– Å ikke gå rett til studier er noe av det lureste jeg har gjort

Kaospilot og produktsjef Christoffer Lindblom (28) oppfordrer unge til å prøve alt mulig rart.

Mange av oss har mange interesser, lyst til å gjøre mye, og vi er usikre på hvor vi skal konsentrere all energien og kompetansen vår. Om han var så veldig usikker, er ikke lett å si, men Oslo-gutten Christoffer Lindblom har mange interesser og mange baller i luften. Han er en kaospilot.

Nei, seriøst – han er en kaospilot. Det er faktisk en tittel. Ikke beskyttet, men like fullt en utdanningstittel, på lik linje med journalist. Men han har også en stillingstittel: produktsjef for kundeportal.

– Og det betyr…?

– Skal vi se. TDC* har mange tjenester som må administreres gjennom et grensesnitt, altså en kundeportal. Min jobb er å sørge for at kundene kan administrere sine tjenester i kundeportalen, og tilrettelegge for at utviklerne kan gjøre jobben sin (de som jobber med programmering), forklarer han.

Kunder, møter og e-poster

Han jobber ikke bare internt med å legge til rette for utviklere i TDC, han har mye å gjøre med kunder også:

– Ja, for å vite hva utviklerne skal lage, må vi vite hva kundene våre vil ha. Så jeg jobber også med kundekontakt i tillegg til internkommunikasjonen. Jeg blir med selgerne våre i møter for å lytte til hva kundene trenger og vil ha.

Lindblom jobber i produktavdelingen, og er en del av et team med produktsjefer, prosjektledere, utviklere og designere som sammen jobber med brukeropplevelsen.

– Kort fortalt består arbeidsdagen min av møtevirksomhet og e-poster. Men alt koker ned til å sørge for at vi får god utvikling av portalen, sier han.

 

TDC: Etter å ha prøvd mange forskjellige jobber og tatt kaospilotdiplomet, ble han produktsjef i TDC. Foto: Synnøve Sundby Fallmyr

Hvem er Christoffer?

28 år fra Oslo

Liker å løpe

Utdannet kaospilot

Hatt mange forskjellige jobber

Produktsjef i telekomselskapet TDC

Frivillig engasjert, blant annet i punkbandkollektivet Siste Utvei


Telefon fra rekrutteringsselskapet

– Hvor lenge har du hatt jobben og hvordan fikk du den?

– Det begynner å nærme seg ett år nå. Jo, nå skal du høre! Etter kasopilotutdanningen skulle jeg jobbe med et større prosjekt. Det gikk ikke helt som det skulle. Så da jobbet jeg med alt fra Fodoora-syklist til bartender til selger for rekrutteringssoftware. Men jeg var jo på utkikk etter noe fast, sier han.

Han sendte ut søknader i øst og vest.

– Det tar så mye tid å søke jobb!

En dag kom han hjem fra løpetur, og så at han hadde et tapt anrop. Mona fra rekrutteringsselskapet Jobconnect hadde en kunde som trengte en som Christoffer.

– Jeg var litt skeptisk, men takket ja til en prat. Hun kunne jo ikke si noe om kunden sin på telefon, men i møte snakket vi i to timer om utdanningen og arbeidserfaringen min. Dette var på en torsdag. Tirsdagen etter hadde jeg jobb!

–  I etterkant ser jeg hvor nyttige de to årene var

Men dette er naturligvis ikke hans eneste møte med arbeidslivet. Christoffer har:

Vært prosjektleder i Unikia og butikksjef hos Humac, sykkelbud, vasket kontorer, rigget Øya-festivalen, vært (og er) manager for fem forskjellige punkband, solgt rekrutteringsverktøy, Dagbladet, Rescue Juice (mobillading) og hatt matkurs.

Etter videregående og før kaospilotene hadde han to år hvor han fikk prøve litt av hvert.

– Rådet mitt er: gi faen i press og gjør alt mulig annet. Ikke stress med å finne ut hva du skal bli eller gjøre. Jeg tror det lureste jeg gjorde var å ikke begynne å studere etter videregående, men prøve forskjellige ting. De to årene virket ubrukelige der og da, men i etterkant ser jeg hvor nyttig det var. Jeg lærte mye om meg selv, og fikk et godt nettverk jeg har god bruk for i dag.

«Ikke stress med å finne ut hva du skal bli eller gjøre.»

Christoffer Lindblom, produktsjef

Kontroll på kaoset

Noe av det han gjorde i tiden etter videregående, var å jobbe som butikksjef i Apple-forhandleren Humac (hvor han først begynte med å dele ut flyers, så deltid, så heltid og til slutt butikksjef).

– Jeg var ikke interessert i å sitte på lesesalen, jeg ville gjøre noe praktisk.

Det var i denne perioden at noen tipset han om kaospilotutdanningen.

– Jeg likte tittelen, og likte måten de fremstilte studiet på. Så jeg tok meg faktisk fri fra jobb for å skrive en skikkelig søknadstekst for å bli invitert på en workshop, og fikk studieplassen.

Det finnes bare to kaospilotskoler i verden. Den ene er i Århus i Danmark, den andre i Bern i Sveits. Det er førsteårselevene som velger neste kull, og det er en slags alternativ lederutdanning. Hvert kull kalles for team, og har sin teamleder. Teamlederen henter selv inn forelesere som er spesialtilpasset akkurat dette teamet. På slutten av hvert semester har de en praktisk eksamen hvor de skal ut og finne en klient å jobbe med.

– Det er en veldig praktisk rettet utdanning innenfor forretninger og ledelse. Tredje semester dro vi til Cape Town, og her måtte vi lære å drive forretninger, prosesser og ledelse i en helt ny kultur, forklarer han.

Du har det ikke så travelt

Er det én ting Christoffer vil flere skal vite, er det dette:

– Du har ikke så dårlig tid når du er ferdig på videregående. Jeg har sett de som hopper fra studie til studie, og sitter igjen med eksamener og studielån. Det er bra å studere, men det er veldig lærerikt å smake litt på arbeidslivet før du tar en grad. Og – alle burde prøve seg i et serviceyrke! Der lærer du virkelig å jobbe i team, og den tankegangen du har ovenfor gjester bør du også ha for dine kolleger og kunder.

«Alle burde prøve seg i et serviceyrke!»

Christoffer Lindblom, produktsjef

Christoffers råd:

  • Gi faen i press og prøv alt mulig rart.
  • Gå alltid inn med innstillingen: «Vi prøver!»
  • Legg ut CV-en din på Finn.no. Plutselig ringer et rekrutteringsselskap deg.
  • Før du skal skrive søknad eller dra på jobbintervju, intervju deg selv via familie eller venner. Still dem spørsmål om deg selv, og vær sikker på at du kan lære ganske mye.

*TDC er et dansk teleselskap med virksomhet innen mobiltelefoni, fasttelefoni og Internett i en rekke europeiske land.


Les også: 

Bør flere få med seg dette? Del saken! 👇