsene tidlig i 2019 kjente Anja at hun ikke lenger hadde like stort behov for å greie ut som sine følelser og tanker til alle.

«Jeg fikk en annen tilnærming til det jeg delte, og delte for å hjelpe istedenfor å forklare mine egne følelser og problemer. Det var vel egentlig der hele tanken startet.

Og derfor har jeg besluttet at «xanjac» er ferdig for nå.»

OVER OG UT: Instagram-kontoen til Anja som på det meste hadde 70 000 følgere, er nedlagt. Skjermbilde fra Instagram.

Community Manager

Bare 24 år med mange titalls tusener følgere i bloggen og på sosiale medier, valgte hun å trekke seg ut av offentligheten slik hun kjente den og bli ei «vanlig» jente med jobb og «bare» et par tusen følgere på Instagram.

Apropos jobb!

Nå har hun vært et halvt år i jobben som Community Manager i Dilla Holding, et selskap som eier flere restauranter i Oslo, Fredrikstad, Lillestrøm og Bergen – blant andre Jacob Aall, Jamie’s Italian, Cargo, og Big Horn Steak House.

Hun er akkurat ferdig for dagen, og vi møter henne på Aker Brygge i Oslo – på Jamie’s Italian som var hennes første oppdrag som nyansatt.

– Hva gjør en Community Manager?

– Hehe, ja, det var det. Det er en stor tittel og man kan kanskje si at det er jeg som representerer bedriften utad. Det er mye kommunikasjon! Jeg driver 16 Instagram-kontoer i tillegg til deres Facebook-sider. Jeg skriver pressemeldinger og nyhetsbrev, arrangerer eventer og planlegger kommersielle samarbeid blant annet med influencere. Det er mer enn bare sosiale medier-ansvarlig.

– Hadde du hørt om tittelen før? 

– Faktisk ja! Bestevenninnen min har samme tittel, men jeg hadde ikke hørt om det før hun fikk den.

PÅ JAMIE’S: Anja prater med servitørene når de går forbi på hennes stamrestaurant. Jobben hennes er blant annet å profilere restauranten på sosiale medier. Foto: Synnøve S. Fallmyr

Et brutalt møte med virkeligheten

– Hvordan var det å gå fra studietilværelsen til en relativt normal arbeidshverdag?

– Det var et brutalt møte med virkeligheten. Plutselig måtte jeg forholde meg til mye på en helt annen måte.

Som de fleste andre studenter var Anja vant med karakterer på arbeidet sitt. Å kunne telle populariteten til et bilde i antall likerklikk og nye følgere.

Nå måtte hun gjøre samme jobb for noen andre uten å få karakter på arbeidet eller tilbakemelding hver eneste gang.

– Jeg var ekstremt usikker i starten og spurte mye.

Ofte var svaret: «Det bestemmer du», heldigvis etterfulgt av «stol på at du er god.»

– Det synes jeg er veldig vanskelig, men samtidig har jeg vokst veldig på det. Jeg er takknemlig for å ha fått et så stort ansvar og det er overveldende at de stoler såpass på meg. Det er en annen type bekreftelse enn jeg har vært vant til.

SOCIAL MEDIA SERIOUSLY HARMS YOUR MENTAL HEALTH: En påminnelse pryder baksiden av mobildekselet hennes. Foto: Synnøve S. Fallmyr

Livredd for ikke å få jobb

Med en utdanning innen markedsføring og ingen beskyttet tittel, kan det være utfordrende å finne en god og relevant jobb i starten.

Da hun nærmet seg slutten på bacheloroppgaven våren 2019 begynte stresset å melde seg: Hva skjer nå?

– Jeg var livredd for å ikke få jobb. Det var så ille at jeg gråt ofte. Det ville vært et enormt nederlag å bruke så mye penger på en utdannelse uten å få jobb, sier hun.

Hun studerte to år på BI i Oslo og tok det siste året i Bergen.

Takket være hennes store nettverk, kom hun i kontakt med lederne for restauranten Jacob Aall i Bergen som hun reklamerte for. Der ble hun invitert i et møte for å blant annet samarbeide videre med markedsføringen av restauranten.

– Jeg hadde glemt det møtet. Samme dag, mens jeg stod i dusjen, fikk jeg en telefon: «du skal være her nå». Stressa ut med vått hår og null sminke, rett inn på møtet med direktøren i Dilla Holding, Jas Kahlon. Men jeg visste ikke at han var sjefen! Så jeg bablet i vei om alt jeg mente uten å vite hvem jeg snakket til… Så ble jeg bedt om å sitte igjen.

De likte tydeligvis den usminkede fremtoningen. Noen måneder ut i samarbeidet ble hun oppringt med en beskjed om at de hadde et mulig jobbtilbud og noen måneder senere var jobben hennes.

– Da satt jeg oppe til fem på natten for å skrive ferdig bacheloren, så var det rett på første arbeidsdag morgenen etter. Da var jeg sliten, da.


Anja Catrine Venås

  • Født i 1995.
  • Fra Gol i Buskerud.
  • Bor i Oslo i kollektiv.
  • Har en bachelor i pr og markedsføring fra BI. Har også ett år med Fashion Management (New York) og et årsstudium i psykologi fra UiB.
  • Jobber som Community Manager i Dilla Holding.
  • Irriterer seg over trege folk i sikkerhetskontrollen på flyplasser. 
STILL GOT IT: Selv om hun har gitt seg som blogger har hun ikke glemt kunsten å posere. Likevel valgte vi et bilde som er hakket mindre oppstilt. Foto: Synnøve S. Fallmyr

A4-livet ble redningen

– Vurderte du noen gang å bare være influencer?

– Tja. Jeg var aldri stor, og hadde nok ikke turt å satse. Jeg følte ikke at det var riktig vei å gå. Jeg kan jo ikke betale husleien med gaver.

Hun som aldri skulle ha et A4-liv.

– Det var det siste jeg skulle ha! Men det er så mye bedre enn jeg noen gang kunne tenkt meg.

Endelig fikk livet hennes struktur.

– Da skjønte jeg at bloggen bare var et stress. Eller, ikke helt da, jeg har jo hatt det gøy og hatt behov for den, men det var deilig å slippe. Jeg var jo alltid «på jobb» med meg selv som merkevare.

I Jeg Mot Meg er hun åpen om at hun ble utestengt og behandlet dårlig på skolen av de hun anså som venner.

Det gjorde henne ekstremt usikker, og hun begynte å overanalysere alt ved seg selv: hvordan hun så ut, hvordan hun gjorde ting, hva hun sa og hvordan hun oppførte seg. 

Bloggen ble et sted hvor hun kunne ta den plassen hun egentlig ville ha og få respons på tanker hun delte.

– De positive tilbakemeldingene ga meg en bekreftelse på at ikke alt var så galt med meg som jeg trodde, sier hun.

– Men etterhvert begynte jeg å dele bilder som jeg visste ville gi mer likes, skrive innlegg som ga flere klikk. Til slutt handlet det mer om bekreftelsen enn gleden av å dele.

– Hvordan føles det nå, da? 

– Befriende. Men noen ganger får jeg følelsen av å ikke være like kul lenger og det gjør at jeg angrer av og til, sier hun før hun arresterer seg selv:

– Men da må jeg bare ta tak i meg selv! Er det antall følgere på Instagram som avgjør hvor kul jeg er? Nei, det e’kke det, vettu! Så det er jo meg selv jeg må jobbe med her.

– Så til et av de verste spørsmålene jeg vet: hva vil du bli?

– Jeg aner ikke. Jeg ville jo egentlig bli skuespiller!

Da hun var yngre ble hun hele tiden minnet om at hun ikke kunne satse på skuespill.

– Jeg er litt bitter i dag for at jeg aldri prøvde. Jeg skulle ønske de sa til meg «det er ok å satse, men det krever mye jobb.» Og når man ikke satser på det man egentlig ville, er det en vond tanke å tro at man må velge en jobb å være i for resten av livet. Det er ikke rart man blir syk!

Heldigvis forstår hun at det er ikke tilfelle.

– Nå ser jeg ting i et større perspektiv og jeg vet hva jeg er god til. Det er så mye spennende man kan gjøre, og for første gang i livet ser jeg på alle mulighetene som noe positivt. Kanskje jeg driver med skuespill en dag likevel.

Anjas karriereråd:

  • Finn ut hva som er dine egenskaper og jobb for å utvikle dem.
XANJAC: Anja Catrine Venås (24) er toppbloggeren som fikk seg fast jobb og et A4-liv. I alle fall for en stund. Foto: Synnøve S. Fallmyr

Tips oss hvis du har forslag, spørsmål eller innspill.

Kjenner du noen som bør lese dette? Del gjerne! 👇