«Jeg er ikke så flink som dere tror jeg er»

Hør 29. episode av podkasten Karriererådet

Artikkelen ble først publisert 26. november 2019.


«I ens mørkeste øyeblikk føler man seg som falsk vare, at man er en svindler og bedrager. Man føler at man på langt nær er så kompetent som «alle» rundt en tror, og at anseelsen har oppstått ved en ren misforståelse.»

Slik beskriver Psykologisk.no følelsen av bedragersyndromet, eller imposter syndrome.

«De vekker høy tillit i omgivelsene og har tilsynelatende suksess i studiene og på jobben. Likevel tviler de på egne ferdigheter og frykter at de er en sjarlatan. De føler at de har steget altfor raskt i gradene, at de nyter ufortjent høy anseelse, og at suksessen skyldes en glipp i systemet.»

Kjenner du til følelsen?

Den kommer i veien for troen på deg selv og karrieren din – men det er ikke uvanlig, og det er ingen sykdom.

I 29. episode av podkasten Karriererådet snakker Hanna Holler Kamperud og Caroline Bjurstrøm Knudsen om sitt forhold til dette fenomenet, og programleder Hans Petter Stub forteller om da han fikk et panikkanfall på jobb.

Fakta

  • «Impostor syndrome» eller «bedragersyndromet» innebærer at en person tviler på sine evner og prestasjoner, og har en vedvarende frykt for å bli avslørt som en «bedrager».
  • Det er vanlig å tro at deres prestasjoner skyldes flaks, og at de har overbevist andre om at de er mer intelligente enn de egentlig er.
  • Bedragersyndromet er gjerne ledsaget av stress, nervøsitet og depresjoner.
  • Det er anslått at 70 prosent av alle personer vil oppleve tegn eller symptomer på bedragersyndromet minst en gang i livet. Det kan for eksempel skje i forbindelse med at folk starter i en ny jobb.
  • De amerikanske psykologene Pauline R. Clance og Suzanne A. Imes brukte begrepet for første gang, i en forskningsartikkel i 1978. De fokuserte på høyt presterende kvinner, men senere forskning tyder på at menn og kvinner er like mye utsatt.

Kilde: Forskerforum.no

Vil du vite mer om bedragersyndromet? Forskerforum har blant annet skrevet en forståelig artikkel om emnet.


Karriererådet

  • En podkast for unge voksne om jobb og ambisjoner.
  • Hver episode varer i omtrent et kvarter.
  • Avsluttes med konkrete råd.
  • Produseres av Talent Media i samarbeid med Radio Metro.
  • Følg Talent Media på sosiale medier for oppdateringer om nye episoder og andre artikler om karriere for unge voksne.
KARRIERERÅDET: Fra venstre står førstekonsulent i Oslo Tingrett Inge Sveen (27), rådets ekspert Espen Sæle som er leder for kultur og utvikling i Atea, daglig leder for Skapia og leder for alle frivillige i Oslo Maraton, Line Langaas (27), produktsjef i Telia, Christoffer Lindblom (29), journalist i Moss Avis, Caroline Bjurstrøm Knudsen (29), programleder Hans Petter Stub som er partner i rekrutteringsbyrået Whydentify, og utvikler i FINN, Hanna Holler Kamperud (28). Foto: Synnøve S. Fallmyr

Karriererådet er Talent Medias podkast for unge jobbsøkere og produseres i samarbeid med Radio Metro.

Bør flere få med seg dette? Del saken! 👇