Kine Bjerga (31) avdekker alt fra mindre brudd til hjerneskader

Forklar meg jobben din: Hun visste ikke hva hun ville bli etter videregående, men traff blink på første forsøk med radiografi.

Av Linda Bjerga Vela


1. Fortell litt om deg selv og hvor du jobber.

Jeg heter Kine Bjerga, er 31 år og bosatte meg i Kristiansand for åtte år siden. Jeg jobber som radiograf på røntgenavdelingen ved Sørlandet sykehus.

2. Hva gjør en radiograf?

Jobben min er å ta røntgen av skadde og syke pasienter. I tillegg til vanlige røntgenundersøkelser — som ofte går ut på undersøkelser av brudd og slitasje — har jeg også disse arbeidsoppgavene, enten daglig eller ved behov:

1. Jeg og mine kollegaer er med i traumeteamet på akuttmottaket. Det vil si at vi skal være tilstede for å ta standard røntgenbilder av de skadde når det har skjedd store ulykker. 

2. Noen av pasientene i traumemottaket blir sendt videre til CT etter å ha blitt undersøkt av lege, og disse er det også jeg som radiograf som tar meg av.

CT er detaljerte snittbilder som for eksempel tas for å undersøke blødninger og hjerneskader, men også for kreft og svulster.

3. En tilleggsoppgave jeg har tatt på meg er å bistå under angiografi. Dette vil si at jeg etter en intern opplæring har fått mulighet til å være med på å behandle pasienter med tette blodårer.

Det gjør vi ved å gå inn i hovedpulsåren i lysken på en pasient. Derfra kan vi med ulike hjelpemidler åpne opp blodårer, enten de ligger i beinet eller helt oppe ved hodet.

3. Hvilken utdanning har du, og er den relevant for jobben?

Jeg har en bachelor i radiografi som jeg tok ved Høgskolen i Buskerud (nå Universitetet i Sørøst-Norge). Bacheloren er absolutt relevant for jobben min, og er påkrevd for å få lov til å jobbe som radiograf.

4. Hva kreves av ferdigheter eller egenskaper for å få og trives i denne jobben?

Man må orke å jobbe i et hektisk miljø. I tillegg til henviste pasienter med timeavtale kan det plutselig komme inn mennesker som har vært i ulykker og potensielt fått store skader.

Man må ha evne til god kommunikasjon både med kollegaer og pasienter. Det er viktig at man også har evne til å ivareta pasientene, siden de er i en sårbar og skummel situasjon. Her kan det også kreves tålmodighet, da ikke alle pasienter er like enkle å forholde seg til.

5. Hva er det “verste” og det beste med jobben?

Det “verste” med jobben er at det kan være en ganske stor arbeidsbelastning fordelt på lite folk. Jeg har inntrykk av at dette er et problem ikke bare på min arbeidsplass, men på flere sykehus i landet.

«Det er viktig at man har evne til å ivareta pasientene.»

Kine Bjerga

I tillegg kan man bli dratt i mange retninger på en gang fordi uventede situasjoner kan oppstå når som helst. Samlet gjør det at stressnivået tidvis kan være høyt.

Det beste med jobben min er at jeg får lov til å hjelpe mennesker med ulike skader og i ulike livssituasjoner. Dessuten er arbeidsmiljøet veldig bra, og jeg trives svært godt i selskapet til kollegaene mine.  

 

IKKE BARE BENBRUDD: Med CT kan Kine finne alt fra svulster til hjerneskader og blødninger. Foto: Privat.

6. Hvorfor ville du jobbe med dette?

Det var faktisk et helt tilfeldig valg jeg tok etter videregående! Jeg visste svært lite om yrket, og trodde det kun gikk ut på å ta et vanlig røntgenbilde av for eksempel en brukket fot. Det viste seg jo at det handler om mye mer enn som så. Tilfeldig eller ikke, så er jeg fornøyd med valget jeg tok!

7. Hvordan fikk du denne jobben?

Etter fullført bachelor i radiografi jobbet jeg ved Drammen sykehus i ett og et halvt år — der fikk jeg jobb fordi jeg tidligere hadde hatt skolepraksis der.

«Man må orke å jobbe i et hektisk miljø.»

Kine Bjerga

Da jeg etter hvert bestemte meg for å flytte nedover til Kristiansand, så ringte jeg til sjefen på røntgenavdelingen her og spurte om jeg kunne få en omvisning hos dem. Det fikk jeg lov til, og etter å ha vært der så sendte jeg inn en åpen søknad til sykehuset. Jeg fikk tildelt et vikariat noen uker etterpå, og etter fire år fikk jeg fast ansettelse.

Det kan være vanskelig å få fast jobb som radiograf, men sykehus tar imot studenter som for eksempel sommervikarer. Det gjør det i det minste mulig å få en fot innenfor.

8. Er det noe mer du vil tilføye?

Det er nok mange som ikke forstår helt hva yrket mitt går ut på. Jeg har for eksempel fått spørsmål om jeg jobber i radio, og det er jo kanskje ikke så rart, selv om det er veldig feil!

Radiografi handler ikke bare om å ta et røntgenbilde, og er ikke så ensformig som det kan høres ut. Vi kan jobbe som stråleterapeuter, eller videreutdanne oss innen modalitetene CT, MR, angiografi, mammografi og nukleærmedisin.

På mitt sykehus kan vi jobbe med alle disse modalitetene, så dagene er mer varierte enn man kanskje tror!

Til slutt: har du noen råd til studenter og kommende jobbsøkere?

Ta initiativ, og vær dersom du ønsker jobb! Jeg var kanskje heldig da jeg fikk jobben på Sørlandet sykehus, men det at jeg viste interesse og selv tok initiativ til å bli med på en omvisning spilte nok en rolle da jeg til slutt fikk vikariatet.

Det å invitere seg selv på en omvisning (om det er aktuelt for ditt yrke) er også en fin mulighet for både deg og arbeidsgiver til å finne ut om arbeidsstedet faktisk er noe for deg.


I artikkelserien Forklar meg jobben din tar Talent Media for seg stillingstitler som ikke Hvermansen nødvendigvis vet hva betyr eller innebærer. Meningen er å gjøre studenter og arbeidssøkere bedre rustet til å forstå hva de søker på, og kanskje gjøre det enklere å velge studier og jobb. 

Har du, eller kjenner du noen som har en stillingstittel vi bør skrive om?

Tips oss:

Bør flere lese dette? Del saken! 🙂