Får du avslag på jobbsøknadene dine? Her er tre råd.

Her ligger det lærdom som kan føre til at du får jobb etterpå.

Kommentar av karriererådgiver Reidar Myrvang. Saken ble først publisert 20. november 2018.


Som jobbsøker investerer man både tid og krefter i det å identifisere aktuelle jobbmuligheter, spisse CV og søknad opp mot aktuell stilling, samt stille på intervju når muligheten byr seg og gjerne besvare ulike psykometriske verktøy.

Dessverre er det som regel bare én som får jobben, selv om de andre kanskje er like godt kvalifiserte.

Analyser intervjusituasjonen

Så godt som alle får avslag på en jobb de før eller senere søker på. Når avslaget kommer, prøv å analyser hva som gikk feil. Avdekking av feil kan bidra til at man ikke går på samme “blemmen” igjen.

Analyser interaksjonen mellom deg og arbeidsgiver, hva gikk bra? Hva gikk ikke bra? Hva kan man gjøre annerledes neste gang?

Hvis du kommer til telefonintervju og det skjærer seg der, gå gjennom de vanskelige spørsmålene hvor du kanskje ikke klarer å ordlegge deg godt nok i intervjusituasjonen. Avklaring og trening gir større troverdighet enn om spørsmålene kommer som en overraskelse hver gang.

Vær bevisst på dine suksesshistorier og hvordan du kan overføre denne kompetansen til ny relevant jobb.


 

KARRIEREVEILEDER: Reidar Myrvang i Lederrådgivning AS og Hudson Nordic AS. Foto: Lederrådgivning AS

Søker du riktige jobber?

På intervjuer kan mye gå feil; møte i tide, gi best mulig førsteinntrykk med utstråling, kroppsspråk og bekledning, og svare konkret på de spørsmålene man får.

Det å vise entusiasme og motivasjon for en jobb er gjerne avgjørende for å lykkes i seleksjonsprosessen.

Hvis du ikke kommer på intervju flere ganger til lignende posisjoner, bør du tenke over om du i det hele tatt er kvalifisert for denne type stilling. Hvis du finner ut at du ikke er kvalifisert, redefiner hva du ønsker å søke på samt revurder din CV og søknader.

Hvis du blir nummer to og tre hver gang, bør du gjøre noen endringer, og kanskje søke profesjonell hjelp for å bli nummer én neste gang.

«Tenk over om du i det hele tatt er kvalifisert for denne type stilling.»

Reidar Myrvang

JOBBINTERVJUET: Var det her du gjorde noe feil? Analyser det, og be om tilbakemelding fra den du snakket med. Illustrasjonsbilde: Charles Deluvio/Unsplash

Be om tilbakemelding

Mange karriererådgivere kan gi verdifulle forslag til hvordan man presterer i  intervjusituasjon, trener på konkrete situasjoner, samt hjelp til å meisle ut de virkelig gode historiene og resultatene som bør trekkes frem i et intervju.

Les også: Ung på karrierejakt? Her er 4 råd

En annen måte å få tilbakemelding på er å ta kontakt med intervjuer etter avslag og spørre om å få konkret tilbakemelding på hva du kan gjøre bedre neste gang i intervjusituasjon. De fleste som rekrutterer er positivt innstilte til å hjelpe.

Det viktigste er å ikke gi opp, alle får en jobb før eller siden, men hvilken og når er gjerne det som tærer mest på psyken.

Med trening og selvinnsikt står du bedre styrket neste gang du skal på intervju. Lykke til!

Oppsummering

  • Analyser intervjusituasjonen. Hvordan fremstod du? Hva sa du? Stilte du spørsmål?
  • Vis motivasjon!
  • Øv deg på å formidle din kompetanse.
  • Søker du riktige jobber?
  • Gå til karriereveileder.
  • Be om tilbakemelding fra intervjuer.

Reidar Myrvang er tidligere partner i Hudson Nordic, et rekruttering- og lederutviklingsbyrå for ledere og spesialister. Nå driver han sitt eget selskap Lederrådgivning AS.

Del saken med noen som trenger det. 

Derfor bør du bestille time til karriereveileder nå