Hvordan kan jeg vite hva jeg skal bli?

Hør 4. episode av podkasten Karriererådet.

Bestem deg, ellers kommer kvartlivskrisa og tar deg!

Ok, så dramatisk er det ikke for alle. Men for mange er det faktisk ikke så langt unna – og for noen en realitet.

De fleste av oss er 18-20 år når vi skal velge utdanning. Mange av oss har ikke peiling. Derfor tar vi kanskje en bachelorgrad i noe som virker interessant og viktig, men vet ikke helt hva vi skal med det – sånn til syvende og sist.


Kvartlivskrisen

Kvartlivskrisen er betegnelsen for utfordringene mange møter i 25-årsalderen (gi og ta et par år).

Da er man som regel ferdig utdannet, enten med bachelor- eller mastergrad, og har kanskje prøvd seg litt her og der – enten med relevante vikariater, eller som noe helt annet enn det man er utdannet som, for eksempel barista eller servitør.

Men så kommer stresset. Du tenker: «Jeg må få meg fast jobb. En skikkelig jobb. En jobb som er relevant til det jeg har utdannet meg til å bli, det jeg er interessert i, en jobb for meg.» 

Det er ikke alltid like lett å få denne jobben. Flere «gir opp» drømmene sine, og går den trygge veien ved å ta en ny utdanning hvor sjansen for å få jobb er større, som for eksempel sykepleie.

I studio sitter Caroline Bjurstrøm Knudsen (29), mediestudent og journalist, Christoffer Lindblom (28), kaospilot og produktsjef, Hans Petter Stub (43), arbeidslivsekspert og Espen Sæle, programleder.

KARRIERERÅDET: Caroline Bjurstrøm Knudsen må forklare Christoffer Lindblom og de andre i rådet hva kvartlivskrisen går ut på. Foto: privat

Før du er blitt noe

Samtaleterapeut i Fredrikstad, Erik Sæthre Nilsen, beskriver kvartlivskrisen slik på sine nettsider:

«Fenomenet kvartlivskrisen som populært kalles lillesøsteren til midtlivskrisen, inntreffer i 20-års alderen hvor man står på terskelen til livet, og inntreffer før man er blitt til noe. Mange opplever at deres egne forventninger og ønsker kolliderer med det de opplever i det virkelige liv, og det oppstår en identitetskrise.

Dette er en tilstand som lenge har blitt beskrevet i USA og England, mens den for mange har vært ukjent i vårt eget land. Vi har dog sett den i populærkulturen gjennom den amerikanske TV-serien «Girls» og i den norske TV-serien «Unge Lovende».»

Fenomenet er blitt bedre kjent de siste årene, og for mange er det godt å vite at det finnes en betegnelse. Du er nemlig ikke alene.

BEGYNN ET STED: Det er vanskelig å vite hva man skal bli. Men begynn et sted, så vil du finne ut av det etterhvert. Veien blir til mens du går. Illustrasjonsfoto: Danielle Macinnes/Unsplash

Kjennetegnene

Sæthre Nilsen skriver videre:

Psykolog Mette Bratlann, psykolog i København og Oliver Robinson, University of Greenwich i London, har forsøkt å beskrive hvilke tegn vi skal se etter som kjennetegn på kvartlivskrisen:

1. Du har en følelse om at du har gått deg «vill» i eget liv.

2. Du kjenner svekket selvfølelse.

3. Du ønsker sterkt å opprettholde en fasade.

4. Du føler en tristhet.

Kjenner du deg igjen? Kanskje ikke i alle punktene, men i noen? Da kan det hende du er i kvartlivskrisen. Kanskje du var i den uten å vite at det fantes en betegnelse, eller kanskje du snart skal få oppleve den.

Artikkelen ble først publisert 28. desember 2018.


Karriererådet er Talent Medias podkast for unge jobbsøkere og produseres i samarbeid med Radio Metro.

Bør flere få med seg dette? Del saken! 👇