Men jeg får jo ikke jobb!

Hør 1. episode av podkasten Karriererådet.

Du har kanskje en bachelor eller master. Du har gjennomsnittlige eller gode resultater, engasjert deg frivillig og hatt deltidsjobber, men nå som du er ferdigstudert, sliter du med å få deg jobb. 

Du har gjort alt du trodde du skulle gjøre, men likevel kommer du ingen vei. Hva gjør du galt?

Mange er i denne situasjonen, og det som er felles for de Talent Media har snakket med, er hovedsakelig to ting: 

  1. De studerer/har gått et studie hvor de ikke ender med en tydelig tittel, eller en tydelig oppfatning om hva de kan jobbe som, eller hvilken bransje de kan jobbe i. Dermed søker de på feil jobber, eller på jobber de er over- eller underkvalifiserte for.
  2. De klarer ikke å se eller formidle egen kompetanse og/eller evner.


Kunsten å gjøre ikke-relevant erfaring relevant

Caroline Bjurstrøm Knudsen (29) studerer medier og kommunikasjon ved OsloMet, og er frilansjournalist i Moss Avis.

Hun har flere års erfaring som selger i skobutikk, og har etterhvert begynt å forstå hvor relevant butikkerfaringen egentlig er for journalistyrket.

– Det å jobbe i butikk har jeg hatt stor nytte av som journalist. Jeg forstår hva folk egentlig mener fordi jeg har jobbet med kunder i så mange år, og jeg har lang erfaring med å møte fremmede og få noe ut av dette møtet – som for eksempel å selge sko, eller å få ut god informasjon, sier hun.

Hun er enig i påstanden om at mange studenter og nyutdannede ikke er klare over hva de egentlig kan bidra med, og hun har selv jobbet med å gjøre «ikke-relevant» arbeidserfaring relevant.

«Det å jobbe i butikk har jeg hatt stor nytte av som journalist.»

Caroline Bjurstrøm Knudsen (29)

Artikkelen ble først publisert desember 2018. Caroline (se lenger ned) jobber nå som journalist i Moss Avis.

BUTIKKMEDARBEIDER OG JOURNALIST: Caroline Bjurstrøm Knudsen gjør butikkerfaringen relevant for journalistyrket. Foto: privat

– En jobbsøknad er en kjærlighetserklæring

Caroline er med i Talent Medias podkast for unge jobbsøkere; Karriererådet, og det er nettopp dette problemet rådet diskuterer i podkastens første episode.

– Ikke send ut en hel dunke med jobbsøknader, men finn et knippe stillinger du har skikkelig lyst på, og gå inn for å få disse, sier førstekonsulent i Oslo Tingrett, Inge Sveen (26).

Han har et årsstudium i kulturprosjektledelse og en bachelor i juss fra Høgskolen i Lillehammer (nå Høgskolen i Innlandet) og Høgskolen i Sogn og Fjordane (nå Vestlandet)

– En jobbsøknad er jo en kjærlighetserklæring! Du er ikke forelska i alle jobbene du søker på hvis du sender ut tjue søknader i uka. Velg heller fem, og jobb grundig med disse. Og for guds skyld – ikke klipp og lim, skyter arbeidslivsekspert Hans Petter Stub inn. 

«Ikke send ut en hel dunke med jobbsøknader, men gå inn for et knippe stillinger du har skikkelig lyst på.» 

Inge Sveen (26)

FRA KULTUR TIL JUSS: Inge Sveen (26) er førstekonsulent i Oslo tingrett. Foto: privat

Tilfeldigheter og innsikt

Rådet konkluderer til slutt med at man kanskje rett og slett søker på feil jobber – at man ikke har tilstrekkelig selvinnsikt når det gjelder kompetanse, evner og personlighet.

Det handler om å få den første foten innenfor. Hvis du da gjør en god jobb, er sjansen stor for at det åpner seg flere dører etterhvert.

Dessuten kommer man ikke unna at nettverk har stor betydning. Hvis du er student, er mulighetene mange (de fleste utdanningsinstitusjoner har karrieresentre). Hvis du er ferdigstudert; bruk venner, familie, tidligere kolleger og medstudenter for alt de er verdt.

SPØR OG GRAVER: Caroline og Inge (til høyre) representerer lytterens stemme, og spør eksperten og programleder Hans Petter og Espen. Foto: Synnøve S. Fallmyr

Noen råd på tampen:

  • Du må selge deg selv som arbeidstaker!
  • Gjør den erfaringen du har relevant – selv om den ikke virker relevant i utgangspunktet.
  • Kvalitet foran kvantitet: søk heller på få stillinger du virkelig vil ha, i stedet for å søke «dårlig» på mange.
  • Gå i deg selv – søker du på rett jobber? Er du overkvalifisert eller underkvalifisert?
  • Er det noe du mangler som mange stillinger krever? Vurder å ta ekstra fag eller kurs for å skaffe deg denne kompetansen.

Karriererådet er Talent Medias podkast for unge jobbsøkere og produseres i samarbeid med Radio Metro.

Bør flere få med seg dette? Del saken! 👇