«Jeg har ingenting å dele uansett», hadde 16-årige Samuel Massie sagt – men se på ham nå!

Han som trodde han kunne bli fem ting her i verden.


Samuel Massie fra Bergen ble plutselig kjent for medie-Norge da båten Berserk forliste under en ekspedisjon i Antarktis i 2011.

Siden har han blant annet: vært deltaker i og ledet Skal Vi Danse, holdt utallige foredrag for skoletrøtt ungdom, skrevet bok, hjulpet vanskeligstilte tilbake til samfunnet via båtbygging, reist jorden rundt med bestefaren sin, laget tv-program av det, startet og driver eget produksjonsselskap, og ble nylig tatt inn til Screen Media for å bygge opp en innholdsavdeling der. 

Til å nettopp ha fylt 26 år, har han levd et vanvittig innholdsrikt liv.


Hvem er Samuel Massie?

26 år fra Bergen.

*

Var en del av Jarle Andhøys mannskap på Berserk i 2011 på vei til Sydpolen hvor tre av mannskapet forliste.

*

Noe av det han gjør nå er å holde motivasjonsforedrag, kurs, lage tv-programmer, og bygge opp en innholdsavdeling i Screen Media.

*

Nå er han i gang med å lage nye episoder i seien «Samuel og bestefar.»


Ti elleville år

I begynnelsen av november i år ble det klart at han går til det TV2-eide produksjonsselskapet Screen Media, hvor han skal bygge opp en innholdsavdeling.

Talent Media besøkte ham i Nydalen i Oslo torsdag 13. desember – samme dag som Samuel (og undertegnede) har bursdag! Første møte i september ble vel kort, og vi rakk kun noen kjappe bilder på Akershus festning. Nå sitter vi i et lite møterom og Samuel har flere esker med «Hold fast!»-boken som han signerer mens han snakker.

– Gratulerer med dagen! Du har gjort utrolig mye på kun 26 år. Hvordan hadde 16 år gamle Samuel reagert hvis du sa at om ti år skal du skrive bok, lage tv-programmer og holde foredrag? 

– Da hadde jeg nok sagt: «Hmm… Eg tror eg kuler’n. Eg har ingenting å dele uansett.»

Nå løper han hit og dit, strør om seg med klemmer, energi og gode ord. Men Samuel har ikke alltid vært så entusiastisk, livsglad og nysgjerrig som han er nå.

Han var en umotivert ungdom som ikke visste hva han ville, og ikke gadd han å finne ut av det heller. Veien til skulking og dop ble kort, og på videregående dumpet han ut etter et par måneder.

– Da noen andre ga meg ansvar med klare forventninger, begynte Pippi Langstrømpe-holdningen i meg å vokse.

Samuel Massie

Moren var fortvilet, så hun sendte en søknad i hans navn til folkehøgskolen 69 Grader Nord i Malangen i Troms. Selv om han var for ung og søknadsfristen var utgått, ville skoleledelsen ha med den «seile- og friluftsinteresserte» gutten. Sannheten var at han mislikte alt som handlet om å være utendørs.

Samuel endte opp i nord, men ville ikke være der, og da de fikk forklart hvordan de skulle lage sitt eget bål i skogen, fulgte han ikke med. Så der satt han, i iskulden langt hjemmefra, og klarte ikke å sørge for sin egen varme.

Det var det viktigste øyeblikket i hans liv.

– Den natten tok jeg et oppgjør med meg selv.

Gnisten var tent – bokstavelig talt.

 

GNISTEN BLE TENT: En natt i nord ble hans vendepunkt. Fra å hate å være utendørs til å elske det og bruke det som inspirasjon. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

Ta ansvar for ditt eget liv

– Dette er det viktigste øyeblikket i livet mitt. Da skjønte jeg at jeg er nødt til å ta ansvar for meg selv og endre holdningene mine. Etter dette fikk jeg ansvar med klare forventninger, og da begynte Pippi Langstrømpe-holdningen i meg å vokse: «Dette har jeg ikke gjort før, så det klarer jeg helt sikkert», sier han.

For Samuel sin del ble seiling og naturen en del av løsningen. Etter Berserk og Skal Vi Danse bestemte han seg for å ta en pause fra glamourlivet for å ta med bestefar Arne Ulvolden på en reise jorden rundt, og resultatet ble tv-serien «Samuel og bestefar«.

Nå er de i ferd med å begi seg ut på nok en eventyrlig reise!

– Nå skal bestefar og jeg kjøre bobil fra Norge til Sør-Afrika, og fly derfra til Sydpolen. Da blir bestefar den eldste mannen som noen sinne har gått til polpunktet, og jeg får oppfylt ett av mine livs drømmer om å endelig komme meg helt frem, sier han, og henviser til 2011 da han og Andhøy måtte snu før de var helt fremme ved polpunktet på grunn av forliset.

Visste ikke hva han skulle bli

Samuel fant nysgjerrigheten, sulten og engasjementet sitt på folkehøgskolen. I kombinasjon med en rekke hendelser, har det gjort ham i stand til å gjennomføre mange prosjekter, starte selskaper, og hjelpe andre til å finne sin gnist slik at man forstår hva man kan bidra med i denne verden.

For det er ikke bare-bare å vite hva man skal bli, det vet Samuel.

– Mange vet ikke hva de vil, og det gjorde ikke jeg heller. Da jeg gikk ut av videregående, hadde jeg inntrykk av at jeg kunne bli fem ting: elektriker, mekaniker, tømrer, sykepleier eller frisør. Eller så kunne jeg gå allmenn (stud. spes.). Og jeg trodde dette valget skulle vare resten av livet! Men slik trenger det jo ikke å være. Det handler om å velge det som funker best for deg her og nå, så skal du se at dører åpner seg etterhvert.

Om du skal velge videregående, folkehøgskole, universitet eller jobb – valget kan være like vanskelig.

Samuel sier at du må ikke nødvendigvis ha en plan, men bare sett i gang med noe.

– Når jeg ansetter folk, ser jeg ikke nødvendigvis etter hva de har studert, men hva de faktisk kan, og enda viktigere: hva de vil. Det beste arbeidet gjøres hvor interessen og lidenskapen er størst!

Bygg karakter, ikke karakterer

– Synes du det er for lite fokus på å skape interesse og nysgjerrighet i skolen?

– Ja. Det å dyrke egne interesser mener jeg er undervurdert. Slik er det jo med alt i livet; synes man noe er gøy, holder man ut mye lenger og gjør det mye bedre enn om man synes noe er dritt. Selv har jeg satt meg mange mål, og ett av dem er å starte en skole innen ti år – eller bidra til skolen på et vis, men hvem vet hvordan veien blir. Shoot for the moon and hit the stars, er det ikke det de sier?

Mens han snakker, løper pennen fra bok til bok, og i ny og ned tar han seg en bit av lussekatten eller en slurk av gløggen. Samuel fortsetter:

– Det er mye fokus på gode karakterer, men jeg tenker at hvis du har en god karakter i deg selv, stiller du sterke enn vitnemålet ditt. Jeg sier ofte: «Bygg karakter, ikke karakterer». Det er viktig å studere og tilegne seg kunnskap, men man må huske på at man kan også være dyktig selv om man ikke har studert på et universitet. Det var da jeg først tok eierskap til mitt eget liv at det begynte å skje ting. Når alt kommer til alt, er det du som tar deg selv videre i livet.

Men det er ikke bare-bare å eie sitt eget liv når man ikke helt vet hva man vil.

 

BYGG KARAKTER, IKKE KARAKTERER: Poenget er ikke at kunnskap er irrelevant, men at det er minst like viktig å bli et bra menneske som å bli god i fag. Og det er mye lærdom å hente i de eldre, mener Samuel. Her er han og bestefar Arne Ulvolden. Foto: pressefoto

– Mange er redde for å dumme seg ut

– Men hvordan skal man gjøre det, da? Ta eierskap til sitt eget liv?

– Bare se på bestefar: Han hadde kreft og satt hjemme og var klar for å dø. Jeg prøvde å overtale ham i lang tid, og endelig sa han ja til forslaget mitt om å bli med på en reise jorden rundt. Han kunne jo ikke gå til postkassen engang før vi dro på reisen! Etter noen dager på tur var han så inspirert av det hele at han tok armhevinger ved bassenget, og sa «se på meg , Samuel!» Tenk på det!

Hvordan man ser på seg selv er så ufattelig viktig, mener Samuel.

– For bestefars del handler det om å begi seg ut på det umulige. Han hadde jo fått streng beskjed fra legen om å ikke hoppe i fallskjerm, men det som skulle ta livet av ham, var det som ga ham livet tilbake.

– For din del da, når var dette øyeblikket?

– Det var den iskalde vinternatta oppe i Tromsø foran det mislykkede bålet. Da skjønte jeg at jeg hadde vært en unnasluntrer, aldri tatt noe seriøst eller gjort noe skikkelig, for jeg forstod aldri hva jeg skulle her i livet. Så tenkte jeg «fuck it, jeg skal vise meg selv og alle andre hva jeg faktisk kan.» Så på neste tur på folkehøgskolen ga jeg hundre prosent og fant en helt ny side av meg selv.

– Tror du mange har sider av seg selv de aldri oppdager?

– Ja, det tror jeg. Mennesket er fantastisk og kan det mest utrolige.

– Hva skal man gjøre da, for å oppdage disse sidene ved seg selv?

– Det er nok veldig individuelt. Men å kaste seg ut i ting og ikke gi opp for tidlig tror jeg er viktig. Mange er redde for å dumme seg ut. Vi mennesker tror alltid at vi skal være så profesjonelle, men vi må huske på at for å bli profesjonell, må du først være amatør.

– For å bli profesjonell, må du først være amatør.

Samuel Massie

I FRITT FALL: Bestefar Arne Ulvolden gjør det legen sa han ikke skulle gjøre. Samuel mener at du må finne det som er utenfor din komfortsone, og det trenger ikke være så ekstremt som å hoppe i fallskjerm. Foto: pressefoto

Skru motoren helt av

Og her kommer det som i følge Samuel er minst like viktig som å få motoren i gang – nemlig å skru den helt av. Du må gi plass til den indre samtalen for å finne ut av om du er på riktig vei.

– For min del går livet i hundre; det er så mye som skjer, så mange telefoner som må tas, mange prosjekter å lande, og da er det utrolig viktig at jeg stopper opp. Jeg må ta denne samtalen med meg selv og ser livet mitt i perspektiv, og tenker: Hvor er jeg på vei nå? Liker jeg det? Er dette riktig for meg? Det å alltid være tilgjengelig, alltid ha hodet alle andre steder, tror jeg er en stor utfordring for mange av oss.

Selv om mobilen er et fantastisk verktøy for Samuel, er noen av hans viktigste øyeblikk i livet når den ikke er tilstede.

–  Jeg må ta denne samtalen med meg selv og se livet mitt i perspektiv.

Samuel Massie

– Når jeg seiler, tenner et bål i skogen eller er på hytten til bestefar, da klarer jeg virkelig å tenke. Da fornyer jeg meg selv, før jeg går tilbake til resten av verden og gønner på. Vi er akkurat som en datamaskin. Hvis den står på hele tiden med mange programmer oppe, er det gøy, men på et visst punkt går alt tregere og kanskje noen programmer går i stå. Da må du skru av pc-en og kjøre oppdatering, så går det raskere igjen.

– Men vi kommer ikke unna at du har hatt en god del motgang i ditt liv. Hvor viktig er denne motgangen?

– Jeg har hatt mange tøffe tak i mitt liv som de fleste andre. Men det er viktig å huske på at man må gjennom en del dritt for å nå målene sine. Og selv om jeg er i en negativ situasjon, må jeg klare å vri denne til noe positiv. Jeg lar ikke den negative situasjonen bli en del av meg – min identitet er jo utenfor denne negativiteten! Lær av det, bli litt klokere, og gå videre.

 

TENKETID: Samuel og bestefaren reiste jorden rundt som resulterte i et tv-program som gikk våren 2018. Nå står en ny reise på tur. Og i all fartingen er det viktig å sette seg ned og bare tenke litt. Det kan du også gjøre. Foto: pressefoto

Synes du flere bør lese denne saken? Del den! 🙂