Hvordan overvinne beslutningsutmattelse

Har du noensinne stått på butikken og endt opp med å bare kjøpe en frossenpizza fordi du ikke orker å lage mat – selv om du vet at det er verken sunt eller gunstig i lengden? Da er du et offer for beslutningsutmattelse.

Du tar beslutninger hele tiden. Og summen av de beslutningene er livet ditt. Det som er med beslutninger er at når du bestemmer deg for noe, så gir du avkall på noe annet. Igjen har du valget om du skal velge å se på det som noe positivt eller negativt. 

35 000 beslutninger

Hver eneste dag tar du mellom 10 000 – 35 000 beslutninger. Du tar nemlig flere avgjørelser enn hva du skal ha til middag. Men igjen; tenk hvor mye tid du bruker på å sortere ut hva du faktisk vil ha til middag? Videre velger du når du skal stå opp, hva du skal ha på deg, hvilke rute du skal bruke til skole eller jobb – og slik fortsetter dagen.

Beslutningsutmattelse

Det rare med beslutninger er at de krever energi. Så hvorfor bruke energi på valg som egentlig ikke betyr så mye for deg? Bli bevisst på beslutningsutmattelse slik at du styrer livet ditt, og ikke omvendt.

Tech-gutta Steve Jobs og Mark Zuckerberg startet tidlig med å konservere beslutningsenergi. De valgte å eliminere beslutningstaking rundt hva de skulle kle seg i. Det resulterte definitivt ikke at de havnet på noe “best kledd”-liste, men Mark Zuckerbergs enkle, grå og blasse t-skjorte har holdt ham gående i verdens dominasjon. Kanskje han faktisk burde bli oppfordret til å begynne å ta avgjørelser rundt klær? 

Fast uniform

Den nå avdøde Steve Jobs var kongen av Apple med sin svarte høyhalset genser, jeans og New Balance sko. Det var ikke offisielt en lansering av et nytt Apple-produkt før han troppet opp på scenen med dette antrekket. Helt fra 1998 til 2011 var dette hans uniform.   

 

Kutt ned valgmulighetene for å skape rom for det du vil fokusere på. Foto: Unsplash.

 

Det kan nesten virke som latskap eller mangel på interesse. Det kan også være et forsøk på å eliminere daglige gjøremål som gir deg flervalg. Ved å for eksempel ha faste plagg du har på deg hver dag slipper du å bli satt i en posisjon om å velge mellom andre antrekk. 

Kort fortalt handler beslutningsutmattelse om at jo flere beslutninger du har tatt, jo dårligere beslutninger tar du etterhvert. Eller enda verre; du ikke orker å ta beslutninger i det hele tatt. 

Hvordan overvinne beslutningsutmattelse

Det slitte og velbrukte sitatet “Rom ble ikke bygd på én dag” passer inn her; de store transformasjonene i livet er i bunn og grunn små beslutninger som føles irrelevante, men som over tid kan resultere i store endringer. 

Bygg vaner –  vær proaktiv og velg hva du anser som viktige beslutningspunkter i livet ditt. De mindre viktige kan elimineres. 

Kanskje er klesstil viktig for deg – da må du finne andre områder å prioritere. Du kan for eksempel endre middagsvaner, og sette opp en uke eller månedsplan.

 

Finn de hverdagsrutinene som betyr mye for deg. Foto: Unsplash

Rutiner

Det kan lønne seg å finne rutiner som passer inn i hverdagen, men samtidig får deg mot de målene du vil ha i livet. Et ja kan medføre et nei til noe annet. Ofte kan det du sier nei til være det du egentlig søker; drømmer du om å lære fransk, men stadig velger å se på Netflix – er det kanskje et ubevisst nei til å lære fransk?