JOBBLEKSIKON: Karoline (27) klipper Kongen av Gulset

– Jeg kan sitte altfor lenge og pirke på en scene.


1. Hvem er du og hva jobber du med?

– Jeg heter Karoline Abrahamsen, er 27 år gammel og bor i Oslo hvor jeg jobber som klipper i produksjonsselskapet Spark AS. For øyeblikket klipper jeg sesong to av NRK-serien Kongen av Gulset!

Jeg er opprinnelig fra Sandnes, men flytta østover etter videregående for å studere, så ble jeg bare værende her.

2. Hva gjør en klipper egentlig?

– Når man lager en TV-serie så består prosessen av tre deler: skrive serien, filme serien og til slutt sette alt sammen – og det er det klipperen som gjør.

Jeg må finne tonen, rytmen, flyten og følelsen for hver scene og i sin helhet som episode. Med andre ord: finne en måte å fortelle historien best mulig på.


Her er tre konkrete ting jeg gjør:

  1. Grovklipping – det er steg nummer én i klippeprossessen. Jeg finner de beste tagningene og bildene fra opptak og setter dem sammen helt løst på linja. Her tenker man ikke så mye på flyt og rytme, bare å finne de beste klippene fra opptak som spiller bra med hverandre. Som humorklipper gjelder det også å finne de morsomste klippene.
  2. Finklipping – her skal jeg finne rytme, tone og følelse. Hvor skal skoen trykke, hva skal tydeliggjøres og hva skal vi føle i denne scenen?
  3. Lete etter musikk – dette tar myye tid.
  4. Gjennomsyn og tilbakemelding med regissør og produsent. Dette gjør jeg ikke hver dag, da, men i ny og ned.

En ting som ofte tar litt for lang tid er å finne riktig musikk. Jeg kan fint bruke en hel arbeidsdag bare på å finne riktig sang til en scene. Det er frustrerende, men også litt gøy.

FORETRKKER FINKLIPPING: Karoline vil helst pirke når hun setter sammen scenene i Kongen av Gulset. Foto: Synnøve S. Fallmyr

3. Hvilken utdanning har du, og er den relevant for jobben du har?

– Jeg studerte film og TV ved Westerdals (nå en del av Høyskolen Kristiania, red. anm.). Mens jeg studerte, tok jeg på meg flere småoppdrag som gjorde at jeg fikk bygd litt CV og erfaring før jobbtiden skulle starte på ordentlig.

På skolen lærte jeg klippekunsten, så for meg har utdanningen vært avgjørende. I tillegg fikk vi teste mye forskjellig og lære av folk med annen bakgrunn og uttrykk enn oss selv. Jeg fant ut hva jeg likte å lage og hvordan jeg likte å jobbe.

4. Hva liker du minst og mest med denne jobben?

– Jeg liker best å finklippe! Det er veldig gøy. Jeg kan sitte altfor lenge og pirke på en scene.

Jeg liker dessuten at det er litt folk rundt meg, så jeg forsøker å velge prosjekter hvor klipperen ikke sitter et annet sted enn de andre.

Det jeg liker minst er å gå gjennom scenene med regissør eller produsent. Det er ofte veldig skummelt når man må vise frem til overhodene hva man har gjort og om det duger – det er litt sårbart. Men det kan være veldig gøy også!

5. Hvordan gikk du frem for å få akkurat denne jobben?

– Jeg har jobbet for Spark i flere prosjekter: Min første jobb etter Westerdals var som klippeassistent på sesong én av Svart Humor. De utlyste en stilling på frilansbanken.no, jeg søkte og fikk jobben. De var vel fornøyde med innsatsen min på det prosjektet og fortsatte å hyre meg inn til andre prosjekter.

6. Har du noen råd til studenter og andre som vil jobbe som klipper?

– Det kan være lurt å starte i et mindre selskap. Jeg liker veldig godt å jobbe i selskaper hvor det er tettere mellom leddene i produksjonen. Dessuten er det lettere å bli lagt merke til. Du må også sørge for at andre hører dine meninger. Hvis du er klippeassistent, men gjerne vil finklippe, så la det bli hørt.

Bli med produsenten på jobb når de spiller inn Kongen av Gulset! 

På jobb med Kongen av Gulset

Har du en jobb med en upresis tittel, eller som flere burde vite om? Tips oss hvis du har forslag, spørsmål eller innspill.

Kjenner du noen som bør lese dette? Del gjerne! 👇