JOBBLEKSIKON: – Det er et adrenalinrush uten like, sier Hans Fredrik (25) i Halden Topphåndball

6 spørsmål og svar om jobben som proff håndballspiller.

Av Sofie Nygaard Skeie


1. Hvem er du og hva jobber du med?

– Jeg heter Hans Fredrik Cordt-Hansen, er 25 år, og jobber til daglig som håndballspiller for Halden Topphåndball. Jeg vokste opp på et lite sted som heter Spikkestad, ti minutter utenfor Drammen. Jeg er nå inne i min tredje sesong i Halden Topphåndball.

2. Hva gjør en proff håndballspiller egentlig? 

– Det går enkelt og greit ut på å prestere så bra som mulig i hver eneste kamp. Men for å få til dette må man legge ned mye tid og arbeid de andre dagene i uken.

Tre av de viktigste tingene er:

  • Trening. Både håndballtrening og styrke inne i vektrommet.
  • Søvn. Jeg trenger minimum åtte timer søvn hver natt, helst mer. Det er en fryktelig kjedelig livsstil, men det er verdt det!
  • Kosthold er også viktig for meg, fordi uten riktig kosthold vil jeg ikke ha energi til å gjennomføre alle treningene. 

3. Når fant du ut at du ville satse på håndball? 

– Da jeg var ca. 15-16 år. Grunnen er at jeg skjønte at jeg aldri ville bli fotballproff. Fotball var egentlig min idrett, men nåløyet for å komme gjennom der er ekstremt trangt, så det ble håndball i stedet.

PROFESJONELL HÅNDBALLSPILLER: Hans Fredrik Cordt-Hansen (25) fra Spikkestad. Foto: Sofie Nygaard Skeie

4. Har du vurdert å utdanne deg til noe innenfor idretten? 

– Ja, jeg vurderte lenge å studere på Norges Idrettshøgskole. Det var også planen, helt til Halden Topphåndball ringte meg og ga meg et tilbud om å spille her. Tilbudet var rett og slett for godt til å takke nei til, så da ble det en bachelor i internasjonal kommunikasjon på Høgskolen i Østfold. Et valg jeg er strålende fornøyd med! 

5. Hva er det “verste” og det beste med jobben?

– Det verste med jobben er uten tvil livsstilen når det er sesong. Den er fryktelig kjedelig, for når andre er ute og koser seg, er jeg hjemme og legger meg tidlig.

Jeg kan heller ikke ikke dra på ferie når jeg vil. I motsetning til andre jobber, hvor man kan ta en uke i Spania i november, så har vi én måned fri i juli. 

Men det er også mye positivt med jobben. Det er blant annet ingen A4-jobb, så jeg slipper å sitte på et kontor hele dagen. Det beste med jobben er  følelsen når man vinner viktige kamper. Det er et adrenalinrush uten like, og en følelse som jeg rett og slett blir veldig avhengig av.

I tillegg er følelsen av tilhørighet til laget viktig, blant annet i garderoben.

ADRENALINRUSH: Noe Hans Fredrik blir avhengig av, og som gjør det verdt å ofre en tur på byen, for eksempel. Foto: Hans Petter Wille

6.  Hvordan fikk du jobben?

– Ved å trene hardt, godt og lenge! Det er en veldig usikker jobb fordi du må prestere hele tiden. Hvis du ikke presterer, får du ikke kontrakt noe sted og da er du plutselig arbeidsledig. 

7. Har du råd til de som vil satse på noe utenfor A4-livsstilen?

– Ja, du må være veldig selvdisiplinert og tåle å jobbe når ingen andre gjør det. I mitt tilfelle er det mange dager hvor jeg tenker at jeg ikke orker å gjennomføre den egentreningen min, men jeg må bare bite tennene sammen og gjennomføre. Hvis du satser på noe som ikke er helt A4, så gjør det 100 % hele tiden. Da vil resultatene komme.


Har du en spesielt spennende eller utradisjonell jobb,  en jobb med upresis tittel, eller som flere burde vite om? Tips oss hvis du har forslag, spørsmål eller innspill.

Kjenner du noen som bør lese dette? Del gjerne! 👇

#22 Hindrer du din egen karriere med tankegangen din?