DE LO: – Folk flira da de hørte jeg skulle bygge en bedrift for filmproduksjon og sosiale medier i Rana, sier Tonje, men hun motbeviste dem. Her står hun med barnevogna og sitt videokamera - klar til å ta verden som småbarnsmor og gründer med storm. Bildet er fra 2014. Foto: Brita Vonstad

– Jeg fikk ikke jobben jeg ville ha, så jeg skapte den selv

Da Tonje Vonstad var 25, sa hun opp sin faste jobb for å starte eget mediebyrå – samtidig som hun fant ut at hun var gravid.


«Hvis dette skal skje, må det skje nå.»

Hun syntes jobben i mediebyrået var grei, men det var ikke det hun virkelig vil gjøre. Så hun sa opp den faste stillingen som markedskonsulent og satset alt: nå skulle hun skape sitt eget mediebyrå og lage all den filmen hun alltid hadde drømt om.

Men. Samtidig viste den blå og hvite pinnen to røde streker.

Tonje var gravid.

– Det ble jo selvfølgelig enda skumlere å si opp da, men jeg ombestemte meg ikke. I ettertid har jeg ikke angret, selv om det har vært tøffe tak – veldig tøffe tak, sier hun.


Syv av ti

Kun 27 % av nyoppstartede bedrifter overlever de første fem årene, i følge SSB (2018). Det er mindre enn én tredjedel.

Ergo: Syv av ti bedrifter går konkurs de første fem leveårene. Ville hun klare seg?

Det ble en heftig og tidlig start på gründerlivet, det skal hun innrømme.

Hun som egentlig helst bare ville ha en «vanlig» fast jobb med visuelle media, men det var rett og slett ikke den slags jobber tilgjengelig i Rana på den tiden – byen innerst i Ranafjorden på Helgelandskysten med nesten 19 000 innbyggere.

Tonje hadde jo gjort alt riktig som student:

 • Skaffet seg relevant arbeidserfaring ved å jobbe hjemme i Mo i feriene som vikar og frilans.
 • Som igjen førte til kontakter i bransjen.
 • Kombinerte jobb med skolearbeid: det hun produserte på skolen, solgte hun videre til for eksempel TV Nordland (tidligere hadde TV Norge stasjoner i distriktene, men de ble lagt ned i 2009).

Hun hadde faktisk gjort et så grundig arbeid under studiene, at hun ble headhunted til Mye i Media, mediebyrået hvor hun ble i to og et halvt år med en gang hun var ferdig å studere.

– Det var egentlig ikke førstevalget mitt å starte egen bedrift, men jeg så ingen annen utvei. Jobben jeg hadde var for mye tekst og magasiner, og for lite film. Jeg spurte NRK Nordland om ikke de hadde en stilling til meg, om så bare 50 %, men det hadde de ikke. «Start opp eget, så bruker vi deg», var svaret jeg fikk – og det løftet har de faktisk holdt helt fra da jeg startet for meg selv i 2013 og fram til i dag.

De andre valgene hun hadde på denne tiden, altså i 2013, var:

 1. Få seg en helt annen jobb i noe hun ikke hadde utdanning i, eller erfaring med.
 2. Forbli i jobben hun ikke ønsket å være i.
 3. Omskolere seg som nyutdannet.
 4. Flytte.

Sistnevnte var i hvert fall ikke aktuelt.

STARTET FOR SEG SELV: Tonje ble omtalt i Rana Blad november 2013. Foto: privat

Tonje Vonstad

 • Født i 1988.
 • Født og oppvokst i Tønsberg, har bodd i Mo i Rana i Nordland siden hun var 16.
 • Er én av tre kvinnelige filmfotografer på Helgeland i følge henne selv.
 • Har en bachelor i digital medieproduksjon fra Høgskolen i Hedmark (nå Høgskolen i Innlandet), og et årsstudium i økonomi og administrasjon fra Nord Universitet.
 • Bor sammen med Erlend og har datteren Tora.
 • Grunnlegger og daglig leder av TV Klipp.

Nordlending fra sør

Tonje er nordlending «på innsiden», selv om hun opprinnelig ikke er fra Mo i Rana. Hun er fra Tønsberg.

– Jeg er nordlending, altså! Bare ikke i dialekta, sier hun på østlandsdialekt.

Begge foreldrene er fra Nordland; faren er fra Rana kommune, og moren fra Rødøy, ute ved kysten. Men de flyttet til Tønsberg da de ble eldre, så Tonje vokste opp der i overgangen 80- og 90-tallet, men elsket å være på ferie i Nordland.

Av nord er hun kommet, i nord skal hun bli.

– En gang da jeg var ni år, sa jeg til mamma og pappa: «Når jeg blir stor, skal jeg flytte til Mo.»

Det gjorde hun. Allerede som 16-åring pakket hun kofferten og dro nordover for å gå på videregående.

Hun har det med å gjennomføre de tingene hun bestemmer seg for.

Fikk ikke jobb – skapte den selv

Med to og et halvt års erfaring fra mediebyrået Mye i Media, vikar- og frilansjobber, pluss en bachelor i digital medieproduksjon, satte hun i gang.

Hun kjøpte et brukt profesjonelt videokamera for sparepengene sine og registrerte enkeltpersonsforetak.

TV Klipp var et faktum.

I begynnelsen meldte hun seg som arbeidsledig siden hun ikke visste hvor mange oppdrag hun kom til å få, men allerede den første uka filmet hun en reklamefilm for det lokale hotellet, og lagde videoreportasjer for NRK Nordland og TV 2 Nyhetene.

Ved siden av medieproduksjonene jobbet hun som foreleser på Nord Universitet Campus Helgeland i Mo i Rana, for å ha noe fast inntekt.

– Jeg innrømmer at jeg jobbet hardt med å få bedriften i gang før fødselspermisjonen. Det er ikke lett å være gravid gründer. I frykt for å ikke få oppdrag holdt jeg graviditeten hemmelig, så lenge som mulig, men da jeg en dag besvimte på jobb, måtte jeg fortelle det til de i det ene filmselskapet jeg var innleid hos. Det gikk bare bra, og jeg fikk være med på flere oppdrag til tross for magen.

IKKE HEMMELIGHOLDES: – Flere bør snakke om faren for utbrenthet og depresjon hos gründere, mener Tonje. Bildet er fra 2015. Foto: Randi Urskog

Gravid gründer

Tonje fikk to barn på én gang: ett menneske og en bedrift.

Da Tora kom, brukte hun den rolige permisjonstiden til å produsere markedsmateriell og nettside med barnet sovende på fanget eller i vogga. Hun deltok på nettbaserte kurs og la planer. Svigermoren var dagmamma i fem måneder da de manglet barnehageplass, som gjorde at Tonje slapp å være lenger hjemme enn vanlig.

– Jeg er utrolig takknemlig for at familien og samboeren min støttet meg og min idé om å starte opp egen bedrift, for livet som gründer – og i alle fall som gravid og som småbarnsmor – var ingen dans på roser. Det var mye, mye jobb.

Nå var hun endelig i gang med å skape jobben hun aldri fikk – men den tok overhånd.

Det begynte med alt hun sluttet å gjøre: volleyball-treninger som hadde gitt henne glede og energi, husarbeid og tid med samboer.

– Jeg jobbet fra mobilen helt til Tora på da to år begynte å slå meg, fordi jeg ikke så på henne når hun pratet.

Tonje jobbet så lenge som mulig, og hun rakk ikke alltid å komme hjem før leggetid.

– Jeg jobbet ofte på kveldene for å rekke å komme tidligere hjem og være med dattera mi. Men da ble jeg sittende til elleve, tolv, tre. Og med henne som våkna klokka fem, ble det ekstremt lite søvn i 2015 og 2016.

GRÜNDERBABY: Lille Tora med TV Klipp-body på julekortet i 2014 Foto: Tonje Vonstad

Så kom sykemeldingen

2015 var spesielt heftig. Da solgte de leiligheten og flyttet inn i nytt hus, datteren begynte i barnehage, TV Klipp gikk fra ENK til AS, fikk sin andre ansatt og flyttet inn i faste kontorlokaler.

Da tok moren til Tonje ett års permisjon fra jobben for å flytte nordover og bidra med barnepass, husarbeid og flytting.

Men da hun dro mars 2016, merket Tonje og samboeren hvor mye bestemødrene hadde bidratt.

– Da skjønte jeg hvorfor generasjonsboliger var populære på 60-tallet! Hva er det de sier? «It takes a village to raise a child of an entrepreneur.»

Det begynte å tære på forholdet.

– Jeg gledet meg til å dra på jobb, og gruet meg til å dra hjem. Etterhvert gruet jeg meg til å dra på jobb også.

Familievernkontoret ble koblet inn, og høsten 2016 begynte hun å sette grenser for jobbingen.

– Jeg la fra meg mobilen da jeg var med datteren min, og jobbet lite eller ingenting på kveldene.

Likevel smalt det, og lille julaften 2016 ble hun sykemeldt 50 prosent.

– Jeg hadde faktisk godt av den sykemeldingen. Jeg klarte å hente meg inn og fikk endelig tid til hus, samboer og ikke minst datter! Vi dro i svømmehallen, på hytta i helgene, jeg var på medisinsk yoga, stressmestringskurs, ryddet hjemme og sov mye.

På samme tid begynte hun å sette grenser for hva TV Klipp jobbet med, og i mars var Tonje tilbake i 100 % stilling.

The trough of sorrow

Den amerikanske professoren og gründer Dr. Michael Freeman undersøkte tidlig på 2010-tallet 242 amerikanske gründere om deres mentale helse.

Hele 49 % av dem sa at de hadde en mental helseutfordring.

Depresjon var den som forekom oftest med 30 %. Deretter kom ADHD (29 %) og angst (27 %).

Dette er mye høyere enn resten av den amerikanske befolkningen, hvor det samme tallet ligger på 7 %.

Tonje er overbevist om at det er slik her til lands også, og synes spesielt gründere bør være mer åpne om de mentale helseutfordringene som kommer når man skal starte egne selskaper.

– Har du hørt om «the trough of sorrow»? Det er en graf som viser utviklingen fra du får en idé til bedriften begynner å stå på egne ben. Og midt i mellom her er det en stor dal, et stort mørke, som kalles «the trough of sorrow», hvor mange gründere blir deprimerte. Selv om ikke mange entreprenører snakker om det har mange, kanskje de aller fleste, opplevd depresjon og «The trough of sorrow», sier hun.

GRÜNDERLIVET: En graf de fleste gründere kan kjenne seg igjen i. GIF: Helloskip.com

En advarsel

Det er mange grunner til at det er en mørk dal: det økonomiske, mye motgang, et evig press om å jobbe hardt og holde motivasjonen oppe, lite tid til sine nærmeste, og mest sannsynlig lite søvn. 

– Det er mye følelser i å være gründer. Det er barnet ditt, du har bygd det fra grunnen, og det er hardt hvis det går dårlig eller man mister kunder, forklarer hun.

Hun vil advare, ikke bare gründere, men også studenter og «vanlige» ansatte om å jobbe for hardt og bli utbrent.

– Jeg klarte å gjøre endringene som trengtes for å bli frisk. Nå jobber jeg ikke 400 timer overtid i året lenger – jeg vet at det er oppskriften på sykemelding.

I november 2018 fylte TV Klipp fem år, har vokst seg ut av lokalene sine, og er på flyttefot – på vei inn i det som skal bli det største foto- og filmstudioet på Helgeland.

– Ingenting er mer givende enn å se bedriften sin vokse seg større, sterkere og smartere! Tenk at jeg får skape nye og spennende arbeidsplasser i byen vår.

– Hadde du blitt gründer uansett, tror du?

– Det vet jeg ikke. Jeg har jo mange gründere i familien, og har hatt gode forbilder gjennom oppveksten som driver egne selskaper. Jeg har nok fått ståpå-viljen fra dem. Kanskje det ligger i blodet? Svaret er nok ja – jeg trives med å styre selv og jobbe så mye jeg vil, ikke så lite jeg vil. Men det gjelder å finne balansen.

TV KLIPP ANNO 2018: Dette var TV Klipp da Talent Media snakket med Tonje. Fra venstre står Mariell Berg (29), Benjamin Strøm Bøen (23) og Tonje Vonstad. Birgitte Isabell Holven var da bedriftens siste tilskudd (ikke med på bildet.) Foto: Foto: Olav Søla

Tonjes råd:

 • Uansett hva du skal skape (eksamen, produkt, bedrift, osv.) – bruk god tid til planlegging. Lag en strategi, sett frister, og følg planen.
 • Hvis du kan, lag prosjekter som du vet det er behov for i ditt nærmiljø, og selg dem. Det er helt unødvendig at kun du og sensor skal sitte på mye bra materiale hvis du mener det er godt nok til å brukes «på ordentlig».
 • Finn relevant arbeid ved siden av studiene.
 • Ikke jobb deg i hjel – uansett om det er snakk om studier, jobb eller å starte noe eget. Ta vare på deg selv og de rundt deg.
 • Ikke vær redd for å flytte på deg for å studere eller få jobb, men skal du bygge deg et nettverk, kan det være lurt å holde seg i samme område en periode.
 • Skaff deg vikar- eller feriejobb som student. Vikariater er ofte inngangsporten til arbeidslivet.

– Jeg ville vise pappa at jeg kunne skape en karriere selv om jeg gjorde det dårlig på skolen

 Del dette med noen som trenger 🚀det.