I siste liten flyttet hun journalistikk øverst på søknadslisten

Hun holdt på å velge økonomistudiet fordi hun hadde lest en artikkel om behovet for økonomer i fremtiden. Nå skriver karrierejournalist Elise Rønnevig Andersen (23) selv slike saker.

I år ble hun fast journalist i Aftenposten Karriere – en stilling hun på mange måter selv har sørget for å skape.

– Jeg begynte i et vikariat og skrev mange forskjellige saker, før jeg fikk i oppdrag av sjefen min å kun skrive om karriere.

Det var egentlig et prøveprosjekt, men fordi sakene mine ble godt lest, førte det til at de bestemte seg for å opprette en fast stilling – som jeg ble tilbudt, forklarer den unge kvinnen fra Lillesand, som fikk et oppslag i Medier24 i anledning ansettelsen.

Elise skulle egentlig bli siviløkonom

Eller, det var i alle fall det som var anbefalingen i den VG-artikkelen mange år tilbake, som sa at økonomi var lurt å studere med tanke på jobb i fremtiden. Elise var snart ferdig på videregående og skulle studere til høsten.

– Jeg tenkte at det var et lurt og trygt valg, så jeg satte økonomi som førstevalg på NHH i Bergen. Jeg hadde fått studentbolig og alt. Til tross for dette var jo journalistikk studievalg nummer to, tre, fire, fem, seks og sju, ler hun.

Hun fulgte hjertet i siste liten, og rett før fristen flyttet hun journalistikk opp til førstevalget.

– Herregud, så glad jeg er i dag for at jeg gjorde det. Hva i all verden skulle jeg gjort som siviløkonom? Det er nok ikke jobben for meg.

Nå skriver Elise om karriere og yrkeslivet hver dag.

– Blir du ikke fristet til å prøve andre jobber? 

– Nei, virkelig ikke. Hva skulle det vært? Jeg skjønner ikke at jeg tenkte tanken. Nå har jeg virkelig havnet på rett hylle, og kunne ikke tenkt meg noe annet yrke enn journalist, sier hun.

«Det var jo journalistikk som var studievalg nummer to, tre, fire, fem, seks og sju.»

Elise Rønnevig Andersen

ALLTID OPPDATERT: – Jeg har alltid likt å lese, skrive og holde meg oppdatert, sier hun. Her står hun på toppen av Schibsted med en fantastisk utsikt over hovedstaden – og med jobbeviset rundt halsen. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

Er selv den journalisten

Hun var på nippet til å studere økonomi fordi det lovet en trygg fremtid. Journalistikk var det verre med. Men nå har hun fått seg fast jobb som journalist i Aftenposten Riks i Schibsted, Norges største mediekonsern.

De var i ferd med å ha ukens møte for journalistene på forbrukeravdelingen, da sjefen tok henne til side og formidlet den deilige nyheten: hun ble tilbudt den faste stillingen.

– I fare for å høres ut som en sportsjournalist; hva følte du da du fikk tilbud om den faste stillingen? 

He-he! Jo, jeg ble glad og letta. Jeg hadde jobbet for det lenge.

Da hun selv skulle søke på studier, satt hun og leste forskjellige karriereartikler, og kom over en i VG, hvor det stod at det kom til å være behov for økonomer i fremtiden. Ironien er umulig å komme unna.

– Nå sitter jeg jo og skriver disse sakene selv! Jeg håper jeg ikke oppfordrer noen til å velge et studie som ikke passer, bare fordi jeg har skrevet en artikkel om at det er behov for jobben i fremtiden, slik jeg holdt på å gjøre.

Jobbet som student

Elises utdanningsforløp fortoner seg slik: etter «vanlig» videregående i Lillesand, tok hun på en bachelor i journalistikk på HiOA (Høgskolen i Oslo og Akershus, nå OsloMet). Her dro hun også til Hawaii på utveksling ett semester, og hadde praksis i NRK Sørlandet.

– Det var i NRK jeg lærte det grunnleggende. De hadde troen på meg, og kastet meg ut i det meste. Det kan være en fordel å begynne i mindre redaksjoner, hvor sjansen er større for å gjøre mer og flere ting. Ikke at NRK Sørlandet er så liten, da… Også var det deilig å komme hjem!

«Nå sitter jeg jo og skriver disse sakene selv!»

Elise Rønnevig Andersen

Etter praksisen i NRK Sørlandet fortsatte hun i samme mediehus selv om hun også var journalistikkstudent på HiOA i Oslo. Hun bodde i Kristiansand og jobbet i NRK, skrev bacheloroppgaven sin der, og leverte innleveringer. Så dro hun til hovedstaden for å ta eksamener og annet obligatorisk.

– Kanskje jeg skulle vært på forelesningene, men jeg angrer ikke, det var på jobb jeg lærte alt. Det er mye bedre å faktisk være i en redaksjon enn å sitte i en forelesning og høre om det.


Elises råd

  • Gjør deg bemerket på ett eller annet vis.
  • Ikke vær for kresen, hverken med arbeidsoppgaver eller arbeidssted. Si ja til alt!
  • Ikke forvent at ideene legges i fanges ditt. Vær selvgående, og ta initiativ.

Les også: 

Bør flere få med seg dette? Del saken! 👇