Podkast: Hva skal jeg bli når jeg blir stor?!

Bestem deg! Ellers kommer kvartlivskrisen og tar deg…

Ok, så dramatisk er det ikke for alle. Men for mange er det faktisk det.

De fleste av oss er 18-20 år når vi skal velge utdanning. Mange av oss har ikke peiling. Derfor tar vi kanskje en bachelorgrad i noe som virker interessant og viktig, men vet ikke helt hva vi skal med det – sånn til syvende og sist.

Kjenner du deg igjen?

Hva kan du egentlig bli med denne graden? Hva kan du jobbe som? Hva bør du engasjere deg i som student for å øke sjansene for å forstå hva du kan jobbe som? Og hvordan skal du få denne jobben? Hvordan finner man ut av hva man vil bli? Hvor skal man begynne? Haster det?

Spørsmålene er så mange!

Vi kjenner godt til denne frustrasjonen som kommer smygende – eller som et sjokk – når du er noen-og-tyve, ferdig utdannet, og ikke helt vet hva du skal gjøre nå. Ikke vet du helt hvilke jobber du kan søke på, og de du faktisk søker på, får du ikke.

Så – hva nå?

 

KARRIERERÅDET: Talent Medias podkast. Klikk for å komme til alle episodene. Illustrasjon: Serina Rasmussen/Talent Media

Kvartlivskrisen

Kvartlivskrisen er betegnelsen for utfordringene mange møter i 25-årsalderen (gi og ta et par år).

Da er man som regel ferdig utdannet, enten med bachelor- eller mastergrad, og har kanskje prøvd seg litt her og der – enten med relevante vikariater, eller som noe helt annet enn det man er utdannet som, for eksempel barista eller servitør.

Men så kommer stresset. Du tenker: «Jeg må få meg fast jobb. En skikkelig jobb. En jobb som er relevant til det jeg har utdannet meg til å bli, det jeg er interessert i, en jobb for meg.» 

Det er ikke alltid like lett å få denne jobben. Flere «gir opp» drømmene sine, og går den trygge veien ved å ta en ny utdanning hvor sjansen for å få jobb er større, som for eksempel sykepleie.

Før du er blitt noe

Samtaleterapeut i Fredrikstad, Erik Sæthre Nilsen, beskriver kvartlivskrisen slik på sine nettsider:

«Fenomenet kvartlivskrisen som populært kalles lillesøsteren til midtlivskrisen, inntreffer i 20-års alderen hvor man står på terskelen til livet, og inntreffer før man er blitt til noe. Mange opplever at deres egne forventninger og ønsker kolliderer med det de opplever i det virkelige liv, og det oppstår en identitetskrise.

Dette er en tilstand som lenge har blitt beskrevet i USA og England, mens den for mange har vært ukjent i vårt eget land. Vi har dog sett den i populærkulturen gjennom den amerikanske TV-serien «Girls» og i den norske TV-serien «Unge Lovende».»

Fenomenet er blitt bedre kjent de siste årene, og for mange er det godt å vite at det finnes en betegnelse. Du er nemlig ikke alene.

 

BEGYNN ET STED: Det er vanskelig å vite hva man skal bli. Men begynn et sted, så vil du finne ut av det etterhvert. Veien blir til mens du går. Illustrasjonsfoto: Danielle Macinnes/Unsplash

Kjennetegnene

Sæthre Nilsen skriver videre:

Psykolog Mette Bratlann, psykolog i København og Oliver Robinson, University of Greenwich i London, har forsøkt å beskrive hvilke tegn vi skal se etter som kjennetegn på kvartlivskrisen:

1. Du har en følelse om at du har gått deg «vill» i eget liv.

2. Du kjenner svekket selvfølelse.

3. Du ønsker sterkt å opprettholde en fasade.

4. Du føler en tristhet.

Kjenner du deg igjen? Kanskje ikke i alle punktene, men i noen? Da kan det hende du er i kvartlivskrisen. Kanskje du var i den uten å vite at det fantes en betegnelse, eller kanskje du snart skal få oppleve den.

Karriererådet #4

Karriererådet er Talent Medias egen podkast for unge jobbsøkere, og i den fjerde episoden diskuteres nettopp dette fenomenet av en krise.

Episodens innhold: 

  • Caroline forteller om sin kvartlivskrise.
  • Fenomenet «pauseår» diskuteres.
  • Christoffer, Espen og Hans Petter har ikke hørt om dette før.
  • «Bare en jobb» vs. å «bli noe».
  • Følge hjertet eller hjernen? Jobb eller hobby?
  • Dette skal de bli når de blir store.
  • Tre råd.

I studio sitter Caroline Bjurstrøm Knudsen (29), mediestudent og journalist, Christoffer Lindblom (28), kaospilot og produktsjef, Hans Petter Stub (43), arbeidslivsekspert og Espen Sæle, programleder.

Hør Karriererådet snakke om kvartlivskrisen her:

Du finner også Karriererådet på Spotify og iTunes.

(Trykk på bildet under for å spille av.)


Karriererådet er Talent Medias podkast for unge jobbsøkere. Det produseres i samarbeid med Radio Metro og publiseres hver søndag. 

Har du spørsmål i forbindelse med jobb og karriere, eller har du opplevd noe du vil at rådet skal ta opp? Skriv til oss!

Synes du flere bør få med seg dette? Del saken! 🙂 

Les også: Derfor bør du ringe når du søker jobb