– Jeg ville bli geolog fordi naturen er så vakker og fascinerende!

Klatre- og skientusiasten Andreas Grumstad (29) jobber som geolog i Nordland – og mener jobben passer perfekt for friluftsinteresserte.


1. Hvem er du?

– Mitt navn er Andreas Grumstad, er 29 år og oppvokst i Bærum. Nå bor jeg i Bodø og jobber som strukturgeolog i en gruve i Sørfold kommune. Her får man innblikk i fjellets indre!

Jeg har likt naturen så lenge jeg kan huske. Hvordan henger naturen sammen og hvorfor ser den ut som den gjør? Geologien gir deg svaret på dette – delvis i hvert fall.

Ellers er jeg veldig interessert i klatring og ski, og gjør alt jeg kan for å bruke til på dette.

2. Hva gjør du på jobb?

– Jobben min går hovedsakelig ut å kartlegge og planlegge hvordan vi på best mulig måte skal utnytte forekomsten vi henter ut fra gruvene.

Planleggingen deles hovedsakelig opp i to deler; kortsiktig og langsiktig. Den kortsiktige planleggingen handler om hva som skjer i morgen eller neste uke. Den lengre planleggingen er å få en oversikt over hva som finnes i gruvene for det neste året, eller til og med de neste 30-50 årene.

Vi borer hull i fjellet og henter ut kjerner som kartlegges og analyseres, går ned i gruva og ser på gruvegangene og de ulike bergartene og strukturene som er synlige.

Deretter legger vi alle disse puslespillbrikkene sammen i et modelleringsprogram på data, og med litt antagelser og fantasi, klarer vi å danne oss et større bilde av hva som er der og hvordan det kan brukes.

 

FOR DE FRILUFTSINTERESSERTE: Andreas mener jobben som geolog er perfekt hvis man liker å være ute. Men det går også an å jobbe inne som geolog, forsikrer han. Foto: privat

3. Har du utdannelse, og er den relevant for jobben?

– Jeg har bachelor i geologi og geofare*, og en master i geologi ved Universitetet i Tromsø.

Der har jeg fokusert mest på geofarer (flom, alle former for skred, jordskjelv, tsunamier osv.). Geologi er et snevert felt i det store hele, men innenfor faget er det vanvittig bredt!

Jobben er relevant siden jeg har studert strukturer i fjell i masteroppgaven og i fagene, selv om jeg ikke har noen erfaring eller utdanning innenfor gruvedrift fra før.

Jeg har også utdanning og mye erfaring fra klatring og ferdsel i vinterfjellet. Dette er ikke direkte relevant i jobben i gruva, men hjelper på en dag jeg skal ut å befare fjellskred i bratte fjellsider.

«Jeg har utdanning og mye erfaring fra klatring og ferdsel i vinterfjellet. Dette er ikke direkte relevant i jobben i gruva, men hjelper på en dag jeg skal ut å befare fjellskred i bratte fjellsider.»

Andreas Grumstad, geolog

*Geofare er studien av hendelser forårsaket av geologiske prosesser som kan utgjøre en trussel for menneskeliv, infrastruktur eller miljø. Kilde: Wikipedia

 

KLATREENSUSIAST: Andreas bruker store deler av fritiden sin ute, spesielt hengende langs fjell- eller klatreveggen. Han mener hobbyen hans kommer godt med i jobben – og vice versa. Foto: privat

4. Hvilke ferdigheter eller egenskaper kreves for å trives i denne jobben?

– Man må trives med å jobbe både ute og inne på data, man bør ha en god følelse av retninger (nord, sør, ost og vest) og hvordan ting ser ut i 3D.

Man må være komfortabel med å ikke vite alt, eller at ikke alt har et fasitsvar. Å være nysgjerrig og trives med «puslespill» tror jeg også kan være en fordel.

5. Hva er det mest utfordrende med jobben din?

– Å holde styr på alle dataene og gjøre tolkninger som er korrekte. Men det er dette som er jobben vår – å løse disse utfordringene.

Vi henter inn mye informasjon hele tiden, og det er fort gjort å miste oversikten. Man må være ganske strukturert og metodisk!

6. Hva er det beste og det kjedeligste med jobben?

– Det beste er å få jobbe med håndfast og nyttig geologi.

Det kjedeligste er reiseveien og at gruvene ofte ligger i distriktet!

 

VILLE JOBBE MED GEOFARE: Andreas ville helst jobbe med geofare, altså hvilke farer geologiske prosesser utgjør for samfunn, liv og miljø. Men å jobbe med gruver er en fin start. Foto: privat

7. Hvorfor ville du jobbe med dette?

– For å være helt ærlig, så vil jeg jobbe med skred og geofare, men dette virket som en god start. Det er artig å få et innblikk i en industri som ikke er så godt kjent blant folk flest.

Men grunnen til at jeg har valgt geologi, er fordi naturen er så utrolig vakker og fascinerende.

Det er så kult å tenke på at for bare 20 000 år siden var hele Skandinavia dekket av flere kilometer tykke isbreer, eller at for 100-150 millioner år siden var det et grunt og varmt hav som dannet grunnlaget for oljereservene vi har utenfor norskekysten – og da lå Norge ved ekvator og så helt annerledes ut enn i dag.

Kombinasjonen av feltarbeid ute og det å finne ut av noe er det som tiltrekker meg mest til geologi og friluftsliv. Det er nesten som en livsstil, ikke bare en jobb.

8. Hvordan fikk du jobben?

– Via en bekjent som tipset om stillingen, så gikk resten av seg selv omtrent.

9. Noe å tilføye på tampen?

– Geologi finnes bokstavelig talt over hele verden, sånn sett er det ganske så allsidig hvor man kan være. Det er mange muligheter for å reise og oppleve mange deler av verden.

Etter min erfaring er de fleste geologer ganske jordnære og trivelige folk som er glad i faget sitt.

Og – å være geolog passer perfekt for friluftsinteresserte mennesker som meg. Men hvis man ikke er så eventyrlysten, går det også an å jobbe med inne på pc.

 

GEOLOG TIL FJELLS: Det går mye i fjell og berg for denne karen – både på jobb og på fritiden. Foto: privat

I artikkelserien Forklar meg jobben din tar Talent Media for seg stillingstitler som ikke Hvermansen nødvendigvis vet hva betyr eller innebærer. Meningen er å gjøre studenter og arbeidssøkere bedre rustet til å forstå hva de søker på, og kanskje gjøre det enklere å velge studier og jobb. 

Har du, eller kjenner du noen som har en stillingstittel vi bør skrive om?

Tips oss:

Synes du flere bør lese denne saken? Del den! 🙂