JOBBLEKSIKON: Marte (26) skal gjøre Tønsberg sentrum mer attraktivt

Å jobbe med kommunikasjon som styrker byen jeg er født og oppvokst i er en drøm som har gått i oppfyllelse, sier prosjektleder Marte Thomassen Askeland.

Av Sofie Nygaard Skeie


1. Hvem er du og hva jobber du med?

– Jeg heter Marte Thomassen Askeland, er 26 år, kommer fra og bor i Tønsberg. Siden august har jeg jobbet som prosjektleder for Bylivssatsningen i Tønsberg Sentrumsutvikling. 

Det er en privateid bedrift som jobber tett med det offentlige og private for å utvikle Tønsberg sentrum til et attraktivt sted å bo, besøke og drive forretninger i. 

2. Hva gjør du som prosjektleder?

– Vi representerer 90 prosent av byens handel, og noen av hovedoppgavene mine er å:

  • Ha god kommunikasjon med medlemmene våre, næringslivet og medier.
  • Forvalte torvet i byen, altså ha oversikt over hva som skjer der, og dele ut torvplasser hvis folk vil leie dette.
  • Ha ansvar for handelsutløsende kampanjer, altså alt som kan drive kunder inn til sentrum. Som for eksempel Handelens dag, Middag for en hundrings, og julegateåpning. 
  • Ha hovedansvar for digital kommunikasjon: sosiale medier, nettsiden, appen vår og digitale strategier. 
TØNSBERG: Utsikt fra kontoret første dag i jobb, #Tønsberglivet er oss – og vil bli bedriftens nye navn om kort tid. Foto: privat

3. Hvilken utdanning har du, og er den relevant for jobben?

– Jeg har en bachelorgrad i internasjonal kommunikasjon fra Høgskolen i Østfold. Før dette tok jeg ett år med interkulturell kommunikasjon ved Menighetsfakultetet i Oslo, og ett år sykepleie ved UiT i Hammerfest – men det var ikke noe for meg.

Vi hadde en del om markedsføring, sosiale medier og politikk i utdanningen, og alt dette bruker jeg mye nå. Det gjør utdanningen veldig relevant for jobben.

4. Hva er det beste og verste med jobben?

– Det aller beste er dynamikken. Det skjer noe nytt hele tiden, og det er alltid noe å ta tak i. Jeg elsker å bli kastet ut i ting, det er slik jeg lærer best, og det opplever jeg absolutt i denne jobben!

Å jobbe med kampanjer som styrker byen jeg er født og oppvokst i, er virkelig en drøm som har gått i oppfyllelse.

Jeg vil ikke si at noe er ille, jeg trives med arbeidsoppgavene mine. Men når man har mange medlemmer og en hel by som følger med på det du gjør, er det naturligvis delte meninger om det som skjer. Så det er utfordrende å gjøre alle til lags.

PROSJEKTLEDER OG KOMMUNIKATØR: Marte har jobbet som prosjektleder for Bylivssatsningen i Tønsberg Sentrumsutvikling siden August. Foto: privat

5. Hvordan fikk du denne jobben?

– Jeg var ekstremt heldig! Etter å ha levert bacheloren, slet jeg veldig med hva jeg hadde lyst til å gjøre videre; studier eller jobb?

Etter fem år med studier, kjente jeg på lysten til å komme i arbeid. Selv om jeg var lei studentlivet med dårlig råd, ville jeg sikre meg, og søkte på flere mastergrader i Norge og utenfor. Men da jeg snakket med moren min og hennes venninne som har stort nettverk, løsnet det.

Hun spurte om jeg hadde sett noe interessant, og jeg svarte «ja, jeg har sett én jobb». Med veiledning, hjelp og mye støtte, klarte jeg å skille meg ut i søknadsbunken som førte til tre intervjuer og personlighetstester.

Dagen før jeg skulle opp til muntlig høring for å forsvare bacheloren, ble jeg oppringt.

«Da jeg snakket med moren min og hennes venninne som har stort nettverk, løsnet det.»

Det var min nåværende sjef som tilbød meg jobben, og jeg svarte ja uten å tenke meg om! Hun lo godt og spurte om jeg ikke var interessert i å høre hva lønna var, men jeg hadde så lyst på jobben at jeg ikke kunne si nei.

KAMPANJER: Helene Bohne og Marte T. Askeland i forbindelse med arrangementet «Matfest – lokalmatglede» i september 2019. Arrangert i samarbeid med Tønsberg Sentrumsutvikling. Foto: privat

6. Har du noen råd til studenter og kommende jobbsøkere?

– Det er noe forelesere sier hele tiden, men det stemmer: engasjer deg!

Som student var jeg i praksis hos TVNorge, skrev artikler for Høgskolens blogg, og hjalp en av foreleserne mine med å markedsføre en bok hun hadde skrevet.

Dette ga meg tre sterke referanser, som var gull verdt da jeg skulle søke jobb videre.

Forberedelser og hardt arbeid lønner seg virkelig. Men det er også viktig å nyte studietiden og å sette pris på nye bekjentskaper som kan være referanser eller en dør inn ved en senere anledning.

Dessuten får man som regel gode venner som deler dine interesser.


Har du en jobb med en upresis tittel, eller som flere burde vite om? Tips oss hvis du har forslag, spørsmål eller innspill.

Kjenner du noen som bør lese dette? Del gjerne! 👇