— Ikke lett å være ensom fisk i gründerhavet

Har du en gründer i magen, men vet ikke helt hvor du skal starte? På Sentralen kan du få svar – annenhver mandag.


Vinterhagen i Sentralen bader i prosjektorlys. For 100 år siden var dette staselige granitt – og marmorbygget stappet med gullbarrer og klingende mynt. Nå fylles gamle Oslo Sparebank med smånervøse unge. 

De samler seg i småklynger. Etter en liten innføring, presenterer bedriften «Eco-Vations» seg selv på scenen: 

— Hvert år havner hundretusenvis av tannbørster i havet. 

Foran dem nikker representanter fra DNB og kronprinsparets fond oppmuntrende. 

— Løsningen er å lage en tannbørste med utskiftbart hode, slik at den kan fungere som en barberhøvel. 

Spådom: 

En gang hadde du en kjempeidé til en ny app, eller et apparat som skulle rense havet for mikroplast. Eller kanskje du så for deg et kostnadseffektivt airconditionanlegg som sørget for perfekt inneklima i gamle bydelsbygg? Idéen din var god, men fislet ut i prat og ingenting. 

Kunne dette vært deg? Da er du nok ikke alene. 

For mange kan entreprenørkultur oppleves som et lukket selskap. Stripete dresser, Elon Musk-floskler og forventninger om startkapital skremmer nok bort flere fra å ta de første skrittene. 

Hvordan får man investorer? Skulle man hatt et aksjeselskap kanskje?

— Jeg tror det er mange som har en idé eller en gründer i magen som ikke helt vet hvor de skal gå. 

Det forteller daglig leder i Ungt Entreprenørskap Oslo, Siv Elin Dammen. 

I samarbeid med Sparebankstiftelsen DNB står de bak en månedlig pitchekonkurranse for unge gründerspirer på Sentralen. Den beste idéen får oppfølging fra rådgivere og muligheten til å vinne 10.000 kroner.

I tillegg arrangerer de workshops annenhver mandag. Der kan entreprenører under 25 få veiledning på alt fra idéutvikling, budsjett og pitchetips. 

Ungdomsbedriften «Eco-Vations» fikk tips fra proffe om hvordan regnskapet kan presenteres bedre til neste pitch. FOTO: Andrea Hustad.

Hjelper med å knytte nettverk

— Alle under 25 som har en idé er velkommen hit til oss. Det kan være alt fra folk som begynner på scratch, til startups som har holdt på i flere år og som bare trenger noen å sparre med, legger Dammen til. 

Tilbudet er på kveldstid, slik at det er også er plass til de som enten er i jobb eller ikke har fått muligheten til å kombinere entreprenørskap med studiene. 

Dammen forteller også at de får mange henvendelser fra studenter som har flyttet til Oslo fra andre steder i landet. På Sentralen får de unge entreprenørene hjelp til å knytte nettverk og kobles til riktige samarbeidspartnere og bedrifter i Oslo. 

— Man hører om Mesh, man hører om StartUp Lab og Fabrikken. Men hva er de egentlig til? Det er ikke alltid like lett å være ensom fisk i gründerhavet, sier Dammen og ler. 

Lavterskeltilbud

Mathias Norheim er en av mange som har fått gründerilden sin tent med hjelp fra Ungt Entreprenørskap. For to år siden ble ungdomsbedriften hans kåret til Oslos beste bedrift, senere Norges beste – før de vant priser i det Europeiske mesterskapet.

På Sentralen er han ordstyrer mellom pitchene, og kommer med tips underveis. Han er også sparringspartner under workshoppene. 

Han forteller at det er et lavterskeltilbud, og at mange studenter synes det er et trygt sted å komme til. 

— Det er ikke snakk om at du skal stille opp i dress. Du kommer hit rett fra skole eller jobb, så setter vi oss ned og prater om den idéen du jobber med, sier han.

Mathias Norheim (20) jobber som trainee i Ungt Entreprenørskap. Tidligere har han stått bak en av landets mest suksessrike ungdomsbedrifter. FOTO: Andrea Hustad

Og spennet av oppstartsidéer som er innom er enormt. Norheim har vært borti alt fra CV-fotografer, til programmerere som lagde digitale arkitekturverktøy – til ungdom som ville bremse anmerkningskjøret ved låneordninger av skolesaker. 

Selv om både Norheim og Dammen er ærlige om at kanskje ikke alle tjenestene og produktene som er innom har en fremtid på markedet, mener de at læringsverdien er enorm, og at alle er tjent med en grunnkompetanse innen innovasjon.

Dammen trekker paralleller til forskermiljøet: 

— Om man ikke tidlig tenker på brukere og hva forskningen faktisk kommer til nytte for, er det vanskelig å komme med det langt etterpå. Også er det et paradoks at for eksempel ikke sykepleierstudenter får masse øvelse i å tenke innovasjon, for det er innen slike utdanninger vi faktisk trenger det. 

Pitche bedre neste gang

Etter tre minutter går alarmen, og «Eco-Vations» blir nødt til å avslutte presentasjonen. 

Juryen pirker på budsjettet deres, og råder dem til å presentere en tydeligere plan neste gang. Samtidig får de skryt for 3D-modellen av tannbørstene. 

Fabian (f.v), Sanyii, Sebastian og Elin utgjør bedriften «Eco-Vations». De ønsker å redusere antall tannbørster som havner i havet. FOTO: Andrea Hustad

Etterpå forteller de at det har jobbet med idéen et halvt års tid, men at det var første gang de var med på en pitch. 

— Det var veldig lærerikt å se hvilke virkemidler de andre gruppene brukte. Vi fikk med oss mange tips så vi kan pitche bedre neste gang, avslutter de. 

Lyst til å lese om en som har vært gjennom gründerkarusellen? Sjekk det ut her 👇

– Jeg fikk ikke jobben jeg ville ha, så jeg skapte den selv