Kjære norske arbeidsgivere, utveksling gir mer enn dere tror

Vi håper arbeidsgivere vil ha selvstendige arbeidstakere som kan finne gode løsninger selv når det blir vanskelig.

Av Amalie Berger (21), Ingrid Anette Bakke (26) og Kirvil Nygaard Skeie (21)


Ny studie viser at utveksling under høyere utdanning er tilsynelatende uviktig for norske arbeidsgivere.

Er det behov for en holdningsendring?

Vi er tre jenter som går bachelorstudium i internasjonal kommunikasjon, eller BIK som vi så fint kaller det, på Høgskolen i Østfold. Studiet vi går på inkluderer obligatorisk utveksling ett semester, men flere andre fra ulike studier velger også å reise ut.

Vi ville lengst mulig unna kulda og endte derfor opp i Australia.

I følge en nylig publisert undersøkelse fra NIFU (Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning) er ikke internasjonale språkkunnskaper eller internasjonal erfaring viktig for norske arbeidsgivere.

Dette synes vi er merkelig. Hvorfor er det ikke en fordel at studenter har vært ute i verden?

Vi mener at utenlandserfaring bare kan bidra positivt, uavhengig av hvilket yrke du er i. Joda, for vår studieretning er det ekstra relevant ettersom det fokuserer på kommunikasjon internasjonalt.

Likevel, om man ser bort fra faglig utbytte så skjer det en stor personlig utvikling ved å utveksle. Dette vet vi som for øyeblikket er i den situasjonen.

«Vi mener at utenlandserfaring bare kan bidra positivt.»

Nå er vi «utlendingene» som må lære oss hvordan det australske samfunnet fungerer. Vi kan heldigvis språket, så det gjør det litt lettere for oss på mange måter (ikke at australsk alltid er like lett å forstå, vi sliter fortsatt med at «thongs» betyr flip-flop og «arvo» er ettermiddag).

Selvstendige uten sikkerhetsnettet

Språklige utfordringer til side, så lærer utveksling deg mye om samarbeid og konflikthåndtering:

For eksempel ved å bo i kollektiv eller bare det å jobbe i grupper med andre studenter på skolen fra forskjellige kulturer. Dette vil også være svært relevant på enhver arbeidsplass, mye fordi Norge er et flerkulturelt samfunn.

Videre erfarer vi å takle både gleder og utfordringer uten sikkerhetsnettet venner og familie gir.

Mange vil kanskje si at det kan man erfare ved å flytte hjemmefra, men ved å utveksle så har man som regel ikke mulighet til å dra hjem når det blir vanskelig.

Her må man stå i det og lære å bli et selvstendig menneske. Det er faktisk vanskeligere å dra hjem til kjære mor når flyturen koster skjorta og er 24 timer lang, tro dere oss.

Vi håper jo at de fleste arbeidsgivere er ute etter selvstendige og sterke mennesker som kan finne gode løsninger, selv når det blir vanskelig.

 

SELVSTENDIGE: Man vokser både personlig og profesjonelt ved å dra på utveksling. Her jobbes det ved skolens bibliotek. Foto: privat

Kommunikasjon i en globalisert verden

Personlig utvikling til side, dersom man ser på det rent profesjonelt, er det også mange fordeler ved å utveksle.

Selv om man i norsk skole har obligatorisk engelsk i flere år, vil man ikke lære akademisk engelsk på samme nivå som i et engelskspråklig land.

Gjennom skole i utlandet får man et betraktelig bredere vokabular, hvilket er relevant i en jobb hvor samarbeid med utenlandske partnere er hverdagslig. I en stadig mer globalisert verden vil Norge bli mer avhengig av å kommunisere med omverden.

Det vil da være ignorant av norske arbeidsgivere å ikke prioritere nyutdannede med utenlandserfaring.

Vi sier ikke at de uten utenlandserfaring er mindre verdifulle enn de med, men spørsmålet vi stiller oss er hvorfor norske arbeidsgivere ikke forstår verdien av internasjonal erfaring.

Kjære norske arbeidsgivere, utveksling bringer mer på bordet enn det virker som dere er klar over.

«Vi håper jo at de fleste arbeidsgivere er ute etter selvstendige og sterke mennesker som kan finne gode løsninger, selv når det blir vanskelig.»


Les også: 

Nei, ikke alle utdanninger er relevante for arbeidsmarkedet

Eller vil du skrive selv? Send en e-post til synnove@talentmedia.no.

Del gjerne saken! 👇