Samuel Massie: – Du må ta ansvar for ditt eget liv.

Livsvisdom fra en 26-åring.

Saken er fra desember 2018. Oppdatering juni 2019: Massie har fått jobb ved UiB.


Bergenseren Samuel Massie ble plutselig kjent for medie-Norge da båten Berserk forliste under en ekspedisjon i Antarktis i 2011. Massie var 18 år.

Mye har skjedd siden den gang: han har vært deltaker i og ledet Skal Vi Danse sammen med Katrine Moholt, holdt utallige foredrag, gitt ut bok, hjulpet vanskeligstilte tilbake til samfunnet via båtbygging, reist jorden rundt med bestefaren sin, laget (og lager) tv-program av det, startet og driver eget produksjonsselskap Hold Fast, og bygger opp en innholdsavdeling i TV2-eide Screen Media.

Som om ikke dette var nok; nylig fikk han jobb på Universitetet i Bergen som forsker.


– Det er kjempegøy! Tenk at en som ikke har fullført grunnskolen kan bli anerkjent som en forsker! Det beviser bare hvor viktig nysgjerrighet er, og at man må bygge karakter, ikke karakterer, sier han opprømt på telefon til Talent Media bare noen dager etter at det ble offentliggjort.

Samuel og bestefar blir medforskere i forskningsprosjektet BetterAge, som er et forskningsprosjekt på aktiv aldring, ledet av professor Bettina Husebø, ved Senter for Alders- og sykehjemsforskning, ved Universitetet i Bergen (UiB).

Han skal også fortsette å lage tv-programmer med bestefar Arne Ulvolden.

Til å være 26 år, har han levd et vanvittig innholdsrikt liv.


Samuel Massie?

  • Født i 1992, fra Bergen.
  • Var en del av Jarle Andhøys mannskap på Berserk i 2011 på vei til Sydpolen hvor tre av mannskapet forliste.
  • Holder foredrag, lager tv-programmer, og er nå blitt medforsker ved UiB.
  • Nå er han i gang med å lage nye episoder i seien «Samuel og bestefar», hvor de sammen reiser verden rundt.
  • Regnes som en stor inspirator for folk i alle aldre.

Ti elleville år

Vi hopper tilbake til desember 2018…

Talent Media besøker ham i Nydalen i Oslo hvor Screen Media holder til torsdag 13. desember – samme dag som Samuel (og undertegnede) har bursdag!

Etter en «hææ, seriøst, du også?!», og rask innsamling av lusekatter og gløgg fra foajeen, sitter vi nå i et lite møterom hvor Samuel har flere esker med sin egen bok «Hold fast!» som handler om seilasen med Berserk og livet forøvrig.

De signerer han hurtig mens han snakker.

– Gratulerer med dagen! Du har gjort utrolig mye på kun 26 år. Hvordan hadde 16 år gamle Samuel reagert hvis han fikk vite at om ti år skulle han skrive bok, lage tv-programmer, reise verden rundt og holde foredrag? 

– Hm, sier han, og ser litt skrått i min retning.

– Da hadde jeg nok sagt: «Eg tror eg kuler’n. Eg har ingenting å dele uansett.»

Vi går tilbake til år, til 16 år gamle Samuel.

Han var en umotivert ungdom som ikke visste hva han ville, og ikke gadd han å finne ut av det heller. Veien til skulking og dop ble kort, og på videregående dumpet han ut etter et par måneder.

Det er i mørket man ser stjernene

Moren var fortvilet over gutten og sendte en søknad i hans navn til folkehøgskolen 69 Grader Nord i Malangen i Troms. Selv om han var for ung og søknadsfristen var utgått, ville skoleledelsen ha med den «seile- og friluftsinteresserte» gutten.

Men Samuel kunne ingenting om seiling eller friluftsliv. Sannheten var at han mislikte alt som handlet om å være utendørs.

Motvillig endte han opp i nord. En dag fikk de forklart hvordan de skulle lage sitt eget bål i skogen, og Samuel fulgte ikke med. Så der satt han, i iskulden langt hjemmefra, og klarte ikke å sørge for sin egen varme.

Det var det viktigste øyeblikket i hans liv, forteller han.

– Den natten tok jeg et oppgjør med meg selv.

Gnisten var tent – bokstavelig talt.

I FYR OG FLAMME: Samuel Massies egen logo er et fyrtårn, som symboliserer håp, liv, forankring, og at du er på riktig vei. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

– Jeg skjønte at jeg måtte ta ansvar for mitt eget liv

– Det var det viktigste øyeblikket i livet mitt. Da skjønte jeg at jeg er nødt til å ta ansvar for meg selv og endre holdningene mine.

For Samuel sin del ble seiling og naturen en del av løsningen. Etter Berserk og Skal Vi Danse bestemte han seg for å ta en pause fra glamourlivet for å ta med bestefar Arne Ulvolden på en reise jorden rundt, og resultatet ble tv-serien «Samuel og bestefar».

Nå er de i gang med nok en eventyrlig reise som skal bli ny tv-serie, men som deles opp med hensyn til både bestefar og Samuels helse. «Pausene» i Norge går til å holde foredrag.

Samuel fant nysgjerrigheten, sulten og engasjementet sitt på folkehøgskolen. I kombinasjon med en rekke hendelser, har det gjort ham i stand til å gjennomføre mange prosjekter, starte selskaper, og hjelpe andre til å finne sin gnist slik at man forstår hva man kan bidra med i denne verden.

For det er ikke bare-bare å vite hva man skal bli, det vet Samuel.

– Mange vet ikke hva de vil, og det gjorde ikke jeg heller. Da jeg gikk ut av videregående, hadde jeg inntrykk av at jeg kunne bli fem ting: elektriker, mekaniker, tømrer, sykepleier eller frisør. Jeg trodde dette valget skulle vare resten av livet! Men slik trenger det jo ikke å være. Det handler om å velge det som funker best for deg her og nå, så skal du se at dører åpner seg etterhvert.

Han tar en ny bit av lusekatten.

– Når jeg ansetter folk, ser jeg ikke nødvendigvis etter hva de har studert, men hva de faktisk kan, og enda viktigere: hva de vil. Det beste arbeidet gjøres hvor interessen og lidenskapen er størst!

Bygg karakter, ikke karakterer

– Synes du det er for lite fokus på å skape interesse og nysgjerrighet i skolen?

– Ja. Det å dyrke egne interesser mener jeg er undervurdert. Slik er det jo med alt i livet; synes man noe er gøy, holder man ut mye lenger og gjør det mye bedre enn om man synes noe er dritt.

Pennen løper fra bok til bok, han er snart ferdig med å signere alle.

– Det er mye fokus på gode karakterer, men jeg tenker at hvis du har en god karakter i deg selv, stiller du sterkere enn vitnemålet ditt. Jeg sier ofte: «Bygg karakter, ikke karakterer». Det er viktig å studere og tilegne seg kunnskap, men man må huske på at man kan også være dyktig selv om man ikke har studert på et universitet.

Det var da Samuel først tok eierskap til sitt eget liv at det begynte å skje ting. Han sluttet å legge ansvaret over på andre, sluttet å forvente at det var de andre som skulle sørge for at ting skjedde.

– Når alt kommer til alt, er det du som tar deg selv videre i livet.

BYGG KARAKTER, IKKE KARAKTERER: Poenget er ikke at kunnskap er irrelevant, men at det er minst like viktig å bli et bra menneske som å bli god i fag, mener Samuel. Her er han og bestefar Arne Ulvolden. Foto: Britt Embry

Det handler om hvordan man ser på seg selv

– Det er jo enkelt å snakke om det, men hvordan skal man gjøre det, da? Ta eierskap til sitt eget liv?

– Bare se på bestefar: Han hadde kreft og satt hjemme og var klar for å dø. Jeg prøvde å overtale ham i lang tid, og endelig sa han ja til forslaget mitt om å bli med på en reise jorden rundt. Han kunne jo ikke gå til postkassen engang før vi dro på reisen! Etter noen dager på tur var han så inspirert av det hele at han tok armhevinger ved bassenget, og sa «se på meg , Samuel!»

Hvordan man ser på seg selv er så ufattelig viktig, mener Samuel.

– For bestefars del handler det om å begi seg ut på det umulige. Han hadde jo fått streng beskjed fra legen om å ikke hoppe i fallskjerm, men det som skulle ta livet av ham, var det som ga ham livet tilbake.

Det er ofte slik: når du har nådd bunnen, er det bare én vei å gå: oppover.

– Tror du mange har sider av seg selv de aldri oppdager?

– Ja, det tror jeg. Mennesket er fantastisk og kan det mest utrolige.

– Hva skal man gjøre da, for å oppdage disse sidene ved seg selv?

– Det er nok veldig individuelt. Men å kaste seg ut i ting og ikke gi opp for tidlig tror jeg er viktig. Mange er redde for å dumme seg ut. Vi mennesker tror alltid at vi skal være så profesjonelle. Men for å bli profesjonell, må du først være amatør.

I FRITT FALL: Bestefar Arne Ulvolden gjør det legen sa han ikke skulle gjøre. Samuel mener at du må finne det som er utenfor din komfortsone, og det trenger ikke være så ekstremt som å hoppe i fallskjerm. Foto: pressefoto

Hvor er du på vei?

Her kommer det som i følge Samuel er minst like viktig som å få motoren i gang – nemlig å skru den helt av. Du må gi plass til å finne ut av om du er på riktig vei.

– For min del går livet i hundre; det er så mye som skjer, så mange telefoner som må tas, mange prosjekter å lande, og da er det utrolig viktig at jeg stopper opp. Jeg må ta denne samtalen med meg selv og ser livet mitt i perspektiv, og tenker: Hvor er jeg på vei nå? Liker jeg det? Er dette riktig for meg? Det å alltid være tilgjengelig, alltid ha hodet alle andre steder, tror jeg er en stor utfordring for mange av oss.

Selv om mobilen er et fantastisk verktøy for Samuel, er noen av hans viktigste øyeblikk i livet når den ikke er tilstede.

– Når jeg seiler, tenner et bål i skogen eller er på hytten til bestefar, da klarer jeg virkelig å tenke. Da fornyer jeg meg selv, før jeg går tilbake til resten av verden og gønner på. Vi er akkurat som en datamaskin. Hvis den står på hele tiden med mange programmer oppe, er det gøy, men på et visst punkt går alt tregere og kanskje noen programmer går i stå. Da må du skru av pc-en og kjøre oppdatering, så går det raskere igjen.

– Men vi kommer ikke unna at du har hatt en god del motgang i ditt liv. Hvor viktig har denne motgangen vært for deg, tror du?

– Jeg har hatt mange tøffe tak i mitt liv som de fleste andre. Man må gjennom en del dritt for å nå målene sine. Selv om jeg er i en negativ situasjon, prøver jeg alltid å vri den til noe positiv. Jeg lar ikke det negative bli en del av meg. Lær av det, bli litt klokere, og gå videre.

Han lukker den siste boken, tømmer gløggen og svelger den siste lusekatten.

KUNSTEN Å LEVE: Samuel og bestefaren reiste jorden rundt som resulterte i et tv-program som gikk våren 2018. Nå står en ny reise på tur. Og i all fartingen er det viktig å sette seg ned og bare tenke litt. Det kan du også gjøre. Foto: pressefoto

Synes du flere bør lese dette? Del saken!

Kjenner du andre vi bør skrive om? Skriv til [email protected].