Podkast: Hvordan kan jeg vite hva jeg skal bli?

Bestem deg! Ellers kommer kvartlivskrisen og tar deg…

Artikkelen ble først publisert 28. desember 2018.

Hør episoden lenger ned i artikkelen.


Ok, så dramatisk er det ikke for alle. Men for mange er det faktisk det.

De fleste av oss er 18-20 år når vi skal velge utdanning. Mange av oss har ikke peiling. Derfor tar vi kanskje en bachelorgrad i noe som virker interessant og viktig, men vet ikke helt hva vi skal med det – sånn til syvende og sist.

Kjenner du deg igjen?

Hva kan du egentlig bli med denne graden? Hva kan du jobbe som? Hva bør du engasjere deg i som student for å øke sjansene for å forstå hva du kan jobbe som? Og så videre…

Kvartlivskrisen

Kvartlivskrisen er betegnelsen for utfordringene mange møter i 25-årsalderen (gi og ta et par år).

Da er man som regel ferdig utdannet, enten med bachelor- eller mastergrad, og har kanskje prøvd seg litt her og der – enten med relevante vikariater, eller som noe helt annet enn det man er utdannet som, for eksempel barista eller servitør.

Men så kommer stresset. Du tenker: «Jeg må få meg fast jobb. En skikkelig jobb. En jobb som er relevant til det jeg har utdannet meg til å bli, det jeg er interessert i, en jobb for meg.» 

Det er ikke alltid like lett å få denne jobben. Flere «gir opp» drømmene sine, og går den trygge veien ved å ta en ny utdanning hvor sjansen for å få jobb er større, som for eksempel sykepleie.

KARRIERERÅDET: Caroline Bjurstrøm Knudsen må forklare Christoffer Lindblom og de andre i rådet hva kvartlivskrisen går ut på. Foto: privat

Før du er blitt noe

Samtaleterapeut i Fredrikstad, Erik Sæthre Nilsen, beskriver kvartlivskrisen slik på sine nettsider:

«Fenomenet kvartlivskrisen som populært kalles lillesøsteren til midtlivskrisen, inntreffer i 20-års alderen hvor man står på terskelen til livet, og inntreffer før man er blitt til noe. Mange opplever at deres egne forventninger og ønsker kolliderer med det de opplever i det virkelige liv, og det oppstår en identitetskrise.

Dette er en tilstand som lenge har blitt beskrevet i USA og England, mens den for mange har vært ukjent i vårt eget land. Vi har dog sett den i populærkulturen gjennom den amerikanske TV-serien «Girls» og i den norske TV-serien «Unge Lovende».»

Fenomenet er blitt bedre kjent de siste årene, og for mange er det godt å vite at det finnes en betegnelse. Du er nemlig ikke alene.

 

BEGYNN ET STED: Det er vanskelig å vite hva man skal bli. Men begynn et sted, så vil du finne ut av det etterhvert. Veien blir til mens du går. Illustrasjonsfoto: Danielle Macinnes/Unsplash

Kjennetegnene

Sæthre Nilsen skriver videre:

Psykolog Mette Bratlann, psykolog i København og Oliver Robinson, University of Greenwich i London, har forsøkt å beskrive hvilke tegn vi skal se etter som kjennetegn på kvartlivskrisen:

1. Du har en følelse om at du har gått deg «vill» i eget liv.

2. Du kjenner svekket selvfølelse.

3. Du ønsker sterkt å opprettholde en fasade.

4. Du føler en tristhet.

Kjenner du deg igjen? Kanskje ikke i alle punktene, men i noen? Da kan det hende du er i kvartlivskrisen. Kanskje du var i den uten å vite at det fantes en betegnelse, eller kanskje du snart skal få oppleve den.

Karriererådet #4

Karriererådet er Talent Medias egen podkast for unge jobbsøkere, og i den fjerde episoden diskuteres nettopp dette fenomenet av en krise.

Episodens innhold: 

  • Caroline forteller om sin kvartlivskrise.
  • Fenomenet «pauseår» diskuteres.
  • Christoffer, Espen og Hans Petter har ikke hørt om dette før.
  • «Bare en jobb» vs. å «bli noe».
  • Følge hjertet eller hjernen? Jobb eller hobby?
  • Dette skal de bli når de blir store.
  • Tre råd.

I studio sitter Caroline Bjurstrøm Knudsen (29), mediestudent og journalist, Christoffer Lindblom (28), kaospilot og produktsjef, Hans Petter Stub (43), arbeidslivsekspert og Espen Sæle, programleder.

Hør Karriererådet snakke om kvartlivskrisen her:

Du finner også Karriererådet på Spotify og iTunes.

(Trykk for å spille av.)


Karriererådet er Talent Medias podkast for unge jobbsøkere. Det produseres i samarbeid med Radio Metro og publiseres hver søndag. 

Har du spørsmål i forbindelse med jobb og karriere, eller har du opplevd noe du vil at rådet skal ta opp? Skriv til oss!

Synes du flere bør få med seg dette? Del saken! 🙂 

Les også: Derfor bør du ringe når du søker jobb